Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Топ-10 помилок операторів ЦОД при створенні системи охолодження



За останнє десятиліття оператори центрів обробки даних стали набагато краще керувати інфраструктурою охолодження серверів, але в багатьох ЦОД, як і раніше, існують невирішені проблеми, які заважають використовувати повний потенціал системи охолодження або ж призводять до розтрат електроенергії даремно. Фахівці компанії Планета Клімату, які займаються як допоміжним обладнанням для керування тепловим режимом IT-обладнання всередині серверних ферм, так і кондиціонуванням цілих ЦОД, вирішили поділитися простими корисними рекомендаціями, керуючись якими оператори ЦОД зможуть домогтися подальшого підвищення енергоефективності.

Топ-10 помилок операторів ЦОД при створенні системи охолодження

1. Фантомний витік: Це витік холодного повітря з припливної вентиляційної камери під фальшполом. У результаті повітря потрапляє в суміжні приміщення або направляється на несучі колони. Така проблема є досить поширеною і викликає найрізноманітніші негативні наслідки: від втрати тиску в приміщенні з ІТ-обладнанням до інтенсифікації припливу теплого, запорошеного або вологого повітря з інших джерел. Єдиним способом вирішення цієї проблеми є ізоляція всіх отворів у вентиляційній камері під фальшполом, які ви можете знайти.

2. Занадто багато перфорованих плит: Немає абсолютно ніякої необхідності в розміщенні перфорованих плит в тих же «гарячих» коридорах. Це призводить до марної розтрати ресурсів системи охолодження ЦОД. Крім того, не слід розміщувати занадто багато перфорованих плит на впускний стороні монтажних стійок. Це може призвести до встановлення більш низької температури повітря у верхній частині стійок, ніж потрібно.

3. Негерметичні отвори у фальшпідлоги: У той час як багато операторів дата-центрів докладають необхідних зусиль для герметизації вхідних отворів для кабелів та інших отворів у своїх фальшпідлогах, дуже мало хто з них насправді доводять цю роботу до кінця. Отвори, які залишилися негерметичними, можуть стати причиною недоцільного використання великого обсягу холодного повітря, який буде потрапляти не туди, де він дійсно потрібний. Одним з особливо важливих місць з точки зору пошуку негерметичних отворів є область під електроенергетичним обладнанням. Мова, зокрема, йде про пристрої розподілу живлення (PDU) або віддалених розподільних щитах.

4. Погана герметизація монтажних стійок: Розміщення панелей-заглушок в порожніх стійках є відмінним прикладом розсудливості, оскільки такий крок повною мірою вписується в загальні рекомендації з управління повітряними потоками. Тим не менш, далеко не всі оператори ЦОД проробляють подібне в підконтрольних об'єктах. Крім того, конструкція деяких стійок не передбачає ізоляцію простору між монтажними направляючими і бічними стінками корпусу. Оператору, який працює у напрямку підвищення енергоефективності інфраструктури, слід приділити увагу ізоляції цих отворів.

5. Погано відкалібровані датчики температури і вологості: Іноді вендори поставляють своїм партнерам неоткалиброванные належним чином датчики, а іноді калібрування може збитися після закінчення тривалого періоду часу. Це призводить до зниження ефективності управління охолоджувальними пристроями. Ми рекомендуємо операторам ЦОД періодично перевірити якість роботи датчиків температури і відносної вологості кожні шість місяців, оцінюючи їх на предмет необхідності проведення повторного калібрування, а також коригувати їх роботу, якщо це необхідно.

6. Блоки CRAC не справляються з контролем вологості: Деякі оператори ЦОД буквально зіштовхують два (або більше) блоку CRAC (Computer Room Air Conditioner або Кондиціонер для машзалу) один з одним, роблячи так, що в сусідні блоки подається горяче повітря з різними температурами. В результаті блоки CRAC будуть отримати різні дані по вологості, з-за чого один з них почне додатково зволожувати повітря, в той час як інший буде займатися осушенням повітря. Для вирішення цієї проблеми буде потрібно вправність, розуміння психрометрических діаграм і вдумлива установка контрольних точок (заданих значень регульованої змінної; в нашому випадку мова про вологость).

7. Менше означає більше: Багато операторів дата-центрів переборщують з холодопродуктивністю. Якщо холодопродуктивність більше необхідної, і неможливо утримувати резервні блоки CRAC у вимкненому стані, вся концепція охолодження стає малокорисною, так як дуже багато блоків працюють з низьким рівнем ефективності. Таке часто відбувається, коли температура поданого повітря висока, при цьому деякі стійки важко охолодити. У такій ситуації типовий оператор ЦОД включає додаткові кондиціонери. Слід прагнути до того, щоб експлуатувати як можна менше число блоків CRAC, але при високому навантаженні.

8. Порожній простір всередині монтажної стійки: Це помилка з серії очевидних, але з ряду причин деякими операторами ЦОД вона банально не розглядається. Коли частину простору всередині тієї чи іншої стійки пустує, виникає розбалансованість повітряних потоків, що призводить до рециркуляції нагрітого повітря (тобто його переміщення назад у «холодний» коридор) або до малоефективного використання повітря з «холодного» коридору. Подібній ситуації слід уникати шляхом демонтажу IT-обладнання з напівпорожніх стійок для подальшого додавання в такі ж напівпорожні стійки з метою підвищення щільності розміщення комплектуючих. Тоді як невикористані стійки слід повністю ізолювати.

9. Непродумана схема розміщення монтажних стійок: В ідеалі оператори ЦОД хочуть розмістити монтажні стійки в конфігурацію з довгими «гарячими» і «холодним» коридорами, розмістивши при цьому по блоку CRAC на кінці кожного коридору. Вкрай небажано створювати в машзалі невеликі «острівці» стійок без чіткої орієнтації. Також не слід плутати монтажну і фронтальну сторони стійок при їх розміщенні в машзалі.

10. Недостатня увага проблемі підвищення енергоефективності системи охолодження: Відмова від розгляду можливостей покращення механізмів управління інфраструктурою охолодження призводить до того, що операторам ЦОД доводиться миритися з нестачею холодопродуктивності і високими експлуатаційними витратами. У той час як прості маніпуляції, на зразок установки панелей-заглушок, здатні принести величезну користь.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10