Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Чи шкодять надмірні тепло і вологість обладнанню всередині вашого ЦОД?

(11.10.2014)

Чи шкодять надмірні тепло і вологість обладнанню всередині вашого ЦОД?

Жодна компанія, що володіє серверною фермою, не застрахована від збитків, заподіяної флуктуаціями рівнів температури і вологості, задимленням і неефективною організацією розподілу повітряних потоків.

Візьмемо, приміром, тепло. За лічені хвилини температура серверів може істотно зрости, якщо відмовить система кондиціонування повітря. За даними консалтингової компанії Building Industry Consulting Service International (BICSI), збільшення температури з 20 градусів за Цельсієм (68 градусів за Фаренгейтом) до 30 градусів за Цельсієм (86 градусів за Фаренгейтом) може знизити довгострокову надійність обладнання на цілих 50% — якщо, звичайно, використовуються стандартні, а не наднадійні IT-рішення, здатні протягом тривалого часу працювати в середовищі з підвищеною температурою.

Як зазначає професор фізики Роберт Браун з Університету Дьюка (США), навіть якщо надмірне температурне навантаження не викличе моментальну відмову різноманітних компонентів інфраструктури серверної ферми (на зразок джерел живлення, материнських плат і мікросхем пам'яті), вони стануть більш сприйнятливі до таких негативних умов і з більш високою ймовірністю вийдуть з ладу в середньостроковій перспективі.

Більше, ніж просто вбудовані інструменти

У типовій серверній кімнаті є настінний термостат для вимірювання температури в приміщенні і управління системою кондиціонування повітря. Крім того, багато серверів зараз постачаються з вбудованими датчиками, які можуть видавати попередження, якщо рівень температури досягає межевого значення або ламається внутрішній вентилятор. Але одних цих заходів недостатньо, так як проблеми при організації розподілу повітряних потоків можуть призвести до того, що температура буде істотно відрізнятися в залежності від конкретної ділянки приміщення. Тому необхідно використовувати комплексну систему моніторингу навколишнього середовища.

На що оператори ЦОД повинні звертати увагу при створенні такої системи? Почати слід з створення такої системи, яка дозволить агрегувати дані по температурі, вологості і потокам повітря з датчиків, встановлених всередині ЦОД: поблизу монтажних стійок і критично важливих пристроїв. Розгляньте можливість розміщення датчиків у верхній, середній і нижній частинах стійок, а також всередині «холодних» і «гарячих» коридорів. Установка аналогічних датчиків для вимірювання параметрів подачі і обратки кондиціонерів повітря допоможе вимірювати їх ефективність.

Можливість створювати лог-файл показників з датчиків, а потім формувати графіки їх вимірювання з часом допоможе операторам ЦОД визначити тенденції, температурні піки в періоди максимального навантаження, а також зафіксувати коливання, які можуть виникнути, коли системи вентиляції і кондиціонування зменшують оберти в години непікового навантаження.

Мікропроцесорні датчики дозволяють виключити необхідність використання пропрієтарного програмного забезпечення для моніторингу температури серверних CPU, так як з'являється можливість контролювати температурний режим серверів через самий різноманітний софт (аж до ПЗ, що підтримує віддалений доступ через веб-браузер), а також встановлювати граничні значення і контакти для розсилки повідомлень при перевищенні цих порогових значень.

Розгляньте можливість розсилки сповіщень різних форматів начебто SNMP, повідомлень електронної пошти, текстових повідомлень на телефон або голосових повідомлень. І переконайтеся в тому, що відповідні процедури розсилки повідомлень передбачають направлення даних повідомлень відповідному персоналу. Такий підхід забезпечить швидке реагування на надзвичайні випадки в режимі 24/7.

Інші параметри, які рекомендується відстежувати

На додаток до температури, вологості та інтенсивності/напрямам повітряних потоків, слід розглянути можливість відстеження і інших параметрів за допомогою додаткових датчиків:

  • Вода. Ведіть моніторинг витоків холодоагенту всередині елементів системи охолодження і додайте датчики в самій нижній точці підлогового покриття, щоб вчасно отримувати повідомлення про протечку в трубах, повінь або інше стихійне лихо.
  • Електрика. Відстеження кількість електрики, що надходить в дата-центр, і підготуйте процедури для нормального завершення роботи у разі аварійного відключення електроживлення.
  • Дим. Розширте функціональні можливості датчиків температури і вологості, підключивши пожежну сигналізацію до системи моніторингу кліматичних параметрів в ЦОД.
  • Дверці. Використовуйте датчики типу «сухий контакт» для виявлення відкриття і закриття дверей в машинний зал, агрегатну, серверні стійки і монтажні шафи з ДБЖ.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10