Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Світовий ринок компресорів

(06.04.2016)

Істотне уповільнення економічного зростання країн БМІК Бразилії, Московії, Індії та Китаю - у 2015 році стало однією з головних причин скорочення світового ринку компресорів на 3,6%. Крім того, помітною проблемою для галузі стали запаси нерозпроданого обладнання. Не додає оптимізму і відсутність ясності щодо холодоагентів, які прийдуть на заміну озоноруйнуючим і парниковим газам. Ці та інші фактори призвели до того, що попит на ротаційні, спіральні і гвинтові компресори для систем повітряного кондиціонування скоротився на 10,8, 9,4 і 7,9% відповідно.

У той же час підвищена увага країни, що розвиваються, приділяють індустрії охолодження і заморожування харчових продуктів, дає поштовх до розробки і виробництва холодильного обладнання, а значить, сприяє зростанню потреби у відповідних компресорах. У результаті попит на поршневі, спіральні і гвинтові компресори для холодильної техніки зріс відповідно на 2,5, 4,7 і 4,5%.

Спеціалізація

Незважаючи на те, що для одних і тих же цілей можуть використовуватися компресори різних типів, у деяких областях застосування спостерігається переважання якогось одного певного типу компресорів. Так, спіральні компресори практично повністю витіснили поршневі у сегменті напівпромислових систем кондиціонування потужністю від 6 до 30 к.с. Основним типом компресорів для холодильних систем потужністю до 30 к.с., а також для субкритичних систем, що використовують в якості холодоагенту діоксид вуглецю, залишаються поршневі, у той час як спіральні і гвинтові компресори не дуже поширені. У чилерах потужністю понад 300 к.с. використовуються компресори відцентрового типу.

Інверторні технології стають нормою

У багатьох країнах прийняті жорсткі стандарти енергоефективності, що стосуються в тому числі холодильного обладнання та систем кондиціонування повітря. Компресори — це основний споживач енергії в таких пристроях, і використання інверторних технологій   найбільш ефективний спосіб домогтися відповідності новим стандартам. Першими компресорами з інверторним управлінням стали пристрою ротаційного типу. Після того як інверторні технології стали більш масовими і, як наслідок, менш дорогими, був освоєний сегмент спіральних компресорів. Тим не менш початкова вартість інверторних компресорів досі істотно вище, ніж у неінверторних пристроїв, але зменшення термінів їх окупності за рахунок зниження експлуатаційних витрат, як очікується, буде сприяти подальшому поширенню інверторної технології.

Як правило, компресори і інверторні контролери для них продаються окремо. Попит на інверторні контролери змусив зайнятися їх виготовленням багатьох виробників електроніки. Одночасно з цим спостерігається зростання виробництва компресорів з вбудованими контролерами.

Електродвигуни постійного струму, що раніше використовувалися тільки для малопотужних компресорів побутових і напівпромислових кондиціонерів, знайшли застосування і у відцентрових компресорах великої продуктивності.

Безмасляні технології

Компресори, в яких використовуються безмасляні технології, привертають до себе підвищену увагу в силу того, що дозволяють знизити витрати на експлуатацію та обслуговування обладнання, крім того, такі компресори відрізняються підвищеною енергоефективністю.

На даний час серійно випускаються і застосовуються на практиці безмастильні компресори з магнітною підвіскою ротора. Продуктивність таких компресорів досягає тисячі холодильних тонн (4700 л. с.). Найбільш затребувані ці пристрої в Північній Америці, Європі та Австралії. Зростає інтерес до безмастильних відцентрових компресорів також в Україні.

Інший варіант безмастильного рішення   використання керамічних підшипників. Проте ця технологія поки ще очікує масового впровадження. У той же час набирають популярність підшипники з газовим змащенням.

Теплові насоси породжують новий попит

Асортимент пристроїв, що використовують ротаційні, спіральні, гвинтові і відцентрові компресори, які здатні працювати у режимі теплового насоса, зростає і сьогодні включає в себе побутові і напівпромислові кондиціонери повітря, VRF-системи і навіть чилери. Крім того, такі компресори застосовуються у водонагрівальних приладах.

Можливість роботи у режимі теплового насоса дозволяє використовувати компресори в осушувачах та іншому обладнанні. Попит на теплові насоси «повітря-вода», що отримали визнання як обладнання, що використовує відновлювальні джерела енергії, зростає в усьому світі і особливо бурхливо — у Китаї. Незважаючи на призупинення програм стимулювання придбання такого обладнання в Європі, воно продовжує завойовувати ринок. Багато виробників пропонують компресори для теплових насосів «повітря-вода», потужність яких дозволяє використовувати їх у регіонах з холодним кліматом. У зв'язку із зростанням тарифів на комунальні послуги підвищений інтерес до теплових насосів відчувають і покупці в Україні.

Ротаційні компресори

Якщо у 2014 році світовий ринок ротаційних компресорів виріс більш ніж на 10%, то у 2015 році ситуація виявилася зворотньою. Попит на компресори даного типу зменшився майже на 10,8%. Загальносвітова потреба у ротаційних компресорів в 2015 році оцінювалася в 132 мільйони одиниць обладнання. З них 17,2 мільйона припали на Південно-Східну Азію, 95,7 мільйона — на Китай, 3,5 мільйона — на Японію, 2,6 мільйона — на Бразилію. Попит в Індії досяг 3,4 мільйона штук, на Близькому Сході   2,7 мільйона, 2 мільйони припали на Європу і 1,6 мільйона — на США.

Не в останню чергу таке падіння пояснюється ситуацією на ринку побутових кондиціонерів повітря. За оцінкою JARN, падіння цього ринку в 2015 році склало 3,6%. Воно було викликане багато в чому погодними умовами. У результаті, наприклад, в Китаї, найбільшому споживачі побутових систем кондиціонування, попит впав на 8,7%. У Бразилії — основному ринку Латинської Америки — падіння склало 18%. Попит на ринках Індії і Південно-Східної Азії виявився нижче очікуваного.

При цьому всі попередні роки виробництво ротаційних компресорів стабільно зростало, стимульовано зростаючим попитом на системи кондиціонування в країнах, що розвиваються.

Попит на ротаційні компресори

Мал. 1. Попит на ротаційні компресори.

Провідні кліматичні бренди продовжували розширення свого бізнесу в Китаї, де сьогодні розташовано 90% світових потужностей з виробництва ротаційних компресорів. Однак падіння продажів призвело до накопичення великих складських запасів. На жовтень 2015 року на складах Китаю залишалися 40 мільйонів нерозпроданих кондиціонерів. Це змусило компанії скоротити обсяги виробництва, що призвело до зниження попиту на ротаційні компресори. Заповненість складів також стала причиною активізації глобальної цінової війни, що призвела до падіння цін на ротаційні компресори майже на 10%.

З менш ніж 20 світових компресорних брендів лише кілька спеціалізуються на виробництві пристроїв ротаційного типу. Провідними виробниками у даному сегменті є Mitsubishi Electric, Guandong Meizhi Compressor Company (GMCC), Gree, Reichi, Highly, Panasonic Wanbao Appliances Compressor (Guangzhou), LG, Samsung, Tecumseh, Qingan.

Серед технологічних тенденцій слід зазначити, що жорсткість вимог до мінімальної енергоефективності обладнання на основних ринках змушує споживачів віддавати перевагу ротаційним компресорам з інверторним управлінням.

Підвищений попит на теплові насоси «повітря - вода», VRF-системи та інше обладнання, в конструкції якого традиційно використовувалися компресори спірального типу, сприяв розробці ротаційних компресорів підвищеної потужності. Постановка на потік здвоєних ротаційних компресорів високої холодопродуктивності істотно розширила область застосування виробів цього типу.

До цих пір основним холодоагентом для ротаційних компресорів залишався фреон R22. Китайські виробники розширили асортимент ротаційних компресорів за рахунок пристроїв з інверторним управлінням, що використовують R410A. За сприяння Багатостороннього фонду по реалізації Монреальського протоколу в Китаї розроблені також компресори, що працюють з холодоагентами нового покоління - R32 і R290 (пропаном), однак ці пристрої поки не вийшли на ринок.

В Японії все більш широке застосування в побутових кондиціонерах повітря знаходить холодоагент R32. Перейти на нього планують й інші країни Південно-Східної Азії, такі як Індонезія, Малайзія та Таїланд.

Створення попиту

Щоб знизити собівартість продукції за рахунок розширення виробництва, багато виробників ротаційних компресорів вклали значні кошти в будівництво нових заводів. Крім того, компанії направили зусилля на укладення довгострокових угод про співробітництво з виробниками систем кондиціонування повітря, сподіваючись за рахунок цього забезпечити стабільний збут своїх компресорів. Однак в останні роки виробники кондиціонерів прагнуть самі виготовляти компресори, а не купувати їх на стороні. Результатом стало перевиробництво ротаційних компресорів і неможливість повернути вкладені в будівництво заводів кошти.

Проблеми на ринку систем кондиціонування змусили виробників ротаційних компресорів шукати можливості застосування своєї продукції в інших областях, таких як осушувачі повітря та сушарки для одягу, теплові насоси «повітря — вода», прецизійні кондиціонери.

У 2015 році на частку осушувачів повітря довелося 6% всіх проданих ротаційних компресорів, а частка сушарок для одягу досягла 13%.

Проникнення на ринок нагрівального обладнання також надає виробникам ротаційних компресорів нові можливості для розвитку бізнесу. Незважаючи на непросту економічну ситуацію в Європі, тут збільшується популярність водонагрівачів на базі теплових насосів, що створює стабільно зростаючий попит на ротаційні компресори. Крім того, в Китаї спостерігається справжній бум на ринку систем підлогового опалення на базі теплових насосів «повітря — вода». На даний час в Китаї налічується близько 360 мільйонів домогосподарств, у більшості з яких встановлені системи опалення, що використовують газ, електрику або сонячну енергію. На частку теплових насосів «повітря - вода» доводиться поки що не більше 10% ринку водонагрівачів, і це означає, що даний сегмент має серйозний потенціал зростання. Слід сказати, що продаж компресорів для водонагрівачів ростає не тільки в материковому Китаї, але і в Тайвані.

Розвиток комунікаційних технологій вимагав будівництва величезної кількості базових станцій мобільного зв'язку. Збільшення холодопродуктивності ротаційних компресорів за рахунок застосування здвоєних роторів дозволило використовувати їх у прецизійних кондиціонерах, які обслуговують базові станції.

Спіральні компресори

У 2015 році світова потреба щодо спіральних компресорів знизилася порівняно з попереднім роком на 9,4%. При цьому обсяг найбільшого ринку даних пристроїв   США — виріс на 2,1%, у той час як другий за величиною ринок   китайський — зазнав скорочення на 12,9%. До негативних факторів, що зробили вплив на ситуацію в Китаї, додалася значна кількість обладнання, що залишилося нерозпроданим з попереднього року. Несподіване падіння на 35% пережив бразильський ринок спіральних компресорів.

Область застосування таких компресорів досить широка — це і кондиціонери побутового і напівпромислового призначення, і VRF-системи, і чилери, і водонагрівачі на базі теплових насосів, а також холодильне та морозильне обладнання.

Те, як саме використовуються компресори, значною мірою залежить від регіону. В США основна область застосування спіральних компресорів — центральні і дахові кондиціонери, в країнах Азії - напівпромислові кондиціонери, чилери і VRF-системи. В Європі вони активно використовуються в холодильній техніці.

Зростаючий попит на спіральні компресори, що спостерігається в країнах, що розвиваються, пов'язаний із збільшенням потреби в холодильних і кліматичних системах комерційного призначення.

Як правило, спіральні компресори поділяються на вертикальні, що використовуються в основному в системах кондиціонування, і горизонтальні, що застосовуються в рефрижераторному транспорті, морозильних вітринах і медичному обладнанні.

Діапазон холодопродуктивності спіральних компресорів - від 1 до 60 к.с. Паралельна конфігурація і інверторне управління дозволили підвищити потужність агрегатів, завдяки чому спіральні компресори тепер застосовуються в областях, де раніше використовувалися тільки пристрої відцентрового типу. Модульні чиллери на спіральних компресорах, що завоювали популярність у Європі, тепер з'явилися і в Китаї.

Значна частина спіральних компресорів виробляється в США, Китаї, Японії і Таїланді. Ринок практично повністю поділений між кількома великими виробниками, і поява нових гравців на ньому утруднена.

Усі японські виробники спіральних компресорів використовують DC-інверторні технології. Ряд компаній з Європи і США також приступили до виробництва інверторних моделей. У майбутньому слід очікувати збільшення частки інверторних пристроїв серед спіральних компресорів.

Збільшенню попиту на спіральні компресори сприяє поширення теплових насосів «повітря - вода». Ці пристрої мають великий ринковий потенціал в країнах Північної Європи, де можуть застосовуватися не тільки для опалення, але і для гарячого водопостачання.

&За межами Японії, США та країн Європи основним холодоагентом для спіральних компресорів, що використовуються в системах повітряного кондиціонування, залишається R22. У холодильному та морозильному обладнанні застосовується R404A.

В Японії в холодильному обладнанні все частіше використовується R410А. Крім того, помітним явищем на ринку стали теплові насоси EcoCute, спіральні компресори яких працюють з діоксидом вуглецю.

Зразки спіральних компресорів для роботи з R32 і вуглеводневими холодоагентами демонструвалися на різних виставках в Європі і Китаї, проте поки жоден виробник не приступив до масового випуску подібних пристроїв. У США є приклади застосування холодоагенту DR‑55 в системах напівпромислового кондиціонування на базі спіральних компресорів.

Кондиціювання повітря

У сфері кондиціонування повітря популярність завоювали спіральні компресори підвищеної потужності. Найчастіше вони використовуються в чилерах і дахових кондиціонерах. Для європейського ринку компанія Copeland розробила модульний спіральний компресор потужністю 60 к.с. Компанія Danfoss приступила до випуску компресорів продуктивністю 40 к.с. в Китаї. Panasonic Appliances Compressor (Dalian), яка до січня 2015 року називалася Dalian Sanyo Compressor, сконструювала компресор потужністю 20 к.с. для роботи з холодоагентом R410A.

Більше половини ринку спіральних компресорів для систем кондиціонування належить компанії Copeland (Emerson Climate Technologies). Крім того, помітними гравцями є бренди Mitsubishi Electric, Danfoss, Panasonic (Dalian), Hitachi Compressor Products (Guangzhou), Daikin, Siam Compressor Industry (SCI) і Bitzer.

Холодильне обладнання

Важливими характеристиками для холодильного обладнання є не тільки надійність і довговічність, але і широкий діапазон підтримуваних температур. Спіральні компресори підходять для цього краще за інших. На додаток до цього застосування інверторних технологій дозволяє підвищити енергоефективність обладнання і точність підтримки заданої температури.

Попит на спіральні компресори

Мал. 2. Попит на спіральні компресори.

Китай, Індія і країни Південно-Східної Азії, де продовжує зростати частка молоді в структурі населення, демонструють величезний ринковий потенціал, у цьому регіоні очікується істотне збільшення потреби в спіральних компресорах для холодильного обладнання. В структурі глобального попиту на спіральні компресори частка пристроїв, призначених для використання в холодильної та морозильної техніки, досягає 30%. Особливо помітно за останні роки зріс попит на компресори для невеликих установок комерційного призначення.

Провідним виробником у цьому сегменті є Copeland. Крім того, помітну роль відіграють такі компанії, як Danfoss, Panasonic (Dalian) і Hitachi.

Гвинтові компресори

Гвинтові компресори широко застосовуються в системах кондиціонування, холодильному та морозильному обладнанні. Останнім часом компресори гвинтового типу часто використовуються у великих комерційних і промислових теплових насосах, джерелом теплової енергії для яких служать вода, грунт чи тепло з технологічних процесів.

Попит на гвинтові компресори

Мал. 3. Попит на гвинтові компресори.

У 2015 році ринки гвинтових компресорів США і Близького Сходу демонстрували стабільне зростання. У той же час в Китаї перевиробництво призвело до утворення значних запасів нерозпроданою продукції, що зробило негативний вплив не тільки на китайський, але й на світовий ринок у цілому.

Попит на гвинтові компресори в 2015 році оцінювався в 138 000 одиниць обладнання, що на 6,6% менше показників попереднього року. Найбільшими регіональними ринками для даного виду продукції є: Китай (55 000 одиниць), країни Європи (34 000) і США (32 000).

Виробництво гвинтових компресорів зосереджено в материковому Китаї, США, Німеччини, Італії, Японії і Тайвані.

Відмітними особливостями гвинтових компресорів є їх висока надійність і простота обслуговування. Що стосується діапазону продуктивності, то на ринку представлені моделі від 30 до 500 к.с. Найбільш поширені компресори потужністю близько 100 к.с. Значна частина гвинтових компресорів використовується в кліматичному обладнанні середньої та великої потужності, такому як чилери і теплові насоси. На європейському ринку найбільш затребувані пристрої великої холодопродуктивності, у той час як в Південно-Східній Азії популярні компресори невеликої потужності.

Близько 90% гвинтових компресорів відносяться до здвоєного типу, практично вся решта представлена компресорами з одним гвинтом. Крім того, існують і потрійні компресори. Компресори з одним гвинтом виробляють компанії Vilter (Emerson), Mitsubishi Electric і Daikin. Провідними виробниками здвоєних гвинтових компресорів є Bitzer, Hanbell, Hitachi, Trane, Carrier, York, Fusheng, Frascold, GEA і Howden. Технологією виробництва потрійних компресорів має тільки Carrier.

На даний час індустрія переходить від поставок компресорів у якості комплектуючих до розробки готових рішень для конкретних завдань. Виробники гвинтових компресорів об'єднуються з фабриками, які працюють на умовах OEM, щоб, по‑перше, глибше вникнути в проблеми, що пов'язані з застосуванням компресорів, а по‑друге, отримувати ринкову інформацію з перших рук.

Поршневі компресори

Широкий діапазон холодильної потужності дозволяє застосовувати поршневі компресори як в побутовому, так і в комерційному та промисловому обладнанні. Поршневі компресори поділяються на герметичні, напівгерметичні і відкриті. Найбільш поширені компресори герметичного типу. Більшість з них мають потужність менше 0,5 кіловата (0,68 к.с.) і призначені для використання в побутових та невеликих комерційних холодильниках.

Попит на напівгерметичні поршневі компресори

Мал. 4. Попит на напівгерметичні поршневі компресори.

Компресори напівгерметичного і відкритого типу застосовуються в основному в комерційному охолодженні і в системах кондиціонування. Напівгерметичні компресори особливо ефективні в діапазоні потужностей від 20 до 100 к.с., що робить їх досить привабливими для застосування в промисловому холодильному обладнанні.

Попит на напівгерметичні компресори для систем кондиціонування в 2015 році досяг 172 000 одиниць обладнання, що на 1,1% більше показників попереднього року. Попит на подібні пристрої для холодильної техніки зріс на 2,5%. У всьому світі, особливо в Європі, Китаї і Японії, зростає попит на компресори для теплових насосів «повітря — вода». Крім того, за рахунок країн, що розвиваються, продовжує зростати попит на герметичні поршневі компресори для побутових холодильників.

Останнім часом поршневі компресори витісняються пристроями інших типів. В сегменті систем кондиціонування та теплових насосів поршневі компресори потужністю до 16 к.с. все частіше поступаються місцем спіральним компресорам. У холодильному обладнанні на зміну поршневим компресорам продуктивністю понад 40 к.с. приходять гвинтові компресори. Однак за рахунок переваги у ціні, поршневі компресори потужністю від 16 до 40 к.с. все ще поза конкуренцією.

Якщо говорити про глобальні тенденції, то з кожним роком поршневі компресори все рідше використовуються в системах кондиціонування, і все частіше - в холодильному обладнанні.

Поршневі компресори складаються з великої кількості деталей, що є причиною високої початкової вартості, так дорожнечі обслуговування. Однак вони відрізняються високою надійністю і продуктивністю навіть у найважчих умовах експлуатації.

Рушійною силою попиту на поршневі компресори є зростання доходів населення країн, де все більше жителів можуть дозволити собі покупку побутового холодильника. Крім того, зростає попит на поршневі компресори для нагрівального обладнання.

Компресори відцентрового типу

На 2015 рік обсяг світового ринку відцентрових компресорів оцінювався в 15500 одиниць обладнання, що вище показників попереднього року на 4,3%. Однак уповільнення економічного зростання в країнах, що розвиваються, веде до зниження попиту.

Основними ринками для відцентрових компресорів є США, Китай, Південна Корея, Японія, країни Південно-Східної Азії і Близького Сходу. У той час як китайський ринок зазнав скорочення на 13%, ринок США трохи виріс.

Більшість компресорів відцентрового типу призначені для застосування у чилерах. Виробники чилерів, як правило, самі виготовляють компресори для своєї продукції і не продають їх стороннім компаніям. У той же час ряд виробників з Кореї і Тайваню постачають відцентрові компресори як самостійний продукт.

Чилери з компресорами відцентрового типу зазвичай використовуються для кондиціонування великих об'єктів, таких як аеропорти або гіпермаркети. Висока енергоефективність цих пристроїв робить їх гарним рішенням для випадків, що передбачають цілорічну експлуатацію обладнання.

Попит на відцентрові компресори

Мал. 5. Попит на відцентрові компресори.

Діапазон холодопродуктивності відцентрових чілерів починається з 300 холодильних тонн (1435 к.с.), найбільш популярні пристрої потужністю від 500 до 700 холодильних тонн (2390–3347 к.с.). На сьогодні максимальна потужність охолодження для чилера з одним відцентровим компресором становить 3000 холодильних тонн (14345 к.с.). Так-же розроблені чилери з двома компресорами загальною потужністю 5000 холодильних тонн (23900 к.с.).

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10