Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



ASHRAE знижує рекомендований рівень вологості в ЦОД

(20.01.2016)

ASHRAEУ даний час в більшості дата-центрів відносна вологість повітря підтримується на рівні від 45% до 50%. Оператори ЦОД орієнтувалися на ці показники протягом десятиліть, ґрунтуючись на припущеннях про те, що висока вологість необхідна, щоб уникнути проблем, що пов'язані з ризиком виникнення електростатичного розряду. Тепер все змінилося.

Результати дослідження, поведеного фахівцями Американської асоціації інженерів з опалення, охолодження та кондиціювання повітря (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers; ASHRAE), спростовують поширену думку про неприпустимість тривалого підтримання низької відносної вологості повітря в машинних залах дата-центрів.

Небезпеку для IT-обладнання від виникнення електростатичних зарядів і електростатичного розряду всередині дата-центру є незначною навіть при рівні відносної вологості повітря (ВВ) в 15%. При цьому рівень ВВ може бути знижений до 8% за умови використання незначних заходів. Про це свідчать результати тематичного дослідження, що проведен фахівцями технічного комітету (ТК) 9,9 «Критично важливі об'єкти, дата-центри, простор для розміщення високотехнологічного обладнання та електронного обладнання» у складі Американського товариства інженерів з опалення, охолодження та інженерів кондиціонування повітря.

Зниження вимог до рівня вологості дозволить заощадити електрику і підвищити коефіцієнт ефективності використання енергії (PUE). Адже для підтримки високого рівня відносної вологості повітря потрібно витрачати не тільки додаткову воду, але й електроенергію.

Зниження рівня вологості в дата-центрі

Вищезгаданий дослідницький проект технічний комітет ASHRAE/ТК 9.9 запустив ще у 2012 році, щоб визначити прийнятний рівень вологості, що дозволяє уникнути пошкодження IT-обладнання в дата-центрі із-за виникнення електростатичних зарядів і електростатичного розряду. До дослідження були залучені викладачі та аспіранти Миссурийского університету науки і технологій, що спеціалізуються на феномені електростатичного розряду (ЕСР). Вони провели тести в декількох дата-центрах з різними типами підлогового покриття, усередині яких ходили люди у різному взутті (як по зумовленню, так і випадковим чином прокладеними маршрутами).

Отримані у ході дослідження дані показують, що при дотриманні галузевих стандартів проектування і експлуатації дата-центру ймовірність виникнення електростатичного розряду та заподіяння шкоди IT-обладнання залишається дуже низькою аж до близької до мінімального рівня ВВ (в ході тестів самим низьким був рівень у 8%). Таким чином, оператори дата-центрів, що розташовані в будь-яких кліматичних зонах, можуть заощаджувати електроенергію, не випаровуючи воду у великих кількостях для зволоження повітря, що подається в машинні зали. У цьому випадку дата-центрі, що розташовані в регіонах з прохолодним кліматом (і особливо тих, в яких використовується фрикулинг), більше взагалі не потрібно зволожувати повітря протягом більшої частини року.

Запобіжні заходи стосовно нового діапазону вологості

Для мінімізації ймовірності ЕСР операторам дата-центрів слід використовувати правильне поєднання поверхні підлогового покриття і взуття. У більшості дата-центрів з фальшпідлогою використовується заземлений ламінат високого тиску (шаруватий пластик, що формується при підвищеному тиску), який вважається струморозсіюючим матеріалом. Цей матеріал, як правило, має опір в діапазоні між 104 і 109 Ом. Гідроізольовані бетонні підлоги або спеціалізоване струморозсіююче підлогове покриття також підійдуть. Що стосується взуття, то підійдуть моделі, які мають певний рівень провідності. Уникайте взуття з підошвою на основі полімерних матеріалів. Також слід уникати парусинових черевиків на товстій каучуковій підошві або на платформі, так само як і кросівок.

Незалежно від рівня вологості, операторам ЦОД рекомендується завжди використовувати антистатичні браслети при роботі всередині корпусів IT-пристроїв або заміні компонентів електронних систем.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10