Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Критерії вибору типу системи вентиляції: DX або CW?



Ми вже писали про контролери фреонових секцій припливних установок, вироблених компанією Mitsubishi Electric (стаття "Новий контролер компресорно-конденсаторних блоків Mitsubishi Elecric PAC-IF013B-E"). Ці пристрої призначені для систем кондиціонування повітря з безпосереднім кипінням холодоагенту в теплообміннику-охолоджувачі, що зовуться також вентиляційними системами типу DX. На даний час такі системи стають все більш популярними, витісняючи конструкції, в яких застосовується теплообмінник-охолоджувач з проміжним теплоносієм - водою, що охолоджується у холодильній машині (CW).

Що ж робить системи типу DX більш привабливими у порівнянні з традиційними рішеннями і критерії вибору тієї чи іншої конструкції?

Mitsubishi Electric PAC-IF013B-E

Мал. 1. Контролер Mitsubishi Electric PAC-IF013B-E.

Наявність простору для розміщення обладнання

Для центральних кондиціонерів з охолоджувачем типу CW необхідно спеціальне приміщення, причому воно має бути опалювальним! Системам типу DX таке приміщення не потрібно, при їх використанні звільняється корисна площа і власник будинку одержує можливість здавати її в оренду.

Енергоефективність

Системи типу DX дозволяють знизити витрати на споживану електричну енергію. У них відсутній проміжний теплоносій, крім того, така система обслуговує саме ту зону, яка на даний момент вимагає подачі підготовленого повітря. Система типу CW, навпаки, працює незалежно від потреб у підготовленому повітрі у конкретній зоні, а застосовувані для регулювання продуктивності дво- і трьох-ходові вентилі створюють додаткові гідравлічні і теплові втрати. Крім того, у системах типу CW застосовується холодильне та вентиляційне обладнання, що має високі пускові струми. У відповідності з діючими стандартами перетин кабелю електроживлення підбирається з урахуванням максимальних значень струму. У системах типу DX застосовуються інверторні технології, тому пускові струми як такі просто відсутні. У підрядника з'являється можливість заощадити на перетині кабелю єлектроживлення і пускових пристроях.

Управління продуктивністю системи. Мережева інтеграція, оператори

Обладнання типу DX не вимагає дорогих систем управління (BMS) або присутності оператора. Є можливість плавного (від 20 до 100%) регулювання продуктивності і, також, оптимізації енергоспоживання внутрішнього ланцюга управління. На малюнку 2 показаний алгоритм управління системою типу DX з каскадом з шести зовнішніх силових агрегатів і з контролерами PAC-IF013B-E виробництва Mitsubishi Electric.

Кілька зовнішніх блоків у каскаді

Мал. 2. Кілька зовнішніх блоків у каскаді.

Системам типу CW для функціонування необхідні дорогі BMS-системи і присутність оператора, що на додаток до більш високого, ніж у систем типу DX, енергоспоживанню збільшує експлуатаційні витрати.

Капітальні витрати (обладнання, монтаж та пусконалагоджувальні роботи)

Система DX має менше елементів порівняно з CW, тому її вартість — нижче.

Монтаж такої системи більш технологічний, менш трудомісткий, і не вимагає високої кваліфікації персоналу. Пусконалагоджувальні роботи також займають менше часу і не вимагають високої кваліфікації. Можливе поетапне введення систем DX в експлуатацію для обслуговування вибраних зон об'єкта з відповідною будівельною готовністю.

Капітальні витрати на реалізацію системи CW вище, оскільки вона складається з більшої кількості елементів і вимагає більш високої кваліфікації фахівців, які здійснюють проектування, дизайн, монтаж та пусконалагоджування. У деяких випадках за монтажними та пусконалагоджувальними роботами необхідний авторський нагляд, а здача в експлуатацію такої системи відбувається у кілька етапів і практично при повній будівельній готовності всього об'єкту.

Експлуатація обладнання і вартість щорічного технічного обслуговування

Технічне обслуговування системи типу DX хоча і проводиться на регулярній основі, не вимагає високої кваліфікації. Діагностика може проводитися дистанційно і без зупинки обладнання. Технічне обслуговування системи CW передбачає її повну зупинку та проведення регламентних робіт на кожному з елементів: холодильній машині, насосній станції, градирні, центральному кондиціонері… Часто замовнику необхідно укладати договори на проведення ТО з різними профільними компаніями, що спеціалізуються на обслуговуванні тих чи інших елементів системи. При цьому потрібна висока кваліфікація технічного персоналу, що виконує регламентні роботи. У той же час система DX не вимагає постійної присутності технічного персоналу на об'єкті.

Наслідки відмови компресора. Запасні частини

Як правило, компоненти систем типу DX (компресори, контролери, приводи, арматура) виробляються крупносерийно. У разі виходу з ладу, наприклад компресора, відбувається зупинка однієї з декількох систем, розташованих на об'єкті. Заміна компресора не є дорогою процедурою і може бути здійснена протягом 2–3 годин при мінімальних витратах. Тобто вихід з ладу системи вентиляції типу DX спричинить за собою короткочасну відсутність комфортних параметрів в одній або декількох невеликих зонах будівлі. Несправність ж компресора холодильної машини або приводу вентилятора центрального компресора може спричинити зупинку системи типу CW на тривалий час, необхідний для замовлення, доставки і заміни унікальних запасних частин. Вихід з ладу системи вентиляції типу CW тягне за собою відсутність комфортних параметрів у всьому будинку, що у підсумку може призвести до розірвання орендних договорів і, як наслідок, фінансових втрат власника об'єкта.

Зонування і поетапне введення в експлуатацію

Додавання до існуючої системи центральної припливно-витяжної вентиляції або видалення вентиляційних систем типу DX може бути здійснено при низьких витратах. Закупівля і монтаж обладнання можливі у відповідності з графіком будівництва. Власник будівлі може встановити і запустити системи DX тільки в зонах, зайнятих орендарями або власниками. Для систем типу CW поетапне інвестування в основні компоненти можливо, однак здача в експлуатацію навіть при зональної (поверховій) схемою здійснюється тільки для всіх змонтованих елементів. Подальше збільшення продуктивності системи шляхом додавання або заміни елементів практично неможливо.

Підвідні трубопроводи

З часом при збільшенні відкладень усередині трубопроводів відбувається зниження продуктивності і ефективності системи CW. Всередині фреонових трубопроводів систем типу DX ніяких відкладень не утворюється, тому їх продуктивність і ефективність залишається постійною протягом усього терміну служби.

Надійність систем

Ще один важливий аргумент на користь систем типу DX: відсутність проблеми розморожування теплообмінника у зимовий період. Для систем типу CW потрібен надійний захист від розморожування, що призводить до збільшення капітальних і експлуатаційних витрат.

Єдиним недоліком системи вентиляції типу DX є обмеження відстані між компресорно-конденсаторними блоками і теплообмінником безпосереднього випаровування у центральному кондиціонері. Однак цей недолік легко подолати шляхом оптимізації розташування компонентів системи, силові агрегати якої не вимагають спеціального опалювального приміщення.

За додатковою інформацією звертайтеся в офіси компанії «Планета Клімату», офіційного дилера і сервісного центру Mitsubishi Electric.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10