Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Чим замінити R410A?

(02.02.2016)

R410AВибір екологічно безпечної альтернативи традиційним холодоагентам для використання в холодильному обладнанні та системах кондиціювання являє собою непросту задачу. Найбільш розумним представляється підбирати певний холодоагент для кожного конкретного типу обладнання. Однак і тут доведеться зіткнутися з певними труднощами. Справа в тому, що для деяких областей застосування зараз пропонується не одне, а кілька речовин. Так, заміною використованого в чилерах гідрофторвуглерода (ГФВ) R134а покликані служити як мінімум дві речовини, що належать до так званих гідрофторолефінам (ГФО) — R1234ze і R1233zd.

В комерційному холодильному обладнанні, наприклад в холодильних вітринах супермаркетів, зараз практично повсюдно використовується ГФВ R404А. Однак з-за високого потенціалу глобального потепління (ПГП) цю речовину пропонується прибрати з обігу. Агентство екологічних розслідувань США (EIA) звернулося до Агентства із захисту навколишнього середовища (EPA) з ініціативою заборонити R404А з 2017 року. В якості альтернативи пропонуються холодоагенти R448A, R449A, R452A і ряд інших.

Альтернативи R410A

На даний час в кондиціонерах повітря найчастіше застосовується холодоагент R410A. Однак з-за високої ПГП, що дорівнює приблизно 2090, ця речовина має піти з ринку. У якості альтернатив пропонується безліч холодоагентів як природного походження, таких як діоксид вуглевода, аміак і пропан, так і розроблених в лабораторіях хімічних концернів. Компанія Honeywell створила кілька холодоагентів, що призначені для заміни R410A. Серед них суміш ГФО R447A, яка отримала комерційне найменування Solstice L 41. ПГП цього холодоагенту дорівнює 572. У жовтні 2015 року підрозділ хімічного синтезу DuPont, перетворений в компанію Chemours, випустив холодоагент Opteon XL55, також відомий під позначенням DR 55.

Результати випробувань DR 55

Згідно з опублікованими даними, безпосередня заміна R410A холодоагентом DR 55 в дахових кондиціонерах, що працюють при високій зовнішній температурі, призводить до зростання показників енергоефективності та продуктивності (EER і COP) на 5%.

Таке випробування було проведено в Центрі досліджень і розробок компанії Lennox, який розташован у місті Карроллтон, штат Техас. Воно було частиною програми вивчення альтернативних холодоагентів з низьким ПГП, що організована Інститутом кондиціонування, опалення та холодильних систем (AHRI). Для випробувань використовувався напівпромисловий даховий кондиціонер продуктивністю 5 холодильних тонн (17,6 кВт).

DR 55 являє собою суміш холодоагентів R32, R125 і R1234yf, ПГП якої дорівнює 675. Випробування показали, що цей холодоагент відрізняється більш низькою температурою нагнітання і меншою займистістю, ніж R32.

При зовнішній температурі 52°С температура нагнітання R410A дорівнює 97°С, а DR 55 - 110°C

Випробування R32 при високій температурі зовнішнього повітря

У Японії в більшості побутових кондиціонерів повітря сьогодні замість R410A використовується R32. Однак за межами Японії цей холодоагент поки що не надто поширений. У США Агентство з охорони навколишнього середовища (EPA) заборонило застосовувати R32 в спліт-системах. У той же час в країнах Європи і Азії робляться спроби впровадження цього холодоагенту, що відрізняється порівняно високою вогненебезпечністю.

У вересні 2015 року компанія Daikin розширила програму, діє з 2011 року, з надання компаніям доступу до своїх патентів. Тепер для компаній всього світу відкрито безкоштовний доступ до 93 патентів, що стосуються обладнання, працюючого на R32. Це дозволить виробникам використовувати технології Daikin для випуску систем кондиціонування, холодильного обладнання та теплових насосів на R32, що повинно сприяти широкому поширенню цього холодоагенту в якості альтернативи використованим досі речовинам з високим ПГП.

Ініціатива Daikin покликана не лише сприяти глобальному скорочення парникових викидів, одно з її завдань — переконати EPA скасувати заборону на використання R32 в спліт-системах. Що стосується моноблочних пристроїв на R32, таких як автономні місцеві кондиціонери (PTAC), то їх виробництвом у США збирається зайнятися компанія Daikin Goodman. Дії Daikin не залишилися непоміченими   на зустрічі з представниками бізнесу, що пройшла 15 жовтня 2015 року в Білому домі, Президент США Барак Обама відзначив внесок компанії у боротьбу з глобальною зміною клімату.

R32 також випробовувався в рамках програми Інституту кондиціонування, опалення та холодильних систем (AHRI). Крім того, порівняння характеристик обладнання, які заправлени R410A і R32, що проведене компанією Zamil Air Conditioners (Саудівська Аравія), показало, що R32 дозволяє домогтися більш високої продуктивності при високій температурі зовнішнього повітря.

Для порівняння використовувалися стандартний спіральний компресор Copeland, розрахований на роботу з R410A, і прототип компресора для R32. Прототип відрізнявся трохи більш великими габаритами, при цьому обсяг заправки холодоагенту у нього був на 12% менше, однак для роботи з R32 потрібно на 34% більше мастила.

Підвищення температури зовнішнього повітря призвело до зниження продуктивності компресорів, що працюють як на R32, так і на R410A, але при цьому коефіцієнт продуктивності пристрою на R32 залишається на 16% вище, а показник енергоефективності (EER) — більше на 10%.

Недоліком R32 є більш висока температура нагнітання. При температурі зовнішнього повітря 55°С різниця температур нагнітання для R32 і R410A становить 24,4°С. Однак при використанні в якості мастила поліефірних олій (POE) підвищення температури нагнітання практично не впливає на роботу компресора.

Конференція AHRI за програмою вивчення альтернативних холодоагентів з низьким ПГП

Інститут кондиціонування, опалення та холодильних систем (AHRI) представить підсумки другого етапу програми вивчення альтернативних холодоагентів з низьким ПГП на конференції, яка відбудеться в Орландо, штат Флорида, США.

На конференції про результати вивчення різних холодоагентів, в числі яких DR 55 і R32, розкажуть виробники і дослідники з США та інших країн.

Очікується, що ця конференція наблизить кліматичну і холодильну галузі до відповіді на питання, який же холодоагент прийде на зміну R410A.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10