Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Побутове кондиціонування та коронавірус. Міфи і реальність. Частина 2, Катехіновий фільтр



Доброго дня. Сподіваюся, що усі здорові.

Мене звати Гарбулінський Владислав і ми з Вами продовжуємо розбирати тему «Побутове кондиціювання та коронавірус. Міфи і реальність». Сьогодні я розповім про практичну реалізацію катехінової технології, що була описана в першій частині статті.

Спочатку давайте подивимося на ринок і визначимося, які виробники є на українському ринку, що пропонують кондиціонери з противірусною фільтрацією:

  • По-перше, це японські компанії: Mitsubishi Electric, Daikin, Toshiba, Panasonic, Hitachi, Fujitsu General. Mitsubishi Heavy Industries ми розглядати не будемо, так як виробник не заявив жодної моделі кондиціонерів, що здатна знищувати віруси.
  • По-друге, американський виробник: Carrier. Виробників York і Train ми також не будемо розглядати з тієї ж причини - немає відповідних моделей.
  • По-третє, китайські виробники. З китайських виробників ми будемо аналізувати виключно трьох виробників: Gree, Midea, Hisense. Решту китайських виробників ми розглядати не будемо. 82% виробництва кондиціонерів в Китаї сконцентровано саме на підприємствах Gree, Midea, Hisense. За весь термін роботи в кліматичній індустрії саме у них я найменше спостерігав невідповідність за характеристиками, що вони заявляють у своїх маркетингових матеріалах, з реальними параметрами. Відповідно я не можу рекомендувати інших китайських виробників у темі боротьби з вірусними інфекціями, якщо навіть японські компанії йдуть на маркетингові хитрощі.
  • По-четверте, корейці: LG і Samsung.
  • Я не буду розглядати безліч ОЕМ-марок обладнання (Cooper&Hunter, Neoclima, MDV, Dekker, Galactic, Hoapp, Idea, Kentatsu, Sakata, Sensei і т.д.), що присутні на нашому ринку. Всі вони випускаються на заводах китайських виробників і у найкращому випадку відповідають якості і технологіям китайських заводських марок.
  • Також я не буду розглядати європейські марки побутових кондиціонерів. Всі вони (Bosh, Siemens, Aermec, Electrolux, тощо) робляться на тих самих китайських заводах і являють собою фактично ОЕМ-замовлення у китайських виробників.

Отже, катехінова технологія …

Першою катехінові фільтри почала випускати компанія Panasonic два десятиріччя тому. Конструктивно катехиновий фільтр був у вигляді накладки на фільтр грубої очистки розміром приблизно 20х5 сантиметрів з синтетичною тканиною, на яку нанесено шар катехіну (на даний час у китайських виробників конструкція збереглася ще з тих часів). Буквально протягом року-двох катехінові фільтри з'явилися у всіх японських виробників.

Катехіновий фільтр і коронавірус

Мал. 2. Катехіновий фільтр.

Ще через 2-3 роки їх виробництво освоїли корейські та китайські виробники. Потихеньку бум споживчого попиту на кондиціонери з катехіновими фільтрами захлеснув кліматичний ринок (особливо в азіатському і американському регіоні). Буквально кожен другий кондиціонер на той час продавався з таким фільтром. Санітарні служби Японії навіть прописали поряд з плазмовими фільтрами обов'язковою вимогою застосування катехінових фільтрів у дошкільних і шкільних установах (або те, або те). Однак через час з'ясувалися деякі недоліки використання таких фільтрів:

  • Структура поверхні правильно працюючого катехіну має складну структуру і порівняно швидко вона істотно порушується. Позначаються абразивні властивості пилу, що знаходиться у повітрі. А також забивання «пір» поверхні органічними сполуками. Це ті «пори», за які «хапаються» віруси своїми «коронами», «гачками», тощо.
  • Не всі віруси мають вирости, якими вони хапаються за поверхню катехіну. І для боротьби з ними катехіновий фільтр даремний. Заради справедливості треба відзначити, що хвороботворних для людей серед них дуже мало, і вони дуже екзотичні. В основному, це віруси, що вражають кімнатні рослини.
  • Також на ефективності роботи катехінового фільтру позначається «недбальство» користувачів. Катехіновий фільтр ефективний, коли він чистий. При покриванні пилом його ефективність роботи може впасти до нуля.

У той час це нікому не здавалося таким вже важливим - собівартість таких фільтрів становила 10-15 USD, продавалися як опція вони за ціною в 20-25 USD. З'явилися позначки у керівництві з експлуатації міняти фільтри кожні півроку-рік.

Однак потім в Японії розгорівся скандал. Група японських фахівців з санітарних служб в рамках планових перевірок обладнання, яке рекомендовано для дошкільних та шкільних установ, придбала і поставила на перевірку працездатності катехіновий фільтр виробництва Panasonic (як власника ліцензії на технологію), що був виробленій два роки тому. З'ясувалося, що ефективність такого фільтру на 86% гірше, ніж було заявлено. Дальше більше. Придбавши «свіжий» фільтр місячної давності, і поексплуатувавши його два тижні, санітарна служба виявила, що його ефективність впала на 45%.

Виявилося, що початкові випробування проводилися тільки на «свіжих» фільтрах. Ніхто і ніколи не перевіряв його параметри через час експлуатації. Сертифікат, виданий Дослідницьким центром енвіронікі Кітасато, носив тимчасовий характер на один рік, причому з приписом «рекомендовано провести випробування на фільтрах, що вже були в єксплуатації, а також на фільтрах, що вироблені понад рік тому». Ніхто з виробників навіть не спромігся при купівлі ліцензій на виробництво катехінових фільтрів у компанії Panasonic перевірити дійсність санітарного сертифікату.

З'ясувалося, що структура катехіну дуже нестійка, при митті катехінових фільтрів милом структура поверхні різко порушується (чим вище лужність мила, тим руйнування поверхні більше). Також з'ясувалося, що через 3 місяці після виготовлення продуктивність фільтра, який не перебував в експлуатації, падає на 32%.

Ліцензія на катехінові фільтри у компанії Panasonic спочатку була припинена, а потім і зовсім анульована. Японські компанії призупинили відвантаження кондиціонерів з катехіновими фільтрами.

Рішення проблеми несподівано прийшло з Китаю. Справа в тому, що всі японські виробники отримували катехін з чайного листа. Дана технологія отримання викликала труднощі у виробників з Китаю. І в одній, ще не всесвітньо відомої, молодої на той час компанії Gree ще за два роки до скандалу в Японії хіміки знайшли метод виробництва катехина зі звичайного яблука. Дану технологію швидко перейняли інші китайські виробники. Виявилося, що побічні домішки, які містяться в катехіні при виробництві його з яблук, стабілізують структуру катехіну і китайські фільтри по довговічності в два рази перевершують японські. Остаточно технологію виробництва змінних катехінових фільтрів довели до розуму фахівці компанії Toshiba буквально через місяць. Дослідивши структуру домішок і знайшовши формулу стабілізатора, фахівці компанії Toshiba оприлюднили формулу для усіх інших виробників. Ще буквально через місяць була виконана процедура сертифікації і відновлено постачання кондиціонерів з катехіновими фільтрами від усіх японських виробників. Через деякий час навчилися робити фільтри, що не бояться мила. З того часу катехінові фільтри ще дуже часто називають яблучно-катехіновими.

Остаточно довела до досконалості технологію виробництва катехінових фільтрів компанія Mitsubishi Electric (яку ніхто не зміг повторити). Вона стала випускати фільтри грубої очистки не з накладкою-катехіновим фільтром (пам'ятаємо, що катехін наноситься на поверхню ниток), а зі складною структурою ниток, що складаються з волокон катехіну і волокон спеціального армуючого пластика (50% на 50%). По-перше, такий фільтр перестав боятися стирання у момент експлуатації та миття. Як не стираються нитки, 50% поверхні нитки становить катехін. Теоретичний термін експлуатації таких фільтрів виріс до 25 років. По-друге, фільтр став більш продуктивний за рахунок збільшення площі зіткнення катехіну з повітрям. На жаль дана серія кондиціонерів продавалася тільки в Японії та США, і на наш ринок не постачалася.

Однак розвиток катехінової технології, як не дивно, зупинило посилення санітарних норм в Японії. Справа у тому, що ймовірність «зустрічі» катехіну і вірусу низька. Вірус має дуже маленький розмір. Якщо порівнювати цю ймовірність з риболовлею, то ми намагаємося зловити маленьку рибку сіткою з великою коміркою. І для того, щоб знищити 99% вірусу від первісного змісту у повітрі (вимоги санітарних норм Японії для дошкільних і шкільних установ, найжорсткіший стандарт у всьому світі) потрібно 240-300 годин безперервної роботи кондиціонера з катехиновим фільтром (100-120 годин у разі з кондиціонерами Mitsubishi Electric). Три роки тому санітарні служби Японії, крім вимоги знищити 99% вірусів від первісного змісту у повітрі, ввели ще й вимогу до часу зниження до такої концентрації (зараз становить 4 години). Як не старайся, довести параметри катехінового фільтра до таких стандартів просто не можливо. Протягом року практично усі японські виробники припинили випуск кондиціонерів з катехіновими фільтрами (основний покупець в Японії для таких кондиціонерів була сфера освіти через тендерні процедури). Останньою з японських виробників, хто виробляє катехінові фільтри, залишилася компанія Fujitsu General. Вона спробувала поєднати технологію електростатичних фільтрів з катехіновою технологією. Ідея полягає у тому, щоб сильним разрядником з великим напруженням надавати негативний заряд частинкам вірусу. А потім осаджувати їх на позитивно зарядженому катехіновому фільтрі. Однак, в силу того, що основні хвороботворні для людини віруси є «абсолютними» діелектриками і не накопичують статичний заряд, підтвердити відповідність новим санітарним нормам не вдалося. Хоча треба зазначити, що швидкість досягнення 99% очищення повітря від вірусів вдалось знизити до 120 годин.

На даний момент кондиціонери з катехіновим фільтром випускають японська компанія Fujitsu General, американська компанія Carrier, корейська Samsung і китайські виробники Gree, Midea, Hisense.

Що треба знати про сучасні катехінові фільтри?

Практично усі кондиціонери, які в рекламних проспектах позначаються такими, що містять катехиновий фільтр, насправді постачаються до нас в країну без такого фільтру. А сам катехиновий фільтр пропонується у якості опції. Тому перед покупкою такого кондиціонера раджу візуально перевірити наявність катехинового фільтру в коробці внутрішнього блоку. Або замовити такий фільтр окремо.

І ось тут починається найцікавіше. У продажу такий фільтр зустріти вкрай важко. У нас в країні користувачі кондиціонерів не дотримуються вимоги інструкцій і не змінюють такий фільтр після кожного року експлуатації (вони їх взагалі не змінюють). Тому постачальникам техніки не вигідно замовляти такі фільтри до себе на склад. Але вихід як завжди є.

Все сучасне виробництво катехінових фільтрів зараз зосереджено на двох спеціалізованих підприємствах в Китаї. Звідти вони надходять на складальні виробництва кондиціонерів по всьому світу. Параметри цих фільтрів не змінюються від одного виробника кондиціонерів до іншого, і від однієї моделі кондиціонера до іншої. Катехінові фільтри можуть відрізнятися розмірами і системою кріплення до фільтру грубого очищення. Але моделей фільтрів вкрай мало, десь в районі півтора десятка. А якщо врахувати, що все різноманіття марок ОЕМ-кондиціонерів, що постачаються на наш ринок це в основному перелицьовані Gree, Midea, Hisense, то при додатку достатньої наполегливості можна знайти катехиновий фільтр до будь-якого кондиціонера китайської зборки (якщо звичайно у Вашій моделі кондиціонера передбачено відповідне кріплення на фільтрі грубого очищення).

Все складніше і одночасно легше для кондиціонерів японських виробників минулих років випуску. Кожен виробник випускав такі фільтри самостійно. Відповідно фільтри треба шукати тільки у продавців відповідних марок. Як правило, катехінові фільтри і тут відсутні у наявності. Але практично кожен продавець японських кондиціонерів на замовлення привезе їх Вам за 1-2 місяці. А ще краще не чекати, а заздалегідь потурбуватися про зміну фільтра. Або мати у запасі 2-3 шт. Хочу ще раз звернути Вашу увагу, що термін життя катехинового фільтра становить один рік.

І так ще раз про плюси і мінуси катехінового фільтру.

Плюси: дешевизна, легко миється звичайним милом.

Мінуси: щоб істотно знизити концентрацію вірусу в повітрі потрібно багато часу, термін життя такого фільтра не перевищує 1 рік.

Оцінка: я б поставив такому фільтру 4 бали з 10 можливих.

На сьогодні все. Завтра перейдемо до розгляду плазмових фільтрів.

Бажаю усім здоров'я. До завтра. Завжди Ваш, Гарбулінський Владислав.

> > > Стаття «Побутове кондиціонування та коронавірус. Міфи і реальність. Частина 1, Вступ»

> > > Стаття «Побутове кондиціонування та коронавірус. Міфи і реальність. Частина 3, Плазмовий фільтр»

> > > Стаття «Побутове кондиціонування та коронавірус. Міфи і реальність. Частина 4, Альтернативні технології»

> > > Стаття «Побутове кондиціонування та коронавірус. Міфи і реальність. Частина 5, Висновки»

 

За додатковою інформацією звертайтеся в офіси компанії «Планета Клімату» на гарячу лінію протягом карантину +38-097-522-46-97.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10