Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Огляд світового ринку центральних систем кондиціонування в 2012-2013 роках

(15.04.2014)

1. Світовий ринок чилерів в 2012 році

Згідно з даними BSRIA світовий ринок чилерів в 2012 році оцінювався в 8,4 млрд. $ США, тобто на 1,6% менше, ніж у 2011. Якщо дивитися за типами чилерів, то на відцентрові доводиться 2,0 млрд. $ США, на поршневі, гвинтові і спіральні чилери - 5,4 млрд. $ США, а на абсорбційні чилери потужністю понад 350 кВт довелося 932 млн. $ США.

Сумарний обсяг ринків чилерів Азіатсько-Тихоокеанського регіону, Європи й обох Америк склав 3,9 млрд. $ США, 1,7 млрд. $ США і 1,4 млрд. $ США відповідно. Як і в 2011 році Азіатсько-Тихоокеанський регіон залишається лідером.

Китай залишається найбільшим ринком у світі для відцентрових, абсорбційних, гвинтових і спіральних чилерів.

чилер

Будівництво великих об'єктів, призупиненних на Близькому Сході в результаті краху Lehman Brothers і наступним за цим Дубайським шоком, знову набирає обертів, і тінь, що затьмарювала економіку, поступово розсіялася. У той час, як ще залишаються невизначеності в деяких регіонах, включаючи ціни на нафту і сутички в Сирії, регіональна економіка демонструє оздоровлення за прикладом Саудівської Аравії і ОАЕ. Однак це одужання займе ще якийсь час, щоб позитивно впливати на затребуваність чилерів.

Економіка США показала в 2012 році помірне одужання, але його не вистачило, щоб підштовхнути попит на ринку чилерів, який переживає легке скорочення. Сполучені Штати - батьківщина кондиціонерів повітря - проте, утримує позицію другого за величиною ринку в світі. Американські стандарти і специфікації стали світовими стандартами. Давно засновані американські бренди володіють прогресивним технічним досвідом, особливо в системному проектуванні для великомасштабних районних холодильних та інших установок. Це підтримується ринковими результатами минулої діяльності, і вони продовжують випускати нові технології для обладнання великої потужності.

Відцентрові чилери

За оцінкою JARN попит на відцентрові чилери в США в 2012 році склав близько 2500 одиниць. Завдяки поліпшенню своїх перевірених технологій і стабільному пізнанню бренду, York, Trane, Daikin і Carrier не втратили позицій на домашньому ринку в 2012.

Попит на відцентрові чилери в Китаї поступово підвищується нарівні зі зростаючим рівнем урбанізації і зростаючим числом заводів. Попит в 2012 році склав 4500 одиниць.

Ринковий попит на відцентрові чилери з магнітним підшипником відчутно зростає в США, Китаї, Європі та Австралії. Кількість виробників, що пропонують такі чилери, також зросла. Проте, чилери, обладнані компресорами Danfoss Turbocor вже стали стандартами, і тільки декілька виробників кондиціонерів повітря, включаючи York, Daikin и MHI, володіють власними технологіями компресорів з магнітним підшипником для чилерів з великою потужністю в діапазоні 500 RT, які, в свою чергу, є стандартами для відцентрових чилерів.

Тим часом керамічні підшипники, які володіють простою, безмасляної конструкцією, деякий час були об'єктом ретельного вивчення. Американський Trane проводив протягом більше 10 років експериментальні дослідження з даною технологією.

Гвинтові чилери

Основний обсяг продажів гвинтових чилерів припадає на клас потужності 200-300 RT з одним компресором. В даний час York, Trane і Carrier пропонують гвинтові чилери потужністю 500 RT з одним компресором. Ці три компанії масово виробляють гвинтові чилери і гвинтові компресори в Китаї. Невелике число виробників гвинтових компресорів розташовані в Європі, Тайвані та Японії на додаток до США, і використовують компресори у власних чилерах, так само як і поставляють їх іншим виробникам чилерів.

Спіральні, ротаційні і поршневі чилери

Величезна кількість компаній залучено в напружену конкурентну боротьбу на ринку спіральних чилерів. На додаток до світових лідерів багато невеликих виробників спіральних чилерів знаходяться в Китаї, Південно-Східної Азії і Європі.

У Японії зростає кількість повітроохолоджувальних спіральних чилерів з інверторним управлінням, які можуть використовуватися в модульних системах завдяки їх більш легкої доставки та монтажу. Експлуатаційні характеристики спіральних компресорів покращилися, як і характеристики в режимі нагріву реверсивних чилерів.

Компанія Carrier очолила інших американських виробників, що випускають моделі з модульними чилерами.

Лише невелика кількість ротаційних компресорів використовуються в чилерах. Проте нещодавно в чилерах стали використовуватися здвоєні ротаційні компресори великої потужності, що дало розвиток нового ринку.

Поршневі чилери використовуються все менше і менше в системах кондиціонування повітря, однак поширені в холодильних установках. Поршневі чилери пропонують перевагу сумісності з цілим діапазоном холодоагентів, включаючи CO2 з високим робочим тиском.

Ринок чилерів в США

Згідно з даними BSRIA розмір ринку чилерів в США в 2012 році склав 946,8 млн. $ США, тобто на 1,3% менше від 959,5 млн. $ США в 2011 році. Ринок поршневих, гвинтових і спіральних чилерів в сукупності склав 481,4 млн. $ США, що на 4,7% менше в порівнянні з 505,0 млн. $ США в 2011. Ринок відцентрових чилерів склав 390 млн. $ США, що на 3,2% більше від 377,9 млн. $ США в 2011. Ринок абсорбційних чилерів (більше 350 кВт) підійшов до позначки 75,4 млн. $ США, тобто на 1,6% менше від 76,6 млн. $ США в 2011 році.

Ринок чилерів в Китаї

Китайський ринок чилерів збільшився на 2,85% і досяг в 2012 році позначки 22,167 млрд. юанів, склавши 38,5% китайського ринку систем центрального кондиціонування, який традиційно включає VRF-системи, автономні кондиціонери, теплові насоси, що використовують теплоту грунту та води і агрегатовані установки кондиціонування повітря.

Темпи зростання продажів чилерів були придушені низьким зростанням національної економіки, зменшенням інвестування у великомасштабні проекти інфраструктури та спадом ринку нерухомості. Ринок значно прогнувся в першій половині 2012 року, але поступово відновився в другій половині через зниження контролю за інвестиціями у великих проектах і закупівлями обладнання, спочатку запланованими на першу половину року. Цей зворотний тренд в кінці року спровокував невелике зростання ринку.

2. Прогнози для європейського ринку чилерів

Поршневі, гвинтові і спіральні чилери

Очікується, що в 2013 році європейський ринок поршневих, гвинтових і спіральних чилерів досягне 1,4 млрд. $ США у вартісному вираженні, тобто більше 85% всього ринку чилерів в процентному відношенні. Слід врахувати, що частка поршневих чилерів мізерна. Очікується, що загальний обсяг ринку буде рости дуже скромно - на 0,6% на рік між 2011 і 2016 рр.. Позитивний результат в цей період очікують від наступних країн: Чеська Республіка, Німеччина, Нідерланди, Польща, Румунія, Московія, Словаччина, Швеція, Туреччина і Великобританія.

Відцентрові чиллери

Ринок відцентрових чилерів в 2013 році складе за прогнозами 154 млн. $ США. Очікується, що загальний обсяг цього ринку буде рости на 2% на рік між 2011 і 2016 рр.. Очікується, що Німеччина, Великобританія, Швейцарія і Московія разом складуть більше 65% європейського ринку відцентрових чилерів в 2013 році.

Абсорбційні чилери

За прогнозами загальний обсяг цього ринку буде рости на 4% на рік між 2011 і 2016 рр.. Ключова п'ятірка країн у 2013р.: Італія, Туреччина, Швейцарія і Московія. Припускають, що на них припаде 70% всього ринку.

Співвідношення повітряного і водяного охолодження конденсатора

Чилери з повітряним охолодженням найбільш поширені в Європі і складають в процентному відношенні 68% від загального європейського ринку чилерів. Водоохолоджувані чилери оцінюються приблизно в 0,5 млрд. $ США у 2013 році.

3. Центральні системи кондиціонування в Європі в 2013 р.

Перспективи раннього відновлення індустрії кондиціонерів повітря в Європі, за винятком кількох відчутних винятків, залишаються вельми туманні. Ситуація в Іспанії, Італії та Греції дуже тендітна і загальний спад в будівництві продовжує безпосередньо впливати на ринок кондиціонерів. Продажі чилерів впали на 4%, як в кількісному, так і в грошовому вираженні, хоча інверторні системи збільшили свою частку. Водночас Європа є найбільшим світовим ринком повітрооброблюючіх агрегатів - її частка становить 34%.

Німеччина

Німеччина є найбільшою економікою в Європі і п'ятою у світі. Перспективи індустрії кондиціонерів та холодильного обладнання виглядають обнадійливо. Прогнозується, що впровадження кондиціонерів в комерційний сектор збільшиться до 2015 г на 62%.

З 2011 по 2013 рр.. спостерігалося стабільне зростання кількості проданих чилерів, і підсумок склав 6800 одиниць. Більше половини з них середнього діапазону потужності до 100 кВт.

Міжнародні компанії, як Trane, Carrier, York (Johnson Controls) і Climaventa є найбільшими постачальниками чилерів, за ними йдуть інші значущі виробники: Walter Meier, Airwell, Cofely (лідери Turbocor) іAermec. Сукупні продажі чилерів в 2013 році оцінюються в 212 млн. $ США.

Продажі повітрооброблюючих агрегатів (AHU) стабільно росли з 51000 одиниць у 2011 до прогнозованих 54000 одиниць в 2013.

Фенкойли (FCU) продемонстрували відносно стабільний ринок при 77000 одиницях в 2012р., й залишаться на тому ж рівні і надалі. Скромне зростання прогнозується на них аж до 2016р.

Німеччина - на 90% імпортований ринок, оцінюється приблизно в 55 млн. $ США. Домінуючі імпортери - GEA Air Treatment, Carrier і Airwell.

Франція

Незважаючи на те, що у Франції в 2013 році очікувалося деяке відновлення в економічному зростанні, сектор будівництва комерційних об'єктів перебуває в рецесії, а проекти по реновації - на тому ж рівні, що й раніше.

Продажі чилерів знизилися до 7790 одиниць у 2013 р, проти 8700 в 2012р. Будь-яке значне поліпшення не варто чекати до 2015-2016 рр.. Індустрія чилерів у Франції - на 70% експортується. Внутрішній ринок оцінюється в 160 млн. $ США. Основні постачальники: Carrier, Trane, Ciat, Airwell і Climaventa.

Кількісні продажі повітрооброблюючі установок (AHU) становили приблизно 10800 одиниць в 2012р., й повинні залишитися на тому ж рівні за даними 2013 р. Експерти прогнозують стабільне зростання в наступні кілька років. Майже весь ринок AHU (97 млн. $ США) реалізують місцеві постачальники. Лідери виробники: Ciat, Hydronic, Trane і Airwell.

Майбутнє фенкойлів не можна назвати райдужним, оскільки будь-яке значне поліпшення головним чином залежить від відновлення будівельного сектора. Поточні продажі налічують 125000 фенкойлів на рік, можливе незначне збільшення в 2014 році до 126500 одиниць. Близько 60% - моделі вбудованого типу. Близько 20% фенкойлів йде на імпорт. Лідируючі виробники: Ciat, Airwell, Carrier і Trane.

Італія

Економіка Італії впала на 2,3% в 2012 р. і ймовірно на 0,4% в 2013 р. Індустрія будівництва може почати повільне відновлення в 2014-2015 рр. Перспективи сектору реновації залишаються невтішними.

Сумарні продажі чилерів в 2012 р. склали 18580 одиниць, і очікується, що в 2013 р. знизяться до 16200 одиниць.

Індустрію очолюють, в основному, місцеві виробники, включаючи Climaveneta, Clivet і Aermec. Основні виробники чилерів великої потужності (більше 350 кВт), включають Daikin (McQuay), Climaveneta, Clivet і Bluebox.

Продажі AHU в 2012 р. склали 6800 одиниць з грошовим еквівалентом 37,7 млн. $ США. У 2013 ринок скоротиться на 13% за кількістю та на 14% по виручці.

Фенкойли (FCU) мають в Італії індустрію, яка оцінюється в 113 млн. $ США, де, знову-таки, домінують місцеві виробники. Продажі в 2012 склали приблизно 365 000 одиниць з перспективами різкого сплеску в 2015-2016 рр.. Фенкойли встраиваемого типу складають 75% від усіх проданих апаратів. Aermec, Rhoss, Carrier, Airwell і Sabiana поставляють основні 40% продукції.

Московія

Московський ринок систем центрального кондиціонування опинився під ударом фінансової кризи 2008-2009 рр.., Але почав відновлюватися в 2010 р., а потім швидко виріс в 2011р. і практично нівелювався в 2012р. Пожвавлення стало можливим, в основному завдяки проектам, які мають державну підтримку, які одночасно склали половину всього ринку. До теперішнього моменту на сектор будівництва офісних будівель припадала закупівля половини систем центрального кондиціонування, однак дефіцит зведення нових будівель змінив ситуацію. Незважаючи на те, що впровадження систем кондиціювання в комерційному секторі оцінюється приблизно в 40% (експерти припускають, що до 2016 року ринок зросте до 60%), сюди входять всі рішення, такі як агрегатовані кондиціонери, мульти-спліти і VRF-системи, а не тільки центральні системи кондиціонування.

Продажі чилерів досягли 3350 одиниць у 2012 році, але очікується падіння до 2850 в 2013р., Або в грошовому еквіваленті - до 193 млн. $ США. Гвинтові машини як і раніше популярні в Московії і складають три чверті від усієї частки ринку в діапазоні від 500 до 1500 кВт. Спіральні чилери, як правило, обмежені верхньою межею 200 кВт. Відцентрові чилери Turbocor поки ще не прижилися в Московії. Carrier, Aermec, Trane, Gree і York - основні постачальники великогабаритних чилерів (понад 350 кВт). Іншими значущими постачальниками чилерів, нижче зазначеної потужності, є Aermec, Clivet і Carrier. Ринок практично повністю залежить від імпорту.

При обсязі в 297 млн. $ США в 2013 р. частка ринку центральних кондиціонерів (AHU) майже в два рази більше, ніж частка ринку чилерів. Його масштаб і темпи зростання пов'язані зі збільшенням обсягу продажів установок низької цінової категорії та використанням в агрегатах таких додаткових функцій, як рекуперація тепла і контроль вологості. Близько 57 тисяч одиниць було продано в 2012р., А в 2013 р. ця цифра повинна збільшитися до 68 тисяч одиниць. Експерти прогнозують, що до 2016 р. продажі виростуть до 100 000 одиниць. Імпортовані товари становлять майже 60% всього ринку. Важливу роль відіграють агрегати московських виробників, виготовлені за індивідуальним замовленням. Більшість закуповуваних центральних кондиціонерів обладнуються секцією повітронагрівача, і тільки 20% мають повітроохолоджувач. Лідери індустрії: VTS, VEZA, York і Korf / NED.

Продажі фенкойлів (FCU) склали 116000 одиниць в 2012 році, а в 2013 за прогнозами буде продано близько 140000, тобто виручка складе приблизно 55 млн. $ США. Центральні системи кондиціонування повітря в Московії мають відносно коротку історію і фенкойли - єдиний тип обладнання в даному сегменті, для якого почали серйозно розвивати ринок замінних деталей. Більше половини фенкойлах - вбудовані моделі. Лідируючі бренди: Carrier, Trane і Aermec.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10