Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Новий шедевр від компанії Mitsubishi Electric



У поточному році більшість провідних світових виробників випустило на ринок побутові кондиціонери на новому, екологічно чистому, холодоагенті R32. Rомпанія Daikin навесні цього року випустила на холодоагенті R32 версію свого топового кондиціонера - Ururu Sarara (кондиціонер Daikin Ururu Sarara R32 вже продається в Європі і встиг завоювати престижну нагороду Red Dot 2013). Найбільший e світі виробник кліматичної техніки, компанія Gree, hjpпочав продажі побутових спліт-систем не лише на холодоагенті R32, але й випустив на ринок версію на холодоагенті R290 (пропан). Свої кондиціонери на R32 випустили компанії Fujitsu General, Hitachi і Panasonic (продаються тільки на ринку Японії). Навіть компанії з «другого ешелону», такі як Midea та Haier, не відставали від лідерів і влітку почали в Китаї тестові постачання систем на R32.

У чому ж переваги холодоагенту R32? Перш за все, в його екологічністі - вплив на руйнування озонового шару і на глобальне потепління практично дорівнює нулю. Новий холодоагент повністю відповідає дуже жорстким нормативам, що будуть діяти в Євросоюзі починаючи з 2018 року. Звідси і природне бажання лідерів заздалегідь обкатати нові технології поки ще на досить дорогих моделях. Адо 2018 року масово впровадити їх на моделях бюджетного цінового діапазону. До того ж в новому холодоагенті закладений великий потенціал для створення високоефективних кондиціонерів. Нижче, у таблиці 1, наведемо коефіцієнти енергоефективності кондиціонерів на R32 (порівняння на моделях потужністю 2,5 кВт).

Таблиця 1. Коефіцієнти енергоефективності кондиціонерів на холодоагенті R32

Виробник
SEER
SCOP
Daikin
9,54 (A+++)
5,90 (A+++)
Gree
8,92 (A+++)
5,71 (A+++)
Fujitsu General
8,60 (A+++)
5,30 (A+++)
Panasonic
10,09 (A+++)
6,12 (A+++)
Hitachi
7,52 (A++)
4,97 (A++)
Midea
5,95 (A+)
4,65 (A++)
Haier
6,38 (A++)
5,12 (A++)

Примітка:
1. Дані надані для кондиціонерів потужністю 2,5 кВт.
2. Про нові європейські коефіцієнти енергоефективності читайте у статті – «Сезонна енергоефективність. SEER / SCOP - що це таке?»

 

З таблиці видно, що енергоефективність кондиціонерів на холодоагенті R32 перевершує топові моделі на холодоагенті R410a відповідного виробника. Слід відзначити ще один важливий факт. Питома теплота випаровування (конденсації) на лінії насичення при температурі кипіння становить 360-390 кДж/кг, що дозволяє заправляти кондиціонери меншою кількістю холодоагенту (наприклад, порівняно з R410a більш ніж у три рази), створювати більш компактні і тихі кондиціонери.

На тлі сказаного, було не зрозуміло, чому такий технологічний лідер галузі як компанія Mitsubishi Electric, досі не представив кліматичному ринку навіть тестової моделі на холодоагенті R32. Представники компанії не робили жодних заяв і презентацій майбутніх моделей. Як завжди компанія Mitsubishi Electric вчинила, як і личить гранду світової кліматичної індустрії. Не поспішаючи, без зайвого шуму і гучних заяв підготувала нову модель на холодоагенті R32 і провела презентацію всього за тиждень до початку старту офіційних продажів у Японії.

Новий кондиціонер Mitsubishi Electric Kirigamine Z на холодоагенті R32

Мал.1. Новий кондиціонер Mitsubishi Electric Kirigamine Z на холодоагенті R32.

На перший погляд, перед нами ще одна варіація на тему топової моделі кондиціонера Kirigamine: подвійні роздільні жалюзі як у моделі MSZ-FH, а також обводи корпусу і розташування датчика «Розумне око» у ніші по центру корпусу як у попередньої моделі MSZ-FD. Загалом кондиціонер зовні дуже схожий на модель MSZ-ZW, що досить довго продавалася на території Японії. Здається, що виробник просто адаптував попередню модель під новий холодоагент. Але це тільки зовнішня схожість. Всю начинку як внутрішнього, так і зовнішнього блоків фахівці компанії Mitsubishi Electric створювали заново. Зміни торкнулися не тільки холодильного контуру. Були повністю перероблені і модернізовані: система контролю за мікрокліматом в приміщенні «I SEE», система управління кондиціонером, система випускних жалюзі та система очистки повітря «Plasma Quad». Змін настільки багато, що в процесі роботи над новою моделлю фахівцями компанії Mitsubishi Electric було отримано 118 патентів на винаходи. Тому спершу розповімо тільки про основні характеристики нової моделі.

Енергоефективність

Ми вже давно звикли, що найбільш високоефективними на ринку кондиціонерів є кондиціонери Kirigamine Делюкс серії від Mitsubishi Electric. Однак нові характеристики електроспоживання дійсно вражають (Таблиця 2) не тільки в порівнянні з останньою моделлю Mitsubishi Electric MSZ-FH VE, але і в порівнянні з кондиціонерами на холодоагенті R32 від інших виробників.

Таблиця 2. Коефіцієнти енергоефективності кондиціонерів Mitsubishi Electric MSZ-ZX VU.

Mitsubishi Electric
Kirigamine R32
MSZ-ZX25VU
MSZ-ZX35VU
MSZ-ZX50VU
Холодопродуктивність, кВт
2,5
3,5
5,0
Енергоефективність, SEER
12,54
11,98
12,66
Максимальна споживана
потужність (охолодження)
0,342
0,615
0,932
Теплопродуктивність, кВт
3,5
4,2
6,3
Енергоефективність, SCOP
8,23
7,99
8,15
Максимальна споживана
потужність (опалення)
0,355
0,600
0,858

 

Щоб досягти такої енергоефективності компанією Mitsubishi Electric були розроблені нові компресори. Теплообмінник зовнішнього блоку розбитий на три секції, в які холодоагент надходить через індивідуальні розширювальні вентилі. Таке рішення раніше не застосовувалося у побутових кондиціонерах, а тільки у зовнішніх блоках мультизональних (VRF) систем.

Новий зовнішній блок Mitsubishi Electric MSZ-ZX VU

Мал.2. Новий зовнішній блок Mitsubishi Electric MUZ-ZX71VU.

Врто відзначити, що в процесі презентації вперше в галузі були показані і спліт-системи потужністю 7,1 кВт на холодоагенті R32 (Мал.2). Початок їх продажів призначено на початок наступного року. Так що вперше в історії компанією Mitsubishi Electric буде запущено у виробництво кондиціонери Делюкс класу потужністю понад 5 кВт. За заявою представників виробника це стало можливим завдяки застосуванню холодоагенту R32. Річ у тім, що в компанії Mitsubishi Electric ставлять дуже серйозні вимоги до рівня шуму в топових кондиціонерів.

Наднизький рівень шуму

У нових кондиціонерах фахівцям компанії Mitsubishi Electric вдалося досягти рекордно низького рівня шуму роботи внутрішнього блоку. У моделях MSZ-ZX25/35VU рівень шуму складає всього 18 дБ, MSZ-ZX50VU - 19дБ, MSZ-ZX71VU - 22дБ. Попередній рекорд у 19 дБ також належить Mitsubishi Electric - він був досягнутий в моделях MSZ-GE.

У представлених даних найбільше вражає рівень шуму в моделі MSZ-ZX71VU - 22 дБ. Найнижчий рівень шуму для кондиціонерів потужністю 7,1 кВт, що до цього можна було знайти на ринку, становив 28 дБ.

За рахунок чого було досягнуто такий рівень шуму? На прес-конференції, присвяченій виходу моделі MSZ-ZX представники компанії Mitsubishi Electric сказали наступне: «При розробці нових кондиціонерів на холодоагенті R32 завершилися багаторічні дослідження компанії у сфері створення теплообмінників для побутових кондиціонерів з використанням мікроканальних технологій. І саме такі теплообмінники ми встановлюємо в MSZ-ZX VU. Для нового кондиціонера ми виробляємо 4— і 5-рядні теплообмінники виконані за новою технологією. Такі теплообмінники вимагають витрат повітря у всіх режимах роботи на 35-45% менше, ніж традиційні моделі. За рахунок цього вдалося досягти рекордно низьких значень рівня шуму, зменшити діаметр вентилятора внутрішнього блоку і вмістити в один компактний корпус весь модельний ряд аж до моделей з холодопродуктивністю 7,1 кВт».

Розріз внутрішнього блоку Mitsubishi Electric MSZ-ZX VU

Мал.3. Розріз внутрішнього блоку Mitsubishi Electric MSZ-ZX VU
(зліва новий кондиціонер, праворуч попередня модель).

На перший погляд з тепловізором «I-see sensor» нічого надзвичайного не сталося. Датчик знову набув колишнього вигляду (як у моделі MSZ-FD) і розташування по центру передньої панелі. На цьому вся подібність і закінчується. Новий тепловізор «I-see sensor Zen» став 12-сегментним. Його роздільна здатність збільшилася до 3 мм. Найголовніша зміна полягає в тому, що нова система не просто розпізнає місце розташування людини, але і визначає:

  • як людина одягнена і взута;
  • людина лежить, сидить чи стоїть;
  • ступінь тепловиділень від людини (система визначає, людина відпочиває, працює чи спить);
  • здорова людина або у ньої простудні захворювання з підвищеною температурою.

Визначення місця розташування людини в кімнаті

Мал.4. Визначення місця розташування людини в кімнаті.

Далі за закладеними програмами кондиціонер обирає одну з «форм поведінки Zen» - як формувати індивідуальний мікроклімат приміщення і індивідуальний мікроклімат для конкретної людини. Окрім 48 вкладених програм «форм поведінки» кондиціонера, користувачеві дається можливість індивідуально створювати свої «форми поведінки». Для цього йому знадобиться встановити безкоштовне програмне забезпечення на комп'ютер або планшет і встановити по Wi-Fi каналу нову програму кондиціонера. Wi-Fi канал стандартно присутній у базовій комплектації, вбудований у новий кондиціонер MSZ-ZX VU. Окрім того кондиціонер може самостійно підключатися до Wi-Fi зони і виходити в Інтернет і завантажувати з сайту Mitsubishi Electric нові «форми поведінки Zen» та оновлювати старі.

Робота інтелектуальної системи «I-see sensor Zen» на екрані комп'ютера

Мал.5. Робота інтелектуальної системи «I-see sensor Zen» на екрані комп'ютера.

Нові ДеЛюкс кондиціонери Mitsubishi Electric можуть створювати індивідуальний мікроклімат для двох осіб, що знаходяться в кімнаті. Стосовно кожної людини може використовуватися індивідуальна «форма поведінки Zen». Слід додати, що виробник для обробки інформації встановив високопродуктивний RISC-процесор і 32Гб оперативної пам'яті. Фактично, в кондиціонер вже вбудований повноцінний спеціалізований комп'ютер.

У роботі системи «I-see Zen» допомагає нова система виводу повітря.

Нова система випускних жалюзі

Система виведення повітря в кондиціонерах MSZ-ZX VU отримала своє логічне завершення. В останній моделі, яку компанія Mitsubishi Electric вивела на світовий ринок, в кондиціонері MSZ-FH VE була застосована незалежна система подвійних жалюзі. Права і ліва сторони випускних жалюзі функціонують незалежно одна від одної, але повітряний потік формує один вентилятор. У новій моделі фахівцями компанії Mitsubishi Electric були встановлені два повністю незалежних вентилятори з індивідуальними електродвигунами. Тепер можна керувати не тільки напрямком повітряних потоків індивідуально, але й керувати швидкістю кожного з потоків окремо. Відповідно нова система жалюзі допомагає системі «I-see Zen» формувати індивідуальний мікроклімат для кожної людини.

Індивідуальне формування мікроклімату для кожної людини

Мал.6. Індивідуальне формування мікроклімату для кожної людини.

Системи управління в новому кондиціонері Mitsubishi Electric Kirigamine R32

Для нового флагмана побутового кондиціонування компанія Mitsubishi Electric розробила принципово новий пульт управління. Принципова відмінність нового «лінвця» Mitsubishi Electric від звичайних дистанційних пультів управління полягає в іншому принципі управління - пульт має розгалужене дерево меню. У верхній частині знаходяться звичні нам функції: установка режимів роботи (холод, тепло, вентиляція, осушення), температури, швидкості і напряму потоку. В середньому шарі функції форм поведінки Zen. У нижньому шарі програмування таймера, функції оновлення через інтернет, функції віддаленого моніторингу.

Ще одне нововведення - новий пульт працює по Wi-Fi каналу. Тепер не обов'язково, щоб внутрішній блок кондиціонера був у полі видимості пульта управління. Загалом кондиціонером тепер можна керувати і з іншої кімнати.

Новий лінивець для Mitsubishi Electric MSZ-ZX VU

Мал.7. Новий лінивець для Mitsubishi Electric MSZ-ZX VU.

У новому флагманському кондиціонері вже в базовій комплектації закладена функція управління кондиціонером через Інтернет з будь-якого пристрою - комп'ютера, планшета, смартфона або з простого телефону простими голосовими командами (остання функція вимагає індивідуального програмування таких команд).

Ну і останній фінт інтелектуальних систем, вбудованих у новий кондиціонер Mitsubishi Electric - моніторинг в реальному часі теплової картини у приміщенні через смартфон, планшет або комп'ютер. Система I-see sensor Zen може транслювати дані, як у візуальному вигляді, так і у вигляді трансляції цифрових даних.

Мал.8. Віддалений моніторинг за станом мікроклімату у приміщенні.

Після початку продажів у Японії з'ясувалося, що основним користувачем систем моніторингу стали японські жінки, що залишають дітей вдома, йдучи на роботу. У них з'явилася не тільки можливість контролювати температуру у приміщенні, де знаходиться дитина, але й контролювати, чим дитина зайнята, і яка у неї температура.

Система очищення повітря «Plasma Quad»

Кондиціонер Mitsubishi Electric Kirigamine R32 оснащений фірмовою системою плазмової фільтрації повітря Plasma Quad, що видаляє до 99% вірусів і мікробів, які знаходяться у повітрі. Однак і тут японці внесли новинку.

Роботою плазмового очищення повітря управляє мікропроцесорна система, в яку вкладаються дані оптимального налаштування для знищення відомих вірусів і бактерій. У кожній новій моделі кондиціонерів виробники змушені переналаштовувати плазмові системи через появу нових штамів вірусів і мікроорганізмів. Відповідно якість плазмового очищення повітря залежить від часу випуску кондиціонера - потім з'являються віруси і бактерії, з якими ефективність знищення падає. Як вже було зазначено, новий кондиціонер вміє самостійно виходити в Інтернет на сайт компанії Mitsubishi Electric. При наступному з'єднанні з сервером кондиціонер перевіряє актуальність параметрів режимів роботи плазмового фільтра і за необхідності відновлює їх. Тим самим інженери Mitsubishi Electric забезпечили максимальну ефективність роботи плазмового очищення повітря на весь термін служби кондиціонерів.

Висновки

Звісно, спеціалісти в області климатичної техніки після презентації нових моделей кондиционерів Mitsubishi Electric Kirigamine перебувають у легкому шоці. Японській компанії вдалося здивувати навіть професійну спільноту. Ступінь інтеграції новітніх технологій, що вперше були застосовані у цій галузі, викликають захват. А також повагу до виробника, що першим застосував їх для побутової серії кондиціонерів.
 
 
Вартість нових моделей кондиціонерів Mitsubishi Electric починається від 4500$. Це, звісно, не мала сума. Але потрібно розуміти, що компанія Mitsubishi Electric ніколи не створювала масової продукції - всі моделі кондиціонерів від японського виробника вирізняє витончений дизайн, технічна досконалість і якість виконання.
 
 
 

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10