Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Світовий ринок VRF-систем

(13.06.2016)

Як і інші сегменти ринку кліматичного обладнання, сегмент VRF-систем відчуває труднощі, що пов'язані з несприятливою економічною ситуацією у світі.

За станом на 2015 рік JARN оцінює обсяг світового ринку VRF з електричним приводом у 1,2 млн систем (вважаючи за кількістю зовнішніх блоків). Вперше за свою історію цей ринок пережив скорочення, зменшившись порівняно з 2014 роком на 2,8%.

Історія VRF-систем

З'явившись в Японії 30 років тому, VRF-системи радикально змінили уявлення про функціональності та енергоефективності обладнання для кондиціювання повітря. На відміну від систем на основі чилера, що здатні або охолоджувати, або обігрівати весь будинок цілком, VRF-системи забезпечили можливість індивідуального управління мікрокліматом кожного приміщення, що обслуговується. Після приголомшливого успіху в Японії нова технологія прийшла на європейський ринок. До кінця 1990-х років VRF-системи отримали широке поширення в промислових країнах, у тому числі в Китаї. Японські виробники зуміли проникнути і на ринок США, де домінували агрегатовані (моноблочні) кондиціонери і системи чилер-фенкойл. Помітною віхою в історії став 2014 рік, коли компанія Goodman (Daikin) запустила виробництво зовнішніх блоків VRF-систем в США.

Різноманітність внутрішніх блоків VRF-систем дозволяє створювати комфортний мікроклімат в будинках, магазинах, готелях і на інших об'єктах, задовольняючи вимоги самих вимогливих користувачів.

VRF - відносно нова технологія, яка приваблює до себе увагу в усьому світі. Ряд держав визнає VRF-системи «зеленим» обладнанням, субсидуючи покупки і монтажі цих систем.

Регіональні ринки

Китай

Поява японських VRF-систем в Китаї співпала з періодом бурхливого зростання економіки країни. Зараз підйом трохи сповільнився, проте сегмент VRF-систем продовжує залишатися самим швидкозростаючим на ринку кліматичного обладнання, випереджаючи навіть системи на основі чилерів.

Незважаючи на те, що у 2015 році китайський ринок VRF вперше відчув невелике падіння, він як і раніше залишається найбільшим у світі. Його обсяг - 695 тис. систем, що становить більше половини загальносвітового попиту.

З зростанням міст збільшується і потік інвестицій в обладнання житла. Все частіше, вибираючи систему кондиціонування для об'єкта, замовники і підрядники зупиняються на міні-VRF-системах. На тлі загального скорочення ринку VRF-систем сегмент міні-VRF зріс порівняно з 2014 роком на 11,8%.

Китай є не тільки основним споживачем, але і найбільшою базою з виробництва VRF-систем. Практично всі японські виробники відкрили тут свої заводи — вони сконцентровані в основному у східній частині країни. Крім того, китайські компанії випускають VRF-системи власної розробки. Також у Китай прийшли і виробники з США. Частина з них підкорює новий ринок самостійно, частина - у співпраці з місцевими партнерами.

США

Обсяг ринку VRF-систем в США у 2015 році оцінювався в 35 тис. одиниць обладнання, що на 8,6% більше показників попереднього року. Зростання виявилося нижче очікуваного, що частково пов'язано з скороченням державних інвестицій в оснащення суспільно значущих об'єктів, таких, наприклад, як освітні і наукові установи.

VRF в країні визнається ключовою технологією кондиціонування повітря. Американське товариство інженерів з опалення, охолодження і повітряного кондиціонування (ASHRAE) та Інститут кондиціонування, опалення та холодильних систем (AHRI) розробили стандарти та інструкції з проведення випробувань та програми сертифікації для VRF-систем. Сертифікати AHRI визнаються в усьому світі, і багато азіатськіх виробників намагаються їх отримати.

Провідні виробники з США вступають у партнерство з компаніями з Азії з метою збільшити свою частку на зростаючому ринку VRF-систем. Таке партнерство може обмежуватися OEM-виробництвом або ж перерости в довготривалий союз. З приходом на ринок все нових і нових виробників конкуренція у цьому сегменті загострюється.

Європа

Впродовж кількох років європейський ринок VRF-систем переживав скорочення, проте у 2015 році тренд змінився. Порівняно з 2014 роком ринок виріс на 4,4%, його обсяг склав 122 тис. пристроїв. Основними споживачами VRF-систем є Туреччина, Великобританія та Франція, на частку яких припадає половина європейських продажів даного виду обладнання.

Південно-Східна Азія

Незважаючи на уповільнення зростання економіки Китаю, ринок Південно-Східної Азії досяг обсягу в 58 тис. VRF-систем. Найбільшим їх споживачем у регіоні є В'єтнам, у 2015 році там було продано 11 тис. одиниць обладнання.

Японські і південнокорейські компанії збільшують інвестиції в регіон, розширюючи виробництво VRF-систем в Таїланді і Малайзії. Продукція, яку випускають розташовані в Південно-Східній Азії заводи цих компаній, потім постачається по всьому світу. Крім того, ці компанії просувають VRF-системи і на місцевому ринку в якості основних систем кондиціонування для будівель.

Японія

У 2015 році в Японії було продано 127 тис. VRF-систем (вважаючи за кількістю зовнішніх блоків). Ринок теплових насосів з газовим приводом після чотирьох років зростання поспіль скоротився порівняно з 2014 роком на 4,3%. Його обсяг склав 30 080 пристроїв.

Японські виробники залишаються технологічними лідерами світового ринку VRF-систем. На виставці HVAC&R JAPAN2016 багато компаній представили новинки обладнання цього типу, що представляють собою інтегровані системи для охолодження, опалення та гарячого водопостачання.

На даний час в Японії розглядається можливість використання в VRF-системах помірно займистих холодоагентів - насамперед R32, - для чого планується внести зміни в чинні національні стандарти безпеки.

Корея

Південна Корея - третій за величиною ринок VRF-систем у світі. Його обсяг за станом на 2015 рік перевищив 89 тис. одиниць обладнання. У цій оцінці враховувалися й теплові насоси з газовим приводом, частка яких зростає, зокрема, завдяки програмі державного субсидування, мета якого - сприяти вирішенню проблем з електропостачанням.

Близький Схід

В країнах Близького Сходу великий інтерес до VRF-систем як до енергозберігаючого обладнання. В регіоні активно працюють компанії з Південної Кореї, США і Японії. Обсяг близькосхідного ринку VRF склав у 2015 році 22 тис. систем.

Розширення областей застосування

Розвиток технології дозволив розширити область застосування VRF-систем. Для обслуговування житлових будинків і невеликих об'єктів комерційної нерухомості найкращим чином підходять міні-VRF-системи. Цей сегмент ринку має досить істотний потенціал зростання. Крім того, VRF-системи залишаються одним із самих ефективних рішень для напівпромислового кондиціювання. Поява пристроїв високої потужності і використання модульних конструкцій дозволяють встановлювати VRF-системи навіть у багатоповерхові офісні будівлі. Все частіше можливість монтажу VRF-систем передбачається вже на етапі проектування таких об'єктів.

Одним з перспективних напрямків останнім часом стало створення VRF-систем, що призначені для регіонів з холодним кліматом. За останні кілька років суттєво зросла продуктивність теплових насосів, і багато VRF-систем сьогодні здатні працювати без використання додаткових обігрівачів при зовнішній температурі до –30°С. Технологія рекуперації тепла дозволяє зробити енергоефективність систем ще більш високою.

Застосування інноваційних рішень при створенні компресорів, теплообмінників та інших компонентів дає можливість зробити VRF-системи легше і компактніше, а також зменшити їх вплив на навколишнє середовище.

Міні-VRF: потенціал і перспективи

В світі як і раніше спостерігається кількісне і якісне зростання ринку оздоблювальних матеріалів та побутової техніки. В Китаї та країнах Європи для створення комфортного мікроклімату в квартирах класу люкс все частіше застосовуються міні-VRF-системи, потужністю від 3,7 до 4,4 кіловата.

Китайські, японські та корейські виробники розцінюють міні-VRF як пріоритетну продукцію, намагаючись якомога більше скоротити термін розробки нових моделей.

Конкуренція і кооперація

Слідуючи ринковим тенденціям, в сегмент VRF приходять виробники, які займалися до цього, наприклад, виключно чилерами або навіть котлами для систем опалення. Зі збільшенням кількості гравців стає все більш запеклою цінова конкуренція. Боротьба за ринок з японськими компаніями вимагає від їхніх китайських і корейських колег максимальної напруги сил.

«Велика трійка» кліматичних компаній з США в свою чергу розвиває співробітництво з азіатськими виробниками у форматі OEM, щоб забезпечити потрапляння VRF-систем в асортимент власних торгових мереж.

В найближчому майбутньому можлива активізація процесу злиттів і поглинань за участю азіатських та інших виробників.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10