Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



«Хмарні» технології в кондиціонуванні повітря

(29.01.2016)

Населення Японії стрімко старіє, за підрахунками статистиків, до 2025 року більше 30% всіх японців будуть людьми віком більше 65 років. Кількість людей похилого віку, яким потрібен догляд доглядальниць, досягне 21,79 мільйона осіб, що на 5,3 мільйона більше, ніж на сьогоднішній день.

У той же час кількість працівників, що зайняти у сфері догляду за старими, скорочується, отже, збільшується навантаження на кожну доглядальницю. Крім того, частина людей у цій сфері зайнято роботою, що не пов'язана з фізичним доглядом, — перевіркою якості життя в будинках престарілих, нічними обходами. Більша частина функцій таких працівників тепер покладено на пристрої моніторингу, проте велика кількість датчиків призводить до великої кількості спрацьовувань і, всупереч очікуванням, не сприяє зниженню навантаження на працівників.

Схема системи моніторингу будинку престарілих

Схема системи моніторингу будинку престарілих

Рішенням в такій ситуації було б створення вдосконаленої системи моніторингу, яка забезпечувала б комфорт і безпеку для людей похилого віку і при цьому знижувала навантаження на працівників, що зайняти доглядом за ними.

Служба моніторингу за системами кондиціонування будинків престарілих

У теперішній час йдуть демонстраційні випробування нової системи моніторингу, що поєднує «хмарні» технології управління кондиціонуванням із застосуванням безконтактних датчиків, що стежать за параметрами життєдіяльності людини. В системі використані кондиціонери Panasonic, що мають можливість підключення до «хмари даних», і датчики Fujitsu. Випробування, які проходять в будинку пристарілих Тойонака, що знаходиться під управлінням Panasonic Group, триватимуть протягом року.

У ході випробувань кондиціонер, підключений до хмарного сховища даних, збирає інформацію про температуру і вологість в палаті, у той час як датчики фіксують показники життєдіяльності людини, що знаходиться під спостереженням.

Зібрані дані передаються персоналу установи і використовуються для створення системи оповіщення про небезпеку, що враховує індивідуальні особливості поведінки кожного мешканця будинку пристарілих.

Так, система подасть сигнал тривоги, якщо температура в палаті, де знаходиться літня людина, дуже висока, що може призвести до серцевого нападу. Сигнал також буде поданий, якщо людина часто прокидається вночі. Крім того, система дозволяє персоналу віддалено керувати кондиціонуванням повітря в приміщеннях, що обслуговуються, спираючись на відомості, що отримані у ході моніторингу.

Завдяки системі працівники можуть рідше особисто обходити палати і не турбувати літніх людей та їх родичів без крайньої необхідності.

Якщо випробування пройдуть успішно, у 2016 році Panasonic і Fujitsu мають намір випустити систему моніторингу на ринок.

Інтегровані «хмарні» рішення

Інші виробники також розробляють кондиціонери з можливістю підключення до хмарних сховищ даних.

Компанія Fujitsu General впровадила в побутові кондиціонери повітря серії Nocria X інтегроване «хмарне» рішення від компанії Access Company — Access Connect xEMS Profile. Це рішення, що використовує концепцію «Інтернету речей», що об'єднує різноманітні пристрої та побутові прилади, які лежать в основі запропонованої Fujitsu платформи «всюдисущого кондиціонера», що зв'язує Nocria X зі смартфонами.

Платформа «всюдисущий кондиціонер» дозволяє користувачам управляти мікрокліматом в будинку, відстежувати параметри роботи кондиціонера і стежити за його енергоспоживанням, перебуваючи в будь-якій точці планети.

Для підключення до платформи необхідно встановити відповідну програму на смартфон і приєднати до кондиціонеру адаптер APS 12 Echonet Lite.

У лютому 2014 року своє «хмарне» рішення, що розроблене спільно з Mitsui Fudosan Residential Company, запропонувала Toshiba.

Toshiba додала нові функції в свою систему енергоменеджменту житла HEMS, яку використовують мешканці багатоквартирних будинків Mitsui Fudosan Group.

HEMS відстежує енергоспоживання і управляє побутовими електроприладами і електронними пристроями, домагаючись більшої енергоефективності. «Хмарне» рішення Toshiba збирає дані про енергоспоживання як окремих приміщень (кухні, вітальні), так і пристроїв, наприклад системи кондиціонування, і на їх основі формує індивідуальну схему енергопостачання квартири. Дане рішення реалізовано не в формі демонстраційного проекту, а у вигляді повноцінної працюючої системи.

Аналогічний проект запускає і Mitsubishi Electric. В цілому слід очікувати, що тенденція до усе більш широкого використання «хмарних» технологій в системах кондиціонування повітря стане в найближчі роки однією з основних в галузі.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10