Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Альтернативні холодоагенти для низькотемпературного обладнання

(28.11.2015)

В даний час в якості холодоагентів для низькотемпературного холодильного обладнання широко використовуються гідрофторвуглеці - ГФВ. Ці речовини мають нульовий озоноруйнуючий потенціал (ОРП), однак їх потенціал глобального потепління (ПГП) досить великий. Так, ПГП одного з найбільш поширених холодоагентів для цієї області застосування - R404А - становить 3922. Загальна заклопотаність проблемою глобальної зміни клімату змушує галузь шукати альтернативу ГФВ.

Аміак (NH3) має довгу історію застосування в промисловому холодильному обладнанні. До його недоліків слід віднести токсичність і здатність запалюватися. Діоксид вуглецю (CO2) також давно застосовується в якості холодоагенту. Його ПГП дорівнює 1, він нетоксичний і негорючий і в разі витоку просто розчиняється в повітрі. Зворотна сторона його переваг - високий робочий тиск, що вимагає використання спеціальних компресорів і теплообмінників. Крім того, в жаркому кліматі по холодопродуктивності CO2 поступається R404А.

EPA забороняє ГФВ

В директиві, що випущена влітку 2015 року, Агентство з охорони навколишнього середовища США (EPA) оголосило, що в 2016 році ГФВ R404A і R507A будуть виключені зі списку прийнятних альтернатив озоноруйнуючим речовинам, який підготовлен в рамках програми SNAP. Однак після численних протестів представників холодильної індустрії терміни були скориговані. Згідно з новими заявами EPA, заборона на використання цих холодоагентів у торговому холодильному обладнанні вступить в силу в січні 2017 року. Інші ГФВ в найближчому майбутньому також будуть заборонені.

Дії, що спрямовані на скорочення або повне припинення використання ГФВ, роблять також у країнах Європи, Канаді та Японії. Діючий в Євросоюзі Регламент з фторвмісних газів вже встановив графік введення заборон на використання ГФВ в різних типах холодильної техніки.

У той же час на ринку з'явилися й активно просуваються численні альтернативні холодоагенти для низькотемпературного обладнання.

Можливості альтернативних холодоагентів

Провідними виробниками хімічної галузі, такими як Honeywell і DuPont (з липня 2015 року - Chemours), розроблено ряд синтетичних альтернативних холодоагентів. Виробники холодильної техніки і компресорів для неї вже досліджували можливість використання новинок у своїй продукції.

Холодоагент R448А представлений компанією Honeywell під торговим найменуванням Solstice N40. Він має той же склад, що і представлений DuPont R449А, з додаванням невеликої кількості R1234ze(E): 26% R32, 26% R32, 20% R1234yf, 21% R134a, 7% R1234ze(E).

За результатами проведеного компанією Emerson Climate Technologies тестування, у ході якого імітувалася робота холодильного обладнання супермаркету, R448A показав ефективність, що порівнянна або навіть перевищує показники R404A.

У таблиці 1 перераховані характеристики кількох перспективних холодоагентів.

Таблиця 1. Перспективні альтернативні холодоагенти.

Комерційне
найменування
Назва за
номенклатурою ASHRAE
ПГП
Клас
безпеки
Є
альтернативою…
Solstice N40
R448A
1386
A1
R404A
Solstice N13
R450A
601
A1
R134A
Opteon XP44
R452A
2140
A1
R404A/R507A


Компанія Tecumseh Products Company (США), яка має величезний досвід виробництва компресорів, розглядає як найбільш прийнятну альтернативу для комерційного обладнання холодопродуктивністю до 1 л. с. вуглеводневий холодоагент R290 - пропан. Застосування пропану в більш потужному обладнанні перешкоджає обмеження на обсяг заправки, яке встановлене з-за високої вогненебезпеки речовини.

Традиційна область застосування для R290 - холодильники для напоїв, охолоджувані вітрини, торгові автомати і холодильні склади.

В якості заміни R134a в обладнанні для среднетемпературного охолодження продуктивністю до 30 л. с. можна використовувати гідрофторолефін (ГФО) R1234yf. Проте за своїми характеристиками у цьому випадку він поступається R134a. З пониженням температури конденсації ефективність R1234yf підвищується. Однак треба пам'ятати, що цей холодоагент має клас безпеки A2L - помірно горючий і на обсяг його заправки в обладнання встановлені обмеження.

Заміна ГФВ в американських супермаркетах відкладається

Згідно докладу, що опублікован у червні 2015 року Адміністрацією енергетичної інформації США (EIA), американські супермаркети відстають від торгових мереж Канади, Європи та Японії у справі переходу від ГФВ з високим потенціалом глобального потепління до більш екологічних альтернатив.

З моменту публікації попереднього звіту в 2013 році з всіх нових супермаркетів лише у восьми встановлено обладнання, що не використовує ГФВ. З дванадцяти компаній, що обстежені у ході підготовки документа, лише в одній був затверджений план повного припинення застосування ГФВ.

За інформацією EIA, сумарний обсяг викидів ГФВ в результаті витоків у 37000 супермаркетах, які розташовани в США, щорічно складає 1556 тонн у CO2 - еквіваленті.

Вісім з дванадцяти досліджених супермаркетів є членами впливового Форуму споживчих товарів (CGF) - найбільшого міжнародного об'єднання представників торгівлі та харчової промисловості. У 2010 році компанії - учасниці Форуму прийняли рішення про заборону використання ГФВ в новому холодильному обладнанні з 2015 року, проте вступ документа в силу, мабуть, відкладено.

Розширення застосування CO2

Як вже було сказано, CO2 має довгу історію використання в якості холодоагенту. Останнім часом все частіше в ЗМІ з'являються повідомлення про успішний досвід застосування діоксиду вуглецю в комерційному та промисловому холодильному обладнанні в Європі і США. В Японії широко поширені високопродуктивні каскадні холодильні системи на CO2 і аміаку. Крім того, цей холодоагент часто використовується в торгових автоматах. Так, американська компанія Coca Cola повністю перевела свої холодильники для напоїв і торгові автомати з ГФВ на діоксид вуглецю. У Китаї компанія Haier представила холодильники, які працюють на CO2.

У зв'язку з неминучим виведенням холодоагенту R404А з сегменту низькотемпературного охолодження необхідно визначити альтернативні холодоагенти, що найкращим чином підходять для кожної області застосування з точки зору як ефективності, так і безпеки для людини і навколишнього середовища.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10