Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Доповідь Emerson Network Power «ЦОД 2025 - вивчення можливостей»

(03.06.2014)

Коли люди будують плани, боги сміються. Це відоме прислів'я не раз себе виправдовувало, демонструючи, що робити прогнози (особливо щодо віддаленого майбутнього) - заняття невдячне. Тим не менш, це не заважає різним IT-фахівцям регулярно ділитися своїми думками про те, якою буде індустрія ЦОД через п'ять, десять чи двадцять років.

В доповіді Emerson Network Power під назвою «ЦОД 2025 - вивчення можливостей» (Data Center 2025 - Exploring the Possibilities) представлені результати опитування, участь в якому взяло понад 820 фахівців у галузі дата-центрів з усього світу. Співробітники вендора попросили респондентів поділитися своїми думками про те, як дата-центри будуть виглядати через 11 років. Слід зазначити, що опитані в більшості своїй дотримувалися канонічних сценаріїв і не передбачали щось на зразок антиутопії з культової кінотрилогії «Матриця», у всесвіті якої дата-центри отримують електроенергію завдяки величезним полях, які складаються з «людей-батарейок».

Доповідь Emerson Network Power

Багато висловлених думок були цілком правдоподібними. Так, 67 відсотків опитаних заявили, що через 11 років IT-обладнання стане більш ефективним (з цим складно сперечатися). Інші, виявилися досить суперечливим: 43 відсотки респондентів сподіваються на швидку появу автономних (читай: функціонуючих без участі людей) дата-центрів, при цьому тільки 7 відсотків респондентів вважають, що такий тренд може коштувати їм робочого місця. Принаймні, одна думка було трохи дивною. Стосувалася вона швидкої появи безліч підводних дата-центрів. Нижче представлений короткий перелік найбільш цікавих моментів доповіді:

Підвищення ефективності: Більшість учасників опитування (64 відсотки) вважають, що в 2025 році середньостатистичному дата-центру буде потрібно набагато менше електроенергії для досягнення сьогоднішнього рівня обчислювальної продуктивності. Примітно, що самі автори доповіді висловили здивування тим, що число респондентів, які висловили подібну думку, не виявилося вище, так як 84 відсотки учасників опитування вважають, що в розглянутому періоді відбудеться значний ріст енергоефективності допоміжного обладнання дата-центру. Більш активне використання зовнішнього повітря для охолодження серверів та мережевого обладнання (фрікулінг), охолодження на рівні окремих мікрочіпів та підвищення ефективності серверів - ось основні засоби підвищення енергоефективності дата-центру, на думку учасників опитування.

А ось і Сонце: Учасники дослідження прогнозують, що найближчим часом поновлювані джерела енергії (ВДЕ) гратимуть все більш значущу роль як джерела електроенергії для середньостатистичного дата-центру. При цьому фахівці були досить оптимістично налаштовані щодо використання сонячної енергії для живлення ЦОД. Якщо вірити усередненим прогнозами, в 2025 році частка геліоелектростанцій буде скласти 21 відсоток від загального енергетичного балансу індустрії ЦОД. Така трансформація означала б величезний стрибок вперед для сонячної енергетики (особливо враховуючи той факт, що в даний час на частку СЕС припадає всього пара-трійка відсотків від сукупної кількості електроенергії, що виробляється в усьому світі). У доповіді також наголошується, що, враховуючи наші поточні технологічні можливості у сфері вироблення електроенергії за допомогою сонячних панелей (тобто ККД геліоелектростанцій), площа поверхні масиву сонячних панелей повинна бути в два рази більше площі підключеного до нього дата-центру, щоб СЕС могла задовольнити лише тільки 20% енергетичних потреб цього ЦОД.

Холод (і гнучкість): Учасники опитування не передбачають будь-яких радикальних змін в системах охолодження ЦОД або механізмах управління температурним режимом в період з 2014 по 2025 роки. Примітно, що за прогнозами 41% респондентів, основним засобом охолодження серверів ближче до кінця розглянутого періоду стане використання комбінації повітря і рідини. При цьому автори доповіді вирішили поміркувати на тему того, що до 2025 року попросту відпаде необхідність у більш енергоефективному і продуктивному охолоджувальному обладнанні, так сервери майбутнього зможуть зберігати працездатність навіть при підвищених температурах, що дозволить скоротити навантаження на систему охолодження. До слова, аналогічної думки дотримуються і експерти американської корпорації IBM. Вони прогнозують, що вже в не настільки віддаленому майбутньому оператори деяких дата-центрів будуть підтримувати температуру всередині «холодних» коридорів на рівні понад 100 градусів за Фаренгейтом (близько 38 градусів за Цельсієм). Фахівці «Блакитного гіганта» також заявили, що подальше удосконалення серверного та допоміжного обладнання дозволить йому витримувати все більш високу робочу температуру, що обернеться значним скороченням експлуатаційних витрат.

Еволюція в області автоматизації: Значна частина учасників опитування (43 відсотки) очікує, що до 2025 року ми станемо свідками широкого поширення механізмів автоматизації ЦОД і появи «безпілотних» дата-центрів, які будуть досить автоматизовані, щоб справно функціонувати протягом необмежено тривалих періодів часу, не потребуючи людського втручання. За словами одного з учасників опитування, «всі пристрої будуть мати автоматичні ідентифікаційні мітки, і дата-центри працюватимуть без участі або з мінімальною участю людини». Тим не менш, незважаючи на зростання популярності тренда на автоматизацію і автономні ЦОД, тільки 7 відсотків респондентів вважають, що подібна трансформація дата-центрів будь-яким чином вплине на їх роботу. Так чи інакше, багато учасників опитування не хвилювалися з приводу скорочень персоналу, так як вони готуються до виходу на пенсію найближчим часом. Опитування сказало, що 23 відсотки учасників (37 відсотків з яких в даний час живуть в США і працюють в дата-центрах північноамериканського держави) розраховують вийти на пенсію в 2025 році або раніше.

Підводні дата-центри: Один з учасників опитування припустив, що незабаром наша планета стане схожа на вигаданий світ з кіновсесвіту «Божевільного Макса», де вода стане настільки дефіцитним товаром, що індустрії ЦОД доведеться шукати альтернативні механізми охолодження серверів всередині дата-центрів. Цей респондент заявив, що через десять років у світі буде повно підземних дата-центрів (які вже існують), а потім додав наступне: «Існує також можливість того, що дата-центри покинуть сушу і перемістяться всередину герметичних підводних споруд, що мають доступ до платформ над водою зразок нафтовидобувних станцій».

Хмара і розміри: Шістдесят сім відсотків учасників опитування вважають, що, принаймні, 60 відсотків обчислень в 2025 році здійснюватимуться із застосуванням хмарних платформ. Насправді це досить консервативна оцінка. Згідно доповіді Global Cloud Index, опублікованої компанією Cisco, в даний час на частку пов'язаних з хмарними платформами навантажень припадає близько 46 відсотків від усіх робочих навантажень ЦОД у всьому світі, при цьому до 2017 року даний показник досягне 63 відсотків. Також дуже ймовірно, що корпоративні дата-центри в розглянутому періоді значно зменшаться в розмірах: 58 відсотків респондентів очікують, що в 2025 році дата-центри будуть, як мінімум, у два рази менше існуючих. При цьому 10 відсотків учасників дослідження вважають, що корпоративні дата-центри майбутнього будуть у десять разів поступатися сучасним ЦОД в плані габаритних розмірів.

DCIM-рішення будуть відігравати помітну роль: 72 відсотків експертів вважають, що до 2025 року в їх дата-центрах будуть розгорнуті ті чи інші комплекти програмного забезпечення для управління інфраструктурою дата-центру (Data Center Infrastructure Management; DCIM). Цей прогноз набагато оптимістичніше припущень ринкових аналітиків і самих розробників DCIM-рішень. Двадцять дев'ять відсотків респондентів заявили, що сподіваються підвищити ефективність моніторингу IT- та допоміжної інфраструктури дата-центрів за допомогою відповідного софта.

Коефіцієнт використання обчислювальних потужностей буде вище: Очікується, що поліпшення механізмів управління інфраструктурою дата-центрів за допомогою DCIM-рішень призведе серед іншого і до збільшення завантаження обчислювальних потужностей. Це, як очікується, обернеться підвищенням ефективності роботи ЦОД в цілому. 72 відсотки галузевих експертів вважають, що коефіцієнт використання IT-ресурсів в 2025 році досягне, принаймні, 60 відсотків (усереднений по всій групі прогноз дозволяє припустити, що даний показник досягне 70 відсотків). Для порівняння, за оцінками фахівців, в даний час коефіцієнт використання обчислювальних потужностей в середньому по індустрії ЦОД коливається в межах від 6 до 12 відсотків, тоді як у випадку дата-центрів лідерів ринку цей показник знаходиться десь між 30 і 50 відсотками.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10