Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Світовий ринок кондиціонерів



Уповільнення зростання економіки країн, що розвиваються, зазначене в 2012 році, сильно вплинуло на стан світової кліматичної індустрії

Найбільший у світі ринок систем кондиціонування — китайський — скоротився по відношенню до попереднього року на 8%. У 2012 р. його обсяг склав 37,8 мільйона кондиціонерів. У Бразилії, найбільшому ринку Південної півкулі, попит у 2012 році впав на 1,6% і склав 3,2 мільйона одиниць обладнання. Ринок Індії, демонстрував бурхливе зростання в 2011 році, в 2012-му показав зниження на 9% — до 3,5 мільйона кондиціонерів. Навіть перспективний російський ринок скоротився до 2,1 мільйона одиниць, що на 5% менше показників 2011 року.

Ринок Південно-Східної Азії, навпаки, утримав позиції і в окремих країнах навіть зріс. Так, в Індонезії зростання склало більше 20%. Однак цього виявилося недостатньо для того, щоб компенсувати падіння на ринках Китаю, Північної Америки і Європи.

Якщо брати світову економіку в цілому, то можна помітити виразні ознаки зниження темпів зростання. Це позначається і на обсязі світового ринку систем кондиціонування. За рік він знизився на 1%, склавши 95,89 мільйона одиниць обладнання.

Прогноз обсягу ринку побутових і напівпромислових систем кондиціонування на 2013 рік

Мал.1. Прогноз обсягу ринку побутових (RAC) і напівпромислових (PAC) систем кондиціонування на 2013 рік*. Світовий обсяг - 98 мільйонів штук.

Китай все ще зберігає потенціал для зростання

На частку Китаю припадає близько 80% світового виробництва систем кондиціонування, і з часом його роль на цьому ринку стає все сильніше.

Тим не менш, скорочення обсягів будівництва, створення товарних запасів, збільшення виробничих витрат і «млявий» експорт — все це призвело до скорочення китайського ринку, починаючи з другої половини 2011 року. Хоча в 2013 році ситуація почала поліпшуватися.

Незважаючи на те, що зростання китайської економіки сповільнилося, попит на кондиціонери став поширюватися зі сходу і півдня Китаю в центральну і західну її частини, з міських територій в сільськогосподарські райони. Ця тенденція несе в собі значний потенціал для зростання і розвитку внутрішнього ринку систем кондиціонування в КНР.

Південно-Східна Азія — споживчі витрати збільшуються за рахунок зростання середнього класу

Ринок систем кондиціонування у чотирьох країнах Південно-Східної Азії — Індонезії, Таїланді, Малайзії та В'єтнамі — показав у 2012 році значне зростання.

Основна рушійна сила цього зростання — потреби зростаючого середнього класу. Коли валовий внутрішній продукт (ВВП) на душу населення, основне мірило добробуту країни, піднявся вище 3000 доларів США, активізувалися продажі товарів тривалого користування, включаючи кондиціонери.

У цілому ринок систем кондиціонування в Південно-Східній Азії протягом декількох років демонструє щорічне зростання більш ніж на 19%. У 2012 році його обсяг наблизився до 5,4 мільйона одиниць обладнання.

У Індонезії, де проживають понад 242 мільйони чоловік, середній клас зростає особливо бурхливо. Американська консалтингова компанія Boston Consulting Group визначила середній клас в Індонезії як людей з витратами домашніх господарств (виключно з харчуванням поза домом і дозвіллям) 2–5 мільйонів рупій (200–500 доларів) на місяць. За прогнозами, до 2020 року кількість представників середнього класу подвоїться, склавши 117,5 мільйона чоловік. JARN оцінює обсяг ринку кондиціонерів Індонезії в 2012 році у 2 мільйони штук (річне зростання   24%), що можна порівняти з показниками Росії, п'ятого за величиною ринку систем кондиціонування в світі. Індонезія продовжує отримувати великий обсяг інвестицій з-за кордону, що сприяє значному зростанню її економіки. Очікується, що ринок систем кондиціонування Індонезії збільшиться в 2013 році більш ніж на 20%.

У Таїланді ВВП на душу населення становить майже 6000 доларів США. Прагнення зростаючого середнього класу до задоволення своїх потреб — один з чинників, що забезпечують економічне зростання. Тайський ринок кондиціонерів повітря виріс у 2012 році на 15% — до 1,2 мільйона штук. Таїланд є виробничою базою для багатьох японських виробників, а останнім часом виробничі потужності в Таїланді почали розміщувати китайські виробники комплектуючих для кондиціонерів.

У В'єтнамі дохід на душу населення залишається відносно низьким. Але, за прогнозами англійської компанії Euromonitor International, частка середнього класу в цій країні збільшиться приблизно з 25% у 2010 році до майже 50% у 2020-м. З урахуванням цього можна припустити, що в'єтнамський ринок систем кондиціонування зросте до 1 мільйона штук протягом наступних кількох років.

Для Південно-Східної Азії характерні жаркий клімат і велика частка молоді серед населення — ці два чинники є ключем до розвитку ринку. До того ж прагнення зростаючого середнього класу до задоволення своїх потреб надає кондиционерному ринку цього регіону додаткове прискорення.

Співпраця, що породжує багатогранну синергію

На світовій арені розгортається жорстка конкурентна боротьба між основними виробниками кондиціонерів. Через посилення конкуренції багато компаній втягуються в процеси злиття і поглинання, мета яких — отримати перевагу на ринку.

Якщо раніше головними ініціаторами злиттів і поглинань були американські корпорації, то зараз у цій ролі всі частіше виступають японські і китайські компанії, що працюють над реорганізацією каналів збуту, збільшенням частки на ринку і залученням кваліфікованого персоналу. Так, компанія Midea вступила в альянс з компанією Carrier в Індії, Бразилії і на Близькому Сході. Компанія Haier придбала новозеландські компанії Fisher і Paykel, у той час як компанія Hisense підписала угоду про співпрацю з американською компанією Whirpool.

Однією з головних новин в кліматичній індустрії в 2012 році стало придбання компанією Daikin американської компанії Goodman. Це придбання зробила реальністю мрію Daikin стати виробником кондиціонерів №1 на американському ринку.

За останні кілька років китайські компанії зарекомендували себе як найбільші виробники обладнання за OEM-контрактами. Однак у найближчі роки для зміцнення позицій на світовому ринку китайці будуть потребувати масштабне розширення модельного ряду продукції під власними торговими марками.

Напрямки експорту кондиціонерів з Китаю

Мал.2. Напрямки експорту кондиціонерів з Китаю в 2012 році. Джерело: Митна служба КНР.

Баланс між централізованим і децентралізованим виробництвом

Багато виробників кондиціонерів прагнуть розмістити виробництво в безпосередній близькості від основних споживачів, будуючи заводи по всьому світу. Окрім іншого, це також є способом зменшення валютних ризиків.

Але, на думку експертів, концентрація підприємств у єдиний центр дозволила б зменшити витрати за рахунок масштабів виробництва. Як найкращим чином врівноважити настільки протилежні вимоги? — це питання виробники кондиціонерів повинні вирішити в найближчі роки.

Європа — стимулююче регулювання та стан економіки

У 2012 році попит на побутові кондиціонери (RAC) в Європі впав на 3%. Однією з причин цього став економічний спад і, як результат, зменшення купівельної спроможності населення. У деяких регіонах, однак, аномальна спека пожвавила продажі, що зберегло рівень попиту.

Стагнація економіки і слідом за нею зниження інвестицій в будівельну інфраструктуру призвели до падіння попиту на VRF-системи.

Важливим чинником, здатним значно вплинути на розвиток кліматичної індустрії в Європі, є екологічне законодавство. Запропоноване Євросоюзом посилення регламенту по фтормістким назам в разі прийняття здатне серйозно змінити розстановку сил на ринку кондиціонерів.

Літо 2012 року в Туреччині було тривалішим і жаркішим, ніж зазвичай. Як наслідок, у порівнянні з 2011 роком продажі побутових кондиціонерів збільшилися на 18%, а напівпромислових систем — на 10%.

На противагу Туреччині, ринок Росії, зростання якого в 2011 році був рушійною силою європейського кондиціонерного ринку, в 2012 році продемонстрував падіння.

Однак Росію, як і Туреччину, практично не торкнулася рецесія західноєвропейської економіки, і якщо літо 2013 року буде спекотним, то російський ринок кондиціонерів, пожвавлений попитом, відновиться.

Незважаючи на те що Євросоюз вибрав для посилення регламенту, що стосується використання популярних холодоагентів, не найкращий час (з точки зору стану економіки), в 2013 році експерти прогнозують поліпшення показників ринку систем кондиціонування.

Обсяг ринку систем кондиціонування країн БРІК

Мал.3. Обсяг ринку систем кондиціонування країн БРІК (за кількістю зовнішніх блоків).

Обнадійлива Африка

У Африці проживає близько 1 мільярда осіб, або 15% усього населення земної кулі. При цьому загальний попит на африканському ринку кондиціонерів оцінюється в 2,6 мільйона штук, що становить всього 2,7% від обсягу світового ринку. Ці цифри показують, що в Африці є значний потенціал подальшого розвитку ринку систем кондиціонування.

Африканська житлова та енергетична інфраструктура потроху поліпшується, частково завдяки інвестиціям із Китаю і Південної Кореї. Продажі обладнання азіатських брендів ростуть, і ринки кондиціонерів у багатьох регіонах помітно розвиваються. Нігерія, найважливіший ринок у Західній Африці, за минулі кілька років стала головним центром складання кондиціонерів.

Невизначеність на ринку холодоагентів

Поки ще не досягнуто згоди з питання заміни холодоагентів на світовому ринку і головних локальних ринках.

У Китаї провідні виробники готуються почати серійне виробництво кондиціонерів, що використовують холодоагенти R290 (пропан) і R32. Однак поки на китайському ринку переважають кондиціонери, що працюють на R22. Широкому впровадженню таких сумішей як R1234yf, перешкоджають їх висока вартість і невирішені проблеми з експлуатацією.

У листопаді 2012 року на міжнародному симпозіумі з нових холодоагентів і технологій захисту навколишнього середовища в Японії (Kobe Symposium) було представлено велику кількість доповідей та досліджень, що стосуються безпеки холодоагенту R32.

До приходу R32 на свої ринки готуються Індонезія і Таїланд. Китайська асоціація виробників холодильного та кондиціонерного обладнання (CRAA) проводить тестування безпеки обладнання на R32.

Випробування на безпеку посідають важливе місце у роботі таких авторитетних організацій, як Інститут кондиціонування, опалення та охолодження (AHRI) за програмою LOW-GWP AREP. Очікується, що перші результати цих випробувань будуть розголошені наприкінці 2013 року.

Нові технології і функції

Ситуація з інверторними кондиціонерами на двох найбільших світових кондиціонерних ринках — у КНР і США — демонструє дивовижний контраст.

У Китаї менш ніж за 5 років частка інверторних моделей на ринку збільшилася з 7% до 51%. Підвищення вимог до енергоефективності обладнання, намічене на 2013 рік, очікувано призведе до подальшого розширення частки інверторів на китайському ринку.

Водночас на американському ринку побутових моноблочних кондиціонерів (найбільш поширений тип побутових систем кондиціонування в США) частка інверторів становить менше 3%. З придбанням компанією Daikin провідного виробника моноблочних кондиціонерів, моделям з постійною швидкістю обертання компресора, мабуть, доведеться таки потіснитися.

Виробники докладають великі зусилля до розробки нових технологій, які дозволили б забезпечити споживачів кондиціонерами з найкращими технічними характеристиками за низькою ціною.

Частиною таких зусиль стала розробка алюмінієвого теплообмінника, оскільки ціна на алюміній залишається стабільною, в той час як ціна на мідь продовжує зростати.

Інші розробки стосуються заміни дефіцитних рідкоземельних елементів іншими матеріалами. Результатом цієї роботи став початок серійного виробництва електродвигунів, які не містять рідкоземельних металів, але мають ті ж характеристики, що і їх дорожчі аналоги.

Серед новинок у сфері технологічних рішень слід згадати управління повітряним потоком, що дозволяє економити електроенергію без шкоди для комфорту, використання інформаційних технологій для дистанційного управління кондиціонерами за допомогою системи «розумний будинок» або за допомогою смартфонів, а також нові технології очищення повітря.

Перспективи

Більше половини світового ринку кондиціонерів припадає на дві країни — Китай і США. У той час як європейський ринок залишається у стагнації, ринок США демонструє ознаки поступового відновлення. Китайський ринок продовжує неухильно нарощувати обсяги, хоча і дещо сповільнив темпи зростання.

І КНР, і США демонструють розуміння важливості екологічних проблем. Усе більше розповсюдження на цих ринках отримують кондиціонери, вироблені з використанням енергозберігаючих технологій.

Для ринків, що швидко ростуть і розвиваються, таких як Індія, Латинська Америка та Африка, нові моделі екологічних кондиціонерів з високою енергоефективністю є одним з інструментів для зменшення шкідливого впливу на навколишнє середовище і зниження споживання електроенергії.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10