Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Клімат-контроль досягає нових висот енергоефективності в Альпах

(10.11.2014)

Система з тепловим насосом VRV компанії Daikin, яка розроблена спеціально для експлуатації в умовах низьких температур, дозволила одному альпійського ресторану в Франції підвищити енергозбереження на 28%, в результаті витрати на оплату електроенергії скоротилися на 15%.

Ресторан Le Panoramic розташований у підніжжя льодовика Гранд Мотт в Тінь у Французьких Альпах на висоті 3032 м над рівнем моря. Він був відкритий шеф-кухарем Жаном-Мішелем Був'є в 2011 році. Крім високої кухні лижники можуть насолодитися панорамним видом у 360° на гірські схили.

Ресторан площею 800м2 працює 10 місяців у році. Враховуючи його унікальне розташування, зовнішня температура може бути дуже низькою, тому створення комфортної атмосфери для персоналу і відвідувачів має вкрай важливе значення. Ресторан знаходиться в одній будівлі з фунікулерною станцією льодовика і спочатку опалювався гідроакумуляторною системою. Вона працювала, нагріваючи 40000 літрів води до температури 60°C вночі або вдень в години пік, і забезпечувала теплопостачання за допомогою двох установок для кондиціонування повітря.

Daikin VRVIII-C

На жаль, через 30 років гідроакумуляторна система стала ненадійною, часто виходила з ладу, а у водяних баках виникали численні витоки. Компанія Veolia Water (EHCM), що здійснює управління курортними матеріально-технічними засобами для клієнта STGM (Société des Téléphériques de la Grande Мотт), запропонувала замінити її системою безперервного опалення. Спочатку компанія Veolia запропонувала встановити повітряно-водяний тепловий насос в машинному відділенні фунікулера. Ідея полягала в тому, щоб взяти тепло, що виробляється деякими установками, і використовувати його для обігріву ресторану. Проте був зроблений висновок, що повітря в машинному відділенні може охолодитися до такої міри, що це може призвести до пошкодження обладнання фунікулера.

Натомість, монтажна компанія Ventimeca запропонувала два альтернативні варіанти: замінити існуючу систему такої ж або ж встановити "повністю електричну" систему з повітряно-водяним тепловим насосом VRV компанії Daikin. Незважаючи на те, що варіант Daikin прогнозовано був більш ефективним і економічно вигідним в довгостроковій перспективі в порівнянні з безпосередньою заміною, компанія Daikin France і Ventimeca спочатку повинні були продемонструвати ефективність системи в екстремальних умовах експлуатації.

Зазвичай системи Daikin VRV встановлюють в офісах, готелях, ресторанах і барах, розважальних центрах, закладах охорони здоров'я, магазинах і громадських будівлях. Для ресторану Le Panoramic компанія Daikin запропонувала свою систему VRV, спеціально призначену для експлуатації в умовах низьких температур: VRVIII-C, яка може забезпечити ефективне опалення навіть при падінні зовнішньої температури нижче -25°C. В системі використовується технологія двоступінчастого стиску, що дозволяє створити більш високий тиск, який підвищує тепловіддачу і енергозбереження при низьких температурах зовнішнього повітря. Дійсно, система VRVIII-C забезпечує коефіцієнт енергоефективності у режимі нагріву (COP) понад 3,0 при температурі -10°C (до 3,8 для модуля 10HP). Тому річні енерговитрати істотно нижче в порівнянні зі стандартним тепловим насосом VRV.

Daikin VRVIII-C

Крім того, тепловіддача системи VRVIII-C на 130% вище в порівнянні зі стандартною системою VRV в аналогічних умовах і може досягти температури нагріву 40°C на 50% швидше. Час відтавання також суттєво скорочено – всього лише чотири хвилини – вдвічі менше, ніж у стандартної системи, що забезпечує більш стабільну внутрішню температуру й істотно підвищує рівень комфорту. Компанія Ventimeca встановила систему VRVIII-C в іншому високогірному ресторані кількома місяцями раніше, що переконало компанії Veolia в тому, що вона підійде для ресторану Le Panoramic. Зовнішній блок VRV, встановлений на платформі, яка підвішена під терасою ресторану, що обслуговує вісім внутрішніх блоків: п'ять стельових блоків касетного типу, два настінних блоки і один блок, підстельового типу.

Daikin VRVIII-C

Опалення приміщень потрібно тільки в період між 8:00 та 18:00 (час роботи лижної станції), а в інший час у приміщенні підтримується мінімальна температура. Система VRVIII-C забезпечує необхідний рівень комфорту протягом 95% часу завдяки резервному электронагрівачу і блоку кондиціонування повітря, що використовується тільки у найхолодніші дні. Управління здійснюється системою диспетчеризації інженерного обладнання будівлі, яка також може включати резервне обладнання у разі виникнення проблем з блоком VRV. Монтажні роботи стали свого роду випробуванням: використання фунікулера для транспортування обладнання до місця призначення і назад виявилося нераціональним, а персоналу довелося акліматизуватися для роботи на великій висоті. Було прийнято рішення, що все нове обладнання та вузли старої системи будуть доставлятися і вивозитися по повітрю гелікоптером, а бригада буде знаходитися на місці протягом всього часу виконання монтажу.

Daikin VRVIII-C

Компанія Veolia, яка / віддалено управляє системою клімат-контролю ресторану зі своїх офісів, розташованих вниз по горі, проконтролювала енергоспоживання за шістнадцять місяців після монтажу. Було відзначено, що за рік система VRVIII-C спожила енергії на 28% менше (173.722 кВт/год), ніж попередня система. Якщо виходити із середніх витрат на оплату електроенергії, згідно рахунків, оператор за рік заощадив €5.755 (15%).

Daikin VRVIII-C

Мабуть, ще важливіше те, що система працювала бездоганно з моменту її монтажу, забезпечуючи комфортну атмосферу відвідувачам, дозволяючи їм насолоджуватися захоплюючими видами льодовика і самою вишуканою кухнею, яку тільки можна знайти у Французьких Альпах.

Daikin VRVIII-C

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10