Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Побутове кондиціонування та коронавірус. Міфи і реальність. Частина 3, Плазмовий фільтр.



Доброго дня. Сподіваюся, що усі здорові.

Мене звуть Гарбулінський Владислав, і ми з Вами продовжуємо розбирати тему «Побутове кондиціювання та коронавірус. Міфи і реальність». Вчора ми розбирали тему катехінових фільтрів, а сьогодні поговоримо про плазмові фільтри.

Тезово нагадаю, про що ми говорили в першій частині нашої статті:

  • У плазмовому фільтрі за допомогою спеціально модульованого магнітного поля відбувається розкладання молекул води H2O на катіон H + і гідроксильний іон ОНˉ.
  • Плазмою називається стан глибоко іонізованої речовини в якому приблизно рівна кількість катіонів та іонів.
  • Низькотемпературною плазмою називають стан глибоко іонізованої речовини при кімнатній температурі.
  • У плазмовому фільтрі відбувається розкладання понад 92% молекул води на іони та катіони.
  • При пропажі магнітного поля усі іони і катіони з'єднуються назад в молекулу води.

Чому плазмовий фільтр такий ефективний?

Цей розділ багатьом здасться нудним і незрозумілим. Для тих, хто не любить математику, раджу відразу перейти у кінець розділу, та просто ознайомитися з отриманим результатом.

Тепер більш детально з формулами розглянемо питання нейтралізації вірусів.

Завжди розрахунки супроводжуються деякими застереженнями. Я їх теж задам. Ми будемо говорити про нейтралізацію вірусів плазмовим фільтром, який встановлений в кондиціонер потужністю 2,5 кВт по холоду при температурі повітря 25°C, відносної вологості 50%, атмосферного тиску 760 мм рт.ст., що включен на середню швидкість вентилятора. Кондиціонер встановлений в кімнаті 4 метра х 5 метрів, з висотою стель 3 метри.

Чому я вибрав такі параметри?

  • Кондиціонер потужністю 2,5 кВт - кондиціонер для житлових приміщень, що має найбільшу кількість продаж.
  • Температура, що частіше за все встановлюється в житлових приміщеннях у режимі охолодження - 25°C.
  • Холодильний контур кондиціонера налаштовується так, щоб окрім зниження температури, видаляти надлишкову вологу у вигляді конденсату в дренажну систему так, щоб підтримувати у приміщенні відносну вологість 50%.
  • Атмосферний тиск 760 мм рт.ст. прийнято вважати середнім значенням для нашого регіону.
  • Середня швидкість роботи вентилятору є такою, що найбільш часто обирається користувачами, як певний компроміс між комфортом перебування у приміщенні та потужністью охолодження.
  • Кімната 4х5х3, як мені здається, - середнє за розмірами приміщення у наших квартирах.

Протяжність магнітного поля необхідної потужності в середньому становить 12 мм (1,2*10ˉ² м) в напрямку руху повітря. Середня площа перетину магнітного поля по відношенню до потоку повітря у різних моделей становить 1,25*10⁵ мм² (1,25*10ˉ¹ м²). Як результат отримуємо середній об'єм магнітного поля необхідного потенціалу:

1,2*10ˉ² м * 1,25*10ˉ¹ м² = 1,5*10ˉ³ м³

При температурі 25°C, відносної вологості 50% та атмосферному тиску 760 мм рт.ст. в 1 м³ знаходиться 1,15*10ˉ² кг води (параметр називається абсолютна вологість). Маса однієї молекули води становить 2,99*10ˉ²⁶ кг. Як результат отримуємо кількість молекул води, яке знаходиться в полі об'ємом 1,5*10ˉ⁴ м³:

1,5*10ˉ³ * 1,15*10ˉ² / 2,99*10ˉ²⁶ ≈ 5,77*10²⁰ молекул води.

Тепер порахуємо кількість гідроксильних іонів, які будуть одномоментно перебувати у магнітному полі об'ємом 1,5*10ˉ⁴ м³ (ймовірність розкладання молекули води на гідроксильний іон і водневий катіон 92%):

5,77*10²⁰ *0,92 ≈ 5,31*10²⁰ гідроксильних іонів.

Тепер обчислимо концентрацію гідроксильних іонів:

5,31*10²⁰ / 1,5*10ˉ⁴ = 3,54*10²⁴ іонів на м³.

Тепер подивимося на розміри гідроксильного іону та вірусу SARS-CoV-2 (COVID-19):

ОНˉ - 1,2*10ˉ¹⁰ м

SARS-CoV-2 – 1,15*10ˉ⁷ м.

При концентрації 3,54*10²⁴ іонів на м³ і розмірами гідроксильного іона та вірусу, температурі 25°C та атмосферному тиску 760 мм рт.ст., ймовірність їх «зустрічі» становить:

(3,54*10²⁴ * 1,2*10ˉ¹⁰ * 1,15*10ˉ⁷ / 1,73*10¹¹ ) * 100% ≈ 0,028% за 1 мкс або по іншому 10ˉ⁶ с.

Тепер порахуємо скільки коронавірус може знаходиться у магнітному полі (відповідно у зоні дії гідроксильних іонів).

Середній перетин повітряного потоку всередині кондиціонера потужністю 2,5 кВт становить 2,5 * 10ˉ¹ м². При встановленні на кондиціонері середньої швидкості, витрата повітря буде ≈ 550 м³/годину. Відповідно швидкість потоку всередині кондиціонера буде:

550 / (2,5*10ˉ¹ * 3600) ≈ 0,62 м/c

При швидкості 0,62 м/c і ширині магнітного поля 1,2 * 10ˉ³ м, час знаходження у магнітному полі буде:

1,2*10ˉ² / 0,62 ≈ 1,9*10ˉ² сек.

Імовірність знищення короновірусів при одноразовому проходженні через плазмовий фільтр:

(1-(1-0,00028)¹⁹⁰⁰⁰) * 100 ≈ 41%

Об'єм кімнати: 4*5*3=60 м³.

За 4 години (стандарт Санітарної служби Японії для дошкільних та шкільних установ) через кондиціонер пройде:

550 * 4 = 2200 м³ повітря

Як результат отримуємо кількість проходів всього об'єму повітря кімнати через фільтр:

2200 / 60 ≈ 36,66 раз

Розраховуємо кількість знищених вірусів SARS-CoV-2:

(1-(1-0,41)³⁶,⁶⁶) * 100 ≈ 99,9999994% від початкової концентрації.

А давайте просто подивимося результат за 1 годину:

(1-(1-0,41)(⁵⁵⁰/⁶⁰)) * 100 ≈ 99,2% від початкової концентрації.

ДЛЯ ТИХ, ХТО ПРОПУСТИВ РОЗДІЛ:

Норми санітарної служби Японії для дошкільних та шкільних установ свідчать, що 99% вірусів від початкової концентрації повинно бути знищено за 4 години.

Плазмовий фільтр показує результат за 4 години у 99,9999994% знищених вірусів від початкової концентрації.

А норматив у 99% виконує трохи менше ніж за годину.

Практична реалізація

Зараз кондиціонери з плазмовими фільтрами випускають тільки дві фірми: Toshiba і Mitsubishi Electric. Моделі, які постачаються до нас в країну:

І це все.

Плазмовий фільтр Коронавірус

Мал. 3. Плазмовий фільтр.

А зараз я Вам розповім, як деякі виробники намагаються створити ілюзію присутності у них плазмового очищення повітря.

Справа в тому, що існує тільки три ефективних методи боротьби з вірусами, що дають результат за 99%: HEPA-фільтри для систем вентиляції, плазмові фільтри для систем кондиціонування та УФ-лампи для стерилізації приміщень без присутності людини. Інших методів не існує.

Раніше плазмові фільтри в свої кондиціонери ставили також компанії Panasonic, Fujitsu General, Sanyo, Hitachi. Причому кожен з виробників випускав по 2-3 моделі з плазмовим фільтром. Природно, що кондиціонери з плазмою були доступні на багатьох ринках і отримали велику популярність. Але після того, як Санітарна служба Японії ввела більш жорсткий стандарт та стало неможливе застосування катехінових фільтрів в освітніх установах, компанія Toshiba (як власник патенту на винахід) у боротьбі за цей дуже ємний ринок різко підняла патентні відрахування за кожний встановлений в кондиціонер плазмовий фільтр. Як результат, усі, за винятком компанії Mitsubishi Electric, зняли такі моделі з виробництва. Компанії Sanyo вже давно немає. Компанії Hitachi, Panasonic і Fujitsu General почали використовувати іншу, менш ефективну, технологію по боротьбі з вірусами. При цьому, якщо компанії Hitachi і Panasonic взагалі прибрали з рекламних матеріалів слово плазма і його похідні, то компанія Fujitsu General дуже часто в рекламних матеріалах почала використовувати словосполучення «Плазмові електроди», натякаючи покупцям про наявність плазмової технології в кондиціонері. Однак це не більше, ніж рекламний трюк. Про що з'явилися, альтернативних плазмі, технологіях я розповім в наступній частині статті.

А тепер кілька слів про китайських та корейських виробників. Ставлячи в кондиціонер електростатичний фільтр, який ефективний тільки в боротьбі з пилом, або іонізатор, і в силу високої популярності плазмових фільтрів у світі, ці виробники стали застосовувати в назвах кондиціонерів наступні назви: BioPlasma, NanoPlasma, DuoPlasma, EcoPlasma, GrandPlasma, Plazma Star, тощо. Що робить більш ніж непрозорий натяк на наявність в кондиціонері плазмового фільтра. Більш того, там, де немає належного патентного нагляду за рекламою (а це країни Азії, колишнього СНД та Африки), в рекламних проспектах і каталогах став використовуватися термін «плазмовий фільтр», що є прямий обман покупців. Особливо цим страждають наші комерсанти з їх ОЕМ-марками кондиціонерів.

Хочеться ще сказати, кому не рекомендую ставити кондиціонери з плазмовим фільтром (з досвіду роботи). Є квартири, де утримують собак, і якщо собаки не привчені ходити «по малому» на вулицю або в лоток з сорбентом, то у повітрі може виникнути запах сечовини, що звичайно їх господарі вже не помічають. При високій концентрації сечовини (не можу сказати якої, тому що не перевірялося) у повітрі і роботі плазмового фільтру був помічений запах аміаку у 3 клієнтів. Запах дуже неприємний. Природно аналізом складу повітря у цих випадках ніхто не займався, а просто були відключені від електроживлення плазмові фільтри (за погодженням з клієнтами). Після відключення запах пропав. Про це, природно, Ви не знайдете жодної згадки в інструкціях і проспектах. Такого ефекту у випадку з іншими тваринами нами помічений не був.

І так, ще раз про плюси і мінуси плазмового фільтру.

Мінуси: висока вартість кондиціонерів з плазмовими фільтрами, небажаний до установки у «брудних» собачників.

Плюси: Якість повітря ні з чим не порівняти (з повітря забирається практично усе хвороботворне: віруси, бактерії, алергени, формальдегіди, запахи органічного походження і т.д.). При роботі плазмового фільтра ще йде процес з утворенням дуже «правильних» антиоксидантних іонів. Як-небудь розповім в окремій статті. До плюсів, безперечно, можна віднести практично «вічний» термін служби фільтру (перевищує термін служби кондиціонера).

Оцінка: фільтру, безумовно, поставлю 10 з 10 можливих балів, а ось кондиціонерам з плазмовим фільтром тільки 9 з 10 через їх дорожнечу.

На сьогодні все. Завтра наступної частини статті не буде. Постала нагальна робота з проектування. А ось післязавтра або на третій день обов'язково напишу і викладу наступну частину статті.

Бажаю усім здоров'я. Завжди Ваш, Гарбулінський Владислав.

 

> > > Стаття «Побутове кондиціонування та коронавірус. Міфи і реальність. Частина 1, Вступ»

> > > Стаття «Побутове кондиціонування та коронавірус. Міфи і реальність. Частина 2, Катехіновий фільтр»

> > > Стаття «Побутове кондиціонування та коронавірус. Міфи і реальність. Частина 4, Альтернативні технології»

> > > Стаття «Побутове кондиціонування та коронавірус. Міфи і реальність. Частина 5, Висновки»

 

За додатковою інформацією звертайтеся в офіси компанії «Планета Клімату» на гарячу лінію протягом карантину +38-097-522-46-97.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10