Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Системи кондиціонування повітря з безпосереднім кипінням холодоагенту



Постійне посилення вимог до енергетичної ефективності припливних вентиляційних установок стало причиною зростання популярності систем кондиціонування з безпосереднім кипінням холодоагенту, так званих DX-систем (Direct Expansion). У таких системах потік повітря, що створюється вентиляційною установкою, безпосередньо контактує з випарником холодильного контуру.

Стосовно такої установки термін direct («безпосередній») визначає положення випарника в холодильному контурі до потоку повітря у вентиляційній системі. Термін expansion («розширення») стосується способу отримання холоду шляхом потрапляння холодоагенту в теплообмінник-охолоджувач (у даному випадку випарник у циклі холодильної установки). У розширювальному пристрої (зазвичай це регульований вентиль) відбувається різке зниження тиску і відповідно температури рідкого холодоагенту до значення, нижче температури повітря, що проходить через теплообмінник.

Усі компоненти холодильного контуру, що входять до складу системи DX (випарник, компресор, конденсатор, розширювальний пристрій, а також елементи управління, включно з усіма електричними з'єднаннями і фреоновими трубопроводами), як правило, збираються на заводі-виробникові. Там вони проходять відповідні перевірки на працездатність і безпеку.

Діапазони температур повітря для різних режимів роботи системи DX

Режим роботи
Повітря на вході у припливну установку (із приміщення)
Повітря на виході з припливної установки (у приміщення)
Охолодження
19~32°C
10~25°C
Нагрівання
0~28°C
20~60°C

 

Такі системи бувають двох типів: моноблочні та компонентні (split). Останні дають можливість інженерам проектувати різні варіанти подачі кондиціонованого повітря в обслуговуване приміщення.

Ці пристрої вирізняються великим діапазоном продуктивності і широким спектром застосування. Системи великої продуктивності (наприклад, від 12 до 56 кВт) можуть використовуватися в офісних будівлях, готелях, навчальних закладах, громадських та промислових об'єктах. DX-системи продуктивністю до 10 кВт застосовуються для кондиціонування невеликих комерційних приміщень (барів, ресторанів і магазинів), а також окремо розташованих малоповерхових будівель.

Одна з причин популярності систем з безпосереднім кипінням холодоагенту — менші капітальні витрати порівняно з традиційними системами з проміжним теплоносієм. Монтаж системи DX більш технологічний, менш трудомісткий і вимагає меншої кількості витратних матеріалів. Зовнішні блоки з конденсатором повітряного охолодження не вимагають спеціальних технічних приміщень і можуть розміщуватися як на покрівлі, так і на зовнішній стіні будівлі.

У тому випадку, коли орендарі будинку (наприклад, офісного) змушені сплачувати орендні рахунки, де окремою позицією виділено витрати на кондиціонування, система DX робить це набагато простіше порівнянно з традиційною СКП з проміжним теплоносієм. Особливо та система, що складається з декількох підсистем, лише об'єднанихв єдину мережу управління. Варто зазначити, що при індивідуальному охолодженні або нагріванні приміщень кожним окремим орендарем можна оптимізувати і мінімізувати споживання електроенергії будівлі в цілому. А оскільки в сучасному офісному будинку на частку систем кондиціонування припадає до 40% від всієї споживаної електричної енергії, то виникає реальна можливість економії енергоресурсів.

Принципова схема побудови системи DX

Мал. Принципова схема побудови системи DX.

Якщо розглядати всі чинники, які дозволяють вибрати ту чи іншу концепцію СКП, то для системи DX очевидні наступні переваги порівнянно з традиційною системою з проміжним теплоносієм:

  • Вартість монтажу;
  • Економія енергоресурсів;
  • Компактність;
  • Захист від розморожування;
  • Точність підтримки параметрів;
  • Плавне регулювання продуктивності;
  • Один теплообмінник для охолодження та нагрівання;
  • Невисока вартість технічного обслуговування;
  • Сучасна система управління;
  • Оптимізація і диференціація енергоспоживання.

Для реалізації DX-систем компанія Mitsubishi Electric пропонує зовнішні блоки з інверторним приводом компресора продуктивністю від 3,6 до 56 кВт. Припливні установки, що входять до складу системи DX, мають діапазон продуктивності за повітрям від 1000 до 10 000 м3/год

Для організації взаємодії зовнішнього блоку системи DX, іменованого, як правило, компресорно-конденсаторним блоком, і припливної установки компанія Mitsubishi Electric пропонує використовувати спеціальний блок-інтерфейс PAC–IF012B-E. Даний інтерфейс взаємодіє із зовнішніми блоками серії Mr. Slim. Для зовнішніх блоків серії City Multi необхідно використовувати контролер Mitsubishi Electric PAC-AH*M-J. До складу систем DX можуть входити припливні установки різної конструкції, випущені будь-яким виробником. При проектуванні необхідно лише дотримуватися рекомендації обсягу внутрішніх порожнин фреонового теплообмінника і максимального тиску холодоагенту в них, рівному 4,15 МПа. При цьому система може функціонувати як в ручному, так і автоматичному режимах, з підтриманням температури повітря на вході в припливну установку або на виході з неї, охолоджуючи або нагріваючи повітря.

Принципова схема побудови системи DX для її роботи в автоматичному режимі (тобто частота приводу компресора зовнішнього блоку змінюється автоматично і залежить від температури повітря на вході в припливну установку) наводиться на мал.

У комплект поставки блоку-інтерфейсу PAC-IF012B-E входять термістори ТН1, ТН2 і ТН5, розташування яких у системі DX також показане на малюнку.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10