Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Експлуатація VRF-систем Mitsubishi Electric City Multi в режимі охолодження взимку

(07.10.2014)

Зовнішній блок Mitsubishi Electric, оснащений панелями захисту від вітруМультизональні VRF-системи часто використовуються в офісних будівлях. Іноді потрібна робота цього обладнання в режимі охолодження взимку. У VRF-системах Mitsubishi Electric City Multi передбачена робота в режимі охолодження до -5°C, проте в деяких випадках необхідно забезпечити охолодження і при більш низьких температурах. Це може знадобитися в приміщеннях з великою площею зовнішнього скління, в кімнатах переговорів, в конференц-залах, а також у технологічних приміщеннях, наприклад серверних. В останньому випадку найкращим варіантом було б застосування автономних спліт-систем Mitsubishi Electric Mr.Slim, однак їх можливості по довжині трубопроводів холодоагенту і перепаду висот часто виявляються недостатніми для розміщення зовнішніх блоків на даху або біля будівлі.

Компанія Mitsubishi Electric розробила рішення, що дозволяє розширити температурний діапазон роботи VRF-систем в області низьких температур зовнішнього повітря. Межа робочого діапазону мультизональних систем серії Y (охолодження або нагрів) PUHY-P200/250/300/350/400/450YJM-A у режимі охолодження може бути розширена до -25°C. Для цього потрібно оснастити зовнішній блок спеціальними панелями, а також перевірити версію програмного забезпечення. Якщо блок виготовлений раніше грудня 2012 року, необхідно оновити його вбудоване програмне забезпечення за допомогою спеціального програматора. Сучасні зовнішні блоки VRF-систем вже оснащені програмним модулем низькотемпературної роботи, який вимкнений в заводській настройці і активується за допомогою DIP-перемикачів, розташованих на платі управління.

Зовнішній вид зовнішнього блоку з встановленим комплектом панелей захисту від вітру показаний на рис. 1. Деталі були спроектовані на заводі Mitsubishi Electric в Японії і успішно пройшли випробування в сибірських містах Московії. В ході випробувань проводився цілодобовий моніторинг робочих параметрів за допомогою діагностичного обладнання. Завод-виробник проаналізував дані і зробив висновок про можливості роботи обладнання при температурі зовнішнього повітря до -25°C.

Панелі виготовляються з листової сталі товщиною 1 мм на високоточному верстаті лазерного різання металів. Всі деталі пофарбовані в колір корпусу зовнішнього блоку і упаковані в картонні коробки. У комплекті поставляються різьбовидавлюючі гвинти для збирання.

Експлуатація системи у режимі охолодження при низькій зовнішній температурі повітря має деякі важливі особливості та обмеження.

По-перше, для стабільної роботи системи при негативних температурах зовнішнього повітря слід підвести достатню кількість теплоти до внутрішніх блоків. Для цього необхідно зафіксувати максимальну швидкість обертання вентиляторів внутрішніх блоків за допомогою DIP-перемикачів, розташованих на платах управління. Мінімальне значення цільової температури, яка встановлюється в приміщенні, не повинно бути менше +20°C.

По-друге, продуктивність зовнішнього блоку повинна бути обрана таким чином, щоб робоча точка системи (сумарний індекс одночасно працюючих внутрішніх блоків) була вище синьої лінії на графіках представлених на рис. 2. Наприклад, у контур одного зовнішнього блоку рекомендується підключати тільки внутрішні блоки з приміщень, які передбачається охолоджувати взимку. Це забезпечить близьку до номінального значення продуктивність зовнішнього блоку VRF-системи Mitsubishi Electric і допоможе запобігти значного падіння тиску кипіння холодоагенту. При недостатньому тепловому навантаженні на зовнішній блок можливе спрацьовування захисту від обмерзання теплообмінників внутрішніх блоків, що призведе до періодичних перерв в охолодженні повітря приміщень.

Зона включення режиму захисту від обмерзання

ƒРис. 2. Зона включення режиму захисту від обмерзання.

Іншим несприятливим фактором є відстань по вертикалі між зовнішнім і внутрішніми блоками при розташуванні зовнішнього нижче внутрішніх. Гідравлічний тиск стовпа рідкого холодоагенту в трубопроводі нагнітання буде зменшувати тиск на вході електронного розширювального вентиля внутрішнього блоку, що призведе до падіння тиску кипіння, тому рекомендується розташовувати зовнішній блок вище приміщень, які обслуговуються відповідними внутрішними блоками.

По-третє, холодопродуктивність VRF-системи буде зменшено в залежності від температури зовнішнього повітря (рис. 3). Це пов'язано з тим, що при низькому тиску конденсації і кипіння зменшується об'ємна продуктивність компресора, яку не вдається повністю компенсувати збільшенням частоти обертання інверторного компресора. Однак у багатьох випадках зниження продуктивності не є проблемою, так як разом з похолоданням на вулиці зменшуються теплонадлишки в приміщеннях. Якщо ж приміщення не межує із зовнішньою огорожею і надлишкове тепло не знімається взимку зовнішніми стінами, рекомендується встановлювати дві окремі системи. Друга система буде компенсувати падіння холодопродуктивності в області негативних температур, а також грати роль резерву при температурі вище -5°C.

Корекція холодопродуктивності

Рис. 3. Корекція холодопродуктивності.

Загальний зміст викладених вище рекомендацій полягає у зменшенні впливу факторів, що знижують тиск конденсації і кипіння в системі.

В даний час компанія Mitsubishi Electric приступає до тестування нової системи низькотемпературного охолодження. Вона істотно складніше описаної вище, але дозволить зовнішньому агрегату стабільно працювати з частковим завантаженням до 30%, а також мінімізує необхідність корекції холодопродуктивності системи при зниженні температури зовнішнього повітря.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10