Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua



Насосна установка Grundfos SCALA2 з можливістю підтримання постійного тиску



Ринок інженерного обладнання для приватних будинків постійно розвивається: зараз доступні рішення, які за своїми алгоритмами роботи і технологіям, що використовуються, нічим не поступаються професійним системам. Ринку була представлена установка підвищення тиску, що здатна автоматично регулювати свою швидкість обертання і підтримувати напір постійним при змінній витраті.

Рішення головної проблеми водопостачання будинку

Забеспечення водопостачання у приватному секторі завжди було непростим завданням через динамічний тиск у мережі, що пов'язано з одночасною роботою декількох точок водорозбору (наприклад, раковини на кухні, пральні машини і санвузли). Коли один з членів сім'ї приймає душ, а інший миє посуд, тиск у системі падає, отже, напір води зменшується, температура змінюється. У таких умовах продовжувати прибирання і водні процедури буде некомфортно. Як правило, проблема стає тим очевидніше, чим просторіше і вище котедж і чим більше в ньому точок водоспоживання. Для того щоб вирішити цю проблему іноді встановлюють більш потужний насос, який качає воду з колодязя або свердловини з високим тиском, але тоді страждає довговічність системи: джерело буде швидко спустошуватися, а обладнання і труби, відповідно, зношуватися.

Подібні ситуації виникають і в багатоквартирних будинках. Так, із-за великої кількості точок розбору у ранковий і вечірній час напір води в квартирах на верхніх поверхах зменшується. У таких випадках вирішити питання можна за допомогою спеціальної установки підвищення тиску з вбудованим перетворювачем частоти. Таке насосне обладнання регулює швидкість обертання робочих коліс і тим самим підтримує тиск у системі постійним.

Компанія Grundfos втілила цю ідею в життя, створивши нову серію насосних установок SCALA2. Обладнання призначене для водопостачання і підвищення тиску у водопровідній мережі в приватних котеджах, на дачах і в літніх будинках, а також на фермах, в городах і у великих садах. Джерелом водопостачання при цьому може служити центральний водопровід, свердловина, колодязь або резервуар глибиною до 8 м. Установка комплектна, в неї вбудовані:

  • самовсмоктуючий насос (з глибини до 8 м);
  • двигуном на постійних магнітах з перетворювачем частоти;
  • напірний гідробак обсягом 0,65 л;
  • датчик тиску;
  • блок управління;
  • два зворотних клапана на вході і виході і кабель зі штекером;
  • індикація можливих помилок установки і системи.

Насосна установка Grundfos SCALA2

Мал. 1. Насосна установка Grundfos SCALA2.

SCALA2 призначена для водопостачання і підвищення тиску у водопровідній мережі в приватних котеджах, на дачах і в літніх будинках, а також на фермах, городах і у великих садах. Джерелом водопостачання при цьому може служити центральний водопровід, свердловина, колодязь або резервуар глибиною до 8 м.

Обладнання цілком готове до роботи, потрібно тільки приєднати його до труб і підключити до мережі електроживлення.

Завдяки SCALA2 тиск на виході з установки може підтримуватися постійним при змінній витраті. Датчик тиску відстежує значення тиску на виході з установки. Якщо необхідний тиск відрізняється від поточного, подається сигнал на частотний перетворювач, щоб змінити швидкість обертання електродвигуна і адаптувати рівень продуктивності до нового стану. Тобто, коли відкривають кран, насос «розганяється» до заданої величини тиску, а коли закривають — сповільнюється.

Насосна установка Grundfos SCALA2 на кухні

Мал. 2. Насосна установка Grundfos SCALA2 на кухні.

Нова насосна установка SCALA2 відрізняється від попередніх моделей не тільки наявністю перетворювача частоти. До її переваг також відносяться електронний блок управління і відповідний інтерфейс зі світловими показниками помилок і кнопками налаштувань на панелі управління. На панелі розташований індикатор тиску і показники робочих станів системи Grundfos Eye.

Таким чином, двигун не працює на повній потужності постійно. Все це додатково сприяє збереженню електроенергії. Ще більшу економію забезпечує двигун на постійних магнітах, що володіє високим електричним ККД, завдяки якому максимальне енергоспоживання установки SCALA2 не перевищує 550 Вт.

Вбудований інтелект

Нова насосна установка Grundfos серії SCALA2 принципово відрізняється від попередніх моделей не тільки наявністю перетворювача частоти. До її переваг також відносяться електронний блок управління і відповідний інтерфейс зі світловими покажчиками помилок і кнопками налаштувань на панелі управління. На панелі розташований індикатор тиску, який відображає необхідний тиск нагнітання   від 1,5 до 5,5 бар з кроком у 0,5 бар. Також тут передбачені показники робочих станів системи Grundfos Eye і помилок, що виникають у ході експлуатації, таких як:

  • відмова системи електроживлення;
  • блокування робочого вала установки;
  • витік у системі;
  • «сухий хід» або недостатня кількість води;
  • перевищення максимального тиску;
  • перевищення максимального часу безперервної роботи (30 хвилин);
  • температура рідини, що перекачується, поза допустимого діапазону.

Grundfos SCALA2 в технічному приміщенні

Мал. 3. Grundfos SCALA2 в технічному приміщенні.

У разі появи деяких з перерахованих вище помилок спрацьовують вбудовані захисту установки SCALA2:

1. Захист від «сухого ходу» або недостатньої кількості води. Ресурс джерела нецентралізованого водопостачання, як правило, обмежений. У разі, якщо колодязь спорожніє, обладнання почне працювати у «стресовому» режимі, адже вода, що перекачується, є охолоджувальною рідиною для двигуна. Для запобігання таких ситуацій передбачений захист від «сухого ходу», який в SCALA2 реалізован за рахунок зняття значення потужності, тиску, витрати і швидкості обертання установки. Так, при роботі обладнання вхолосту установка, що попередньо залита водою, через п'ять хвилин подає сигнал на зупинку. Потім протягом першої хвилини установка тричі пробує перезапуститися. Після цього підуть вісім спроб перезапуску з п'ятихвилинним інтервалом. Якщо за цей час у джерелі не з'явиться вода, обладнання повністю зупиниться до налагодження системи.

2. Захист від циклічності. Ця функція у заводських налаштуваннях відключена, але її можна запустити. При виникненні у системі витоку, наприклад, у результаті не повністю закритого крана або пошкодженої труби, обладнання почне постійно включатися і виключатися. З'явиться так звана циклічність. Однак блок управління помітить часті запуски і зупинки і подасть сигнал на припинення роботи.

3. Захист від перевищення максимального часу роботи. Ця функція в заводських налаштуваннях також відключена, але її можна запустити. Вона запобігає зайвому споживанню води та електроенергії у разі розриву трубопроводу або залишення відкритим крана.

Для отримання максимально точної інформації про роботу системи в установку SCALA2 вбудований спеціальний індикатор Grundfos Eye. Він являє собою світлове кільце, поділене на шість сегментів. За светоіндикації останніх можна зробити висновок про роботу обладнання. Наприклад, якщо два протилежних сектора світяться зеленим і обертаються, то установка функціонує справно і в даний момент перекачує воду. Коли горять протилежні індикатори, розташовані під кутом 45° до горизонталі, це означає, що живлення включено, але обладнання знаходиться у стані спокою. Поява червоних сигналів — миготливих або гарячих — свідчить про аварії.

Функція автосброса помилок у заводських налаштуваннях включена. Якщо несправність не буде усунена, установка спробує перезавантажитися автоматично і, якщо все пройде успішно, індикація пропаде. Якщо ж у системі водопостачання сталася серйозна аварія, то після її усунення обладнання потрібно буде перезапустити вручну натисканням клавіші Reset.

Насосна установка Grundfos SCALA2 у розрізі

Мал. 4. Насосна установка Grundfos SCALA2 у розрізі.

Особливості монтажу та експлуатації обладнання

Насосну установку SCALA2 можна монтувати як всередині приміщення, так і зовні. У другому випадку обладнання потрібно закрити ізоляційним матеріалом для захисту від замерзання. Для вуличного використання в установці SCALA2 передбачений фільтр від попадання комах.

Бажано, щоб поруч з місцем монтажу проходила дренажна труба або був піддон — для відведення можливого конденсату з холодних поверхонь.

Обладнання відрізняється зовсім невеликими габаритами (403 X 193 X 302 мм) і вимагає невеликого простору для установки.

SCALA2 оснащені всмоктувальним і напірним з'єднаннями з кутом можливого вигину ± 5 %, що спрощує приєднання трубопроводів.

Для досягнення тихої роботи насоса рекомендується використовувати демпфуючу гумову прокладку. В цьому випадку звук, що виходить від обладнання, не буде перевищувати 47 дБ(А), що можна порівняти з режимом полоскання у сучасній посудомийній машині.

Перед запуском потрібно обов'язково заповнити установку водою. Можливо, цю процедуру потрібно провести неодноразово у тому випадку, якщо глибина всмоктування перевищує 6 м.

Насосні установки SCALA2 входять в програму Grundfos «Сервіс-24», яка передбачає прийом і обробку заявок на сервіс обладнання для приватних будинків співробітниками «гарячої лінії». Протягом доби після дзвінка до клієнта з найближчого сервісного центру виїжджає бригада майстрів, які проводять ремонт або заміну обладнання. Якщо гарантійний випадок, роботи виконуються безкоштовно. Негарантійні випадки теж потрапляють під дію програми «Сервіс-24» і оплачуються відповідно до тарифів.

Нова розробка, що описана у цій статті, виводить водопостачання приватних будинків на принципово новий рівень комфорту. Насосна установка SCALA2 повністю автоматизована, володіє вбудованим «інтелект» і має інтуїтивно зрозуміле управління. Обладнання захищене від будь-яких неполадок і працює настільки тихо і безпроблемно, що про його існування можна просто забути. Плюс до всього установка SCALA2 енергоефективна і довговічна, що є оптимальним рішенням для будь-якого котеджу.

Таблиця 1. Технічні характеристики Grundfos SCALA2.

  Параметр
Значення
  Максимальний тиск у гідросистемі, бар
10
  Максимальний тиск на вході, бар
6
  Максимальна висота всмоктування, м
8
  Температура рідини, ºC
0-45
  Максимальна температура навколишнього середовища, ºC
0-55
  Клас ізоляції
X4D
  Вага, кг
10


> > > Завантажити технічні характеристики насосної установки Grundfos SCALA2 (українська мова)

> > > Завантажити технічні характеристики насосної установки Grundfos SCALA2 (російська мова)

> > > Завантажити буклет «Автоматична насосна установка Grundfos SCALA2» (українська мова)

> > > Завантажити буклет «Автоматична насосна установка Grundfos SCALA2» (російська мова)

За додатковою інформацією звертайтеся в офіси компанії «Планета Клімату», офіційного дилера компанії Grundfos.

 

Правила використання матеріалів сайту