Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Побутове кондиціонування та коронавірус. Міфи і реальність. Частина 1, Вступ



У компанію «Планета Клімату» у зв'язку з розширенням пандемії COVID-19 останнім часом масово телефонують з приблизно однаковими питаннями. Ось частина з них:

  • Дивилася одного відомого блогера в youtube, як він готується до карантину. Від нього почула, що використання кондиціонерів знижує температуру в кімнаті і тим самим посилює здатність вірусів до поширення. Блогер порекомендував взагалі вимкнути кондиціонер, і ні за яких обставин його не використовувати. Чи це правда?
  • У нас офіс, який не закрився на карантин. Фізично не можливо перевести людей на віддалену роботу. Які рекомендації Ви могли б дати в області кондиціонування і вентиляції, які зменшили б ймовірність зараження людей?
  • В інтернеті з'явилося багато реклами про кондиціонери, які здатні знищувати коронавірус. Пропонується безліч моделей від дешевих китайських до топових моделей від Mitsubishi Electric і Daikin. При цьому у різних виробників існують різні технології по боротьбі з вірусами. Чим вони відрізняються? Чи всі вони ефективні? Де правда, а де обман?
  • Вчора у нас в районній адміністрації вимкнули вентиляцію. З метою протидії розширення коронавіруса. Ми продовжуємо працювати і відчуваємо, що нам стало дуже некомфортно. Чи правильно зробило керівництво, що вимкнуло нам вентиляцію?
  • Дізнався, що плазмове очищення повітря найефективніше. На ринку присутні моделі з різними назвами Plazma, Dual Plazma, BioPlazma, Nano Plazma і так далі. Це одне і теж? Або існують відмінності?
  • Сиджу вдома на карантині. Займаюся домашніми справами. Вирішив почистити кондиціонер самостійно перед сезоном охолодження. Раніше викликав спеціалізовану фірму. Проконсультируйте, що я самостійно можу зробити, а що не зможу? Є ще одне питання. На фільтрі очищення повітря виявив дивних два прямокутника. Подивився в інтернеті і зрозумів, що це різні фільтри для додаткового очищення повітря. Чи можна їх мити милом (дуже забиті пилом)?
  • Тощо.

З цими та іншими питаннями Вам допоможе розібратися один з кращих фахівців в області кондиціонування і вентиляції в Україні, співробітник компанії «Планета Клімату» Гарбулінскій Владислав.

 

Добрі день, друзі. Мене звуть, Гарбулінскій Владислав. І цією статтею я відроджую добру традицію компанії «Планета Клімату» викладати в інтернет загальноосвітні статті в області кондиціонування і вентиляції. І природно перший цикл таких статей буде присвячений темі Коронавірус і Кліматична техніка. Я постараюся бути в них гранично стислим (на написання статті потрібно багато часу, а його в умовах епідемії дуже мало), і в той же час максимально охопити питання, що цікавлять Вас. Заздалегідь прошу вибачення у професіоналів з різних областей знань, але я буду змушеним спрощувати виклад матеріалу так, щоб це було доступно «чайнику» зі знаннями на рівні середньої школи. Тема Коронавірус і Кліматична техніка досить обширна і тому я розбиваю її на наступні статті:

  • Побутове кондиціонування та коронавірус. Міфи і реальність.
  • Побутова вентиляція і коронавірус. Міфи і реальність.
  • Очищувачі повітря і коронавірус. Міфи і реальність.
  • Вентиляція великих та середніх адміністративних будівель, виробництв, магазинів в умовах епідемії коронавіруса.
  • Самостійне технічне обслуговування кліматичної техніки в умовах карантину.

Отже, почнемо з азів. Що таке вірус? За визначенням науки, вірус (лат. Virus - отрута) - неклітинний інфекційний агент, який може відтворюватися тільки всередині живих клітин. Поки вірус знаходиться в позаклітинному середовищі або в процесі зараження клітини, він існує у вигляді незалежної частки. Розміри вірусу становлять близько однієї сотої розмірів клітини. Більшість вірусів занадто малі, щоб бути чітко помітними під світловим мікроскопом. Відповідно до одного з визначень, віруси являють собою форму життя, згідно з іншим віруси є комплексами органічних молекул, що взаємодіють з живими організмами.

Більшість з вчених характеризують віруси як «організми на кордоні живого». Віруси мають генетичний матеріал, проте позбавлені клітинної структури, а саме цю рису зазвичай розглядають як фундаментальну властивість живої матерії. У вірусів немає власного обміну речовин, і для синтезу власних молекул їм необхідна клітка-хазяїн. З цієї причини вони не здатні розмножуватися поза клітиною. Фактично поза зараженої клітини у вірусі не відбуваються хімічні реакції. Структура вірусу в цей момент ніби «заморожена».

Залишимо за цим оглядом питання розмноження і функціонування вірусу усередині живої клітини людей (це тема для статей з медицини). Нас цікавить, як впоратися з коронавірусом COVID-19 (пора переходити до конкретики) поки він не потрапив всередину організму. І тут постає питання, як добре захищений вірус від зовнішніх впливів? Що його може знищити, локалізувати і не допустити його поширення?

В процесі еволюції сімейство коронавірусів дуже добре адаптувалося до навколишнього середовища. Цьому допомагає внутрішня структура коронавірусу. Коронавірус складаються з трьох компонентів: генетичного матеріалу у вигляді РНК, білкової оболонки, що захищає ці молекули, і додаткової ліпідної оболонки на якій є вирости у вигляді корони.

Побутове кондиціонування та коронавірус

Мал. 1. Структура короновірусу.

За останніми даними ми маємо такі лабораторно випробувані результати, які руйнують або блокують поширення COVID-19:

  • При температурі 15-40°C, вірус який не знайшов свого «господаря» гине протягом 2 діб. Температура понад 56°C істотно знижує здатність вірусу прикріплятися до клітки і відповідно заражати клітину, при температурі понад 78°C протягом 15 хвилин коронавірус гине, при температурі 100°C він гине протягом 3-4 секунд. Активність вірусу починає знижуватися при температурах нижче 4°C. Однак при такій температурі вірус «заморожується» на 2-3 роки. При температурі нижче -70°C вірус стає практично вічним.
  • При відносній вологості понад 80% «корона» вірусу вступає в псевдомолекулярний зв'язок з молекулами води. Утворюється досить важка структура, яка досить швидко опускається вниз під дією сил гравітації. При цьому структура COVID-19 не руйнується. Також не знижується здатність вірусу до зараження.
  • УФ-випромінювання. Вплив УФ-ламп з щільністю потоку 339-423 мкВт*с/см² з довжиною хвилі 254 нм протягом 15 хвилин при відносній вологості 50% знижує концентрацію коронавірусу в повітрі приміщення до 10% від початкового змісту.
  • Антисептики показали дуже непогані результати. Дослідження італійських медиків показало, що 70% етанол, гіпохлорит натрію 0,01% і хлоргексидин 1% дуже швидко (менше 2 хвилин) пошкоджують «корону» віруса, і він не може розмножуватися. Міжнародна група вчених протестувала популярні антисептики для рук на основі: 45% ізопропанолу, 30% н-пропанолу і 0,2% мезетронія етілсульфата; 80% етанолу; гель на основі 85% етанолу; антивірусний гель на основі 95% етанолу. Всі засоби обробки рук протягом 30 секунд знищували вірус нижче порога виявлення.
  • Коронавірус досить стійкий до слабких розчинів кислот. Однак в лужному середовищі при зіткненні з гідроксильним іоном ОНˉ відбувається практично миттєве руйнування як ліпідної, так і білкової оболонки, що призводить до загибелі вірусу. Це добре підтверджує хороші противірусні властивості господарського мила.
  • Хороші показники показала речовина катехін, яка має поверхневу структуру, дуже схожу на структуру клітинної мембрани. Коронавірус, стикаючись з катехіном, «обманюється» і жорстко прикріплюється до поверхневій структурі катехину. Через 48 годин він гине, так і не знайшовши свого «господаря».

Тепер звернемося до застосування всього вищесказаного по темі «Побутове кондиціонуваннята коронавірус. Міфи і реальність».

Температура

Коронавірус максимально активний, як при температурі 18°C, так і при 40°C. Помітне зниження активності вірусу настає при температурах вище 56°C, що абсолютно далеко знаходиться за межами комфортного значення для людини. При цьому, що при 18°C, що при 27°C його «поведінка» однакова. Так що не варто собі відмовляти в нормальній температурі повітря у приміщенні.

Багато з лікарів кажуть, що з приходом літа завжди поліпшується епідеміологічна обстановка. Але пов'язано це не з тим, що влітку тепліше, а з тим, що влітку збільшується щільність УФ-випромінювання. Це та частина спектра сонячного випромінювання, що призводить до нашого загару влітку.

Відносна вологість

Як показали дослідження, на поширення коронавірусу впливає відносна вологість вище 80%. Однак така вологість абсолютно не рекомендована для наших квартир, будинків та офісів. При відносній вологості понад 80% відбувається швидке зростання колоній грибка і цвілі, що дуже шкідливо для нашого здоров'я. До того ж жити в приміщенні з відносною вологістю 80% дуже не комфортно. При такій вологості ми починаємо дуже сильно потіти. Так що моя порада тим, хто піддався на рекламу продавців зволожувачів, які переконують клієнтів, що підняв значення відносної вологості до 80%, вони себе убезпечать, перестати створювати собі некомфортні умови. Я аж ніяк не проти зволожувачів, а навіть дуже ЗА. Але стежити за недостатньою вологістю в приміщенні треба в опалювальний період, коли вологість в наших приміщеннях падає нижче 40%.

Ультрафіолетове випромінювання

ЗА, ЗА і ще раз ЗА. Але не у вигляді відкритих бактерицидних ламп у наших квартирах. Всі знають, що жорстке УФ-випромінювання дуже ефективно не тільки в боротьбі з вірусами, але також і з бактеріями, грибками і спорами цвілі. Але мало хто знає, що таке УФ-випромінювання має дуже неприємну особливість, а саме деградацією полімерів і барвників. Багато з полімерів, що використовуються в товарах широкого вжитку, деградують під дією УФ-випромінювання. Проблема виявляється в зникненні кольору, потемніння поверхні, розтріскуванні, а іноді і повному руйнуванні самого виробу. Швидкість руйнування зростає зі зростанням часу впливу і інтенсивності (а деякі бактерицидні лампи по щільності потоку УФ-випромінювання в тисячі разів перевершують щільність потоку сонячного світла влітку опівдні). Простою мовою все, що зроблено з пластику, синтетичні тканини, а також синтетичні барвники будуть швидко старіти і руйнуватися.

Тому людство вигадало дуже простий прилад. Називається він випромінювач-рециркулятор. Принцип дії такого приладу простий. Через закритий простір, в яке поміщена бактерицидна лампа, вентилятор проганяє потік повітря. Віруси, бактерії, спори цвілі потрапляючи всередину приладу, піддаються впливу УФ-випромінювання. Плюси такого приладу - низька вартість. Мінуси - як показали дослідження коронавірусу, через структури ліпідної оболонки він досить стійкий до УФ-випромінювання (15 хвилин прямого випромінення для зниження концентрації вірусу в повітрі до 10% рівня). Дослідження, що були проведені японськими фахівцями, показали, що при застосуванні випромінювача-рециркулятора відповідної потужності, рівень вмісту вірусу в повітрі можна знизити до концентрації в 30% від початкової за 5 годин роботи приладу.

Антисептики

А тут говорити зовсім нема про що. Кліматична техніка не використовує антисептичні розчини. Тому плавно переходимо до нашого лідера - гідроксильного йону ОНˉ.

Гідроксильний іон ОНˉ і його живе втілення в кліматичній техніці - Плазмовий фільтр

Трохи історії. Колись давним-давно (в шістдесяті роки минулого століття) на хімічних підприємствах Toshiba хіміки компанії билися над здешевленням розкладання молекули води на катіон водню H+ і гідроксильний іон ОНˉ у промислових масштабах. Одне з їхніх досліджень було в області розкладання води в сильних електромагнітних полях. Один вчений примітив, що молекули води в газоподібному стані у сильних електромагнітних полях поводяться інакше, ніж у рідкому стані. Подальше вивчення властивостей розкладання молекули води в газоподібному стані, показало, що домогтися отримання гідроксильного іона ОНˉ при спеціальній модуляції поля можна не затрачаючи багато енергії. А застосування малої кількості енергії до розкладання молекул води в спеціально модульованому полі призвело до відкриття нового стану речовини - низькотемпературної плазми (плазмою у фізиці називають частково або повністю іонізований газ, в якому густини позитивних і негативних зарядів практично однакові). Це відкриття деякий час не знаходило собі застосування. Пристрої були великими і дорогими. На початку вісімдесятих з розвитком мікроелектроніки в Японії і велику скупченість населення в японських містах (з'явився комерційний інтерес до створення продуктивного очищувача) компанія Toshiba вирішила оновити свій винахід двадцятирічної давності і спробувати створити комерційний продукт - Очисник повітря на базі гідроксильного іона ОНˉ (на той час медичної науці була добре відома властивість ОНˉ до знищення вірусів, бактерій і спор цвілі). Так з'явився високопродуктивний очищувач повітря на основі низькотемпературної плазми - Plasma filter, який був реалізований в кондиціонерах серії Daiseikai.

Тепер розглянемо, що відбувається з коронавірусом у плазмовому фільтрі. З попередньої частини ми пам'ятаємо, що «корона» COVID-19 легко вступає в псевдомолекулярний зв'язку з молекулою води. Дослідження показали, що коронавірус при відносній вологості більше 20% завжди має по сусідству більше двох молекул води. Потрапляючи в плазмовий фільтр, 92% молекул води розкладаються на катіон водню H+ і гідроксильних іон ОНˉ. Коронавірус залишається «наодинці» зі своєю найстрашнішою «отрутою» - гідроксильним іоном ОНˉ. Відбувається моментальний розрив ліпідної і білкової оболонок, і, як наслідок, загибель коронавірусу. При цьому сам гідроксильний іон ОНˉ виступає як каталізатор знищення вірусу і не вступає в хімічну реакцію з продуктами розпаду віруса. На виході з плазмового фільтра, виходячи з «плазмового поля», катіон водню H+ і гідроксильних іон ОНˉ з'єднуються в звичайну нешкідливу молекулу води. Схожі хімічні реакції йдуть як з бактеріями, так і зі спорами цвілі. На даний момент плазмовий фільтр визнаний усіма фахівцями світу, як самий високоефективний метод знищення вірусів, бактерій і спор цвілі, що містяться у повітрі.

Катехін

Фільтр з катехіновим покриттям - патентована розробка Panasonic. Катехін - сильний природний антисептик, що міститься в чайному листі і ряді інших рослин. Недарма чай здавна використовувався у східній медицині як лікарська рослина. Вчені з'ясували механізм дії катехіну: для того, щоб прикріпитися до здорової клітини більшість вірусів використовує спеціальні шипи, а катехін обволікає хвороботворні організми позбавляючи їх цієї здатності. Досліди показали, що 98% вірусів, які потрапили на фільтр, через 6 годин вже не представляють небезпеки для людини.

На цьому науково-підтверджені методи боротьби з розповсюдженням вірусів за допомогою кондиціонерів закінчилися. Всі інші натяки в маркетингових матеріалах є м'яко сказати не підтвердженими наукою.

На цьому я зупиняюся у викладі теоретичної частини. Сподіваюся, що вивчення теорії не було для Вас нудним і виснажливим. Завтра я розповім про практичну реалізацію з наведенням назв конкретних моделей кондиціонерів різних виробників. Також я розповім Вам про ті нечесні прийоми, що деякі виробники застосовують у своїх маркетингових матеріалах.

Бажаю усім здоров'я. До завтра. Завжди Ваш, Гарбулінський Владислав.

> > > Стаття «Побутове кондиціонування та коронавірус. Міфи і реальність. Частина 2, Катехіновий фільтр»

> > > Стаття «Побутове кондиціонування та коронавірус. Міфи і реальність. Частина 3, Плазмовий фільтр»

> > > Стаття «Побутове кондиціонування та коронавірус. Міфи і реальність. Частина 4, Альтернативні технології»

> > > Стаття «Побутове кондиціонування та коронавірус. Міфи і реальність. Частина 5, Висновки»

 

За додатковою інформацією звертайтеся в офіси компанії «Планета Клімату» на гарячу лінію протягом карантину +38-097-522-46-97.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10