Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Експерти: системи рідинного охолодження революціонізують індустрію ЦОД

(25.08.2014)

Системи рідинного охолодженняНа думку ряду експертів в області розробки допоміжного обладнання для дата-центрів, нове покоління систем рідинного охолодження може революціонізувати індустрію ЦОД, що суттєво скорочує експлуатаційні витрати, а також позбавляє доходів виробників систем кондиціонування повітря на основі енерговитратних компресорів, постачальників потужних систем розподілу електроенергії і навіть фахівців по створенню і управлінню комерційною нерухомістю.

Переваги методів рідинного охолодження (у тому числі прямого, непрямого і імерсіонного (зануренням в рідину)) вепикі: СРО можуть не тільки скоротити витрати на електроенергію, але й усунути шум / вібрації (які викликають збої серверів), створити можливості для рекуперації та повторного використання зайвої теплової енергії, а також дати проектувальникам дата-центрів набагато більше опцій для розміщення серверів. Підсумком їх впровадження буде різке зниження витрат — як капітальних, так і експлуатаційних. Все тому, що інфраструктура дата-центру стане ефективніше, простіше в обслуговуванні, а також компактніше.

Оскільки попит на високопродуктивні обчислювальні системи (суперкомп'ютери) зростає як наслідок активного застосування ресурсоємних додатків (мова в першу чергу про софт для аналітики великих даних) оптимізація методів охолодження цих машин буде набувати все більш важливе значення – якщо, звичайно, у число пріоритетів власників HPC-рішень буде входити зведення до мінімуму витрат на енергоносії та викидів вуглекислого газу.

Згідно думку автогенного європейського ринкового аналітика Ендрю Донохью з компанії 451 Research, активне підвищення обізнаності операторів серверних ферм щодо переваг прямого рідинного охолодження може перетворити подібні СЖО з нишевого продукту в один з найбільш затребуваних елементи допоміжної інфраструктури ЦОД. Експерт з технології прямого рідинного охолодження і еко-ефективної IT-інфраструктури вважає, що статися це може вже протягом наступного десятиліття.

«Ми спостерігаємо безперервно зростаючий інтерес на адресу систем рідинного охолодження з боку операторів гіпермаштабных ЦОД і власників хостинг-компаній. Власники гіпермаштабных серверних ферм, на кшталт Google, Facebook та eBay, пропанують менш консервативний підхід до розробки та експлуатації об'єктів. Подібна поляризаційна діяльність буде сприяти зростанню зацікавленості інших операторів ЦОД у використанні прямого рідинного охолодження», - сказав Донахью.

«Ключовою відмінністю між рідинним охолодженням і традиційними системами повітряного охолодження є те, що СРО є набагато менш енергозатратними. Для поглинання тепла, яке виділяється серверами, їх виробники використовують рідину, що розширюється під впливом теплової енергії в кілька разів краще повітря. При цьому висока в'язкість цього рідкого холодоагенту дозволяє легко його викачувати з резервуара з серверами (у разі імерсіонного охолодження) або контуру і передавати зайве тепло в інше місце», - сказав ще один ринковий експерт Пітер Хоптон, який також є генеральним директором британської компанії Iceotope (одного з постачальників систем імерсіоного охолодження сєвєров).

«Використання рідин для керування тепловим режимом серверів (з урахуванням ефективності подібного хладагента з точки зору передачі енергії) є набагато більшим економічно ефективним способом охолодження ЦОД, чим всілякі спроби створити спеціалізоване апаратне і програмне забезпечення (всілякі датчики і DCIM-рішення), щоб контролювати і постійно оптимізувати все навколишнє середовище в ЦОД», - зазначив експерт.

Але найбільший ефект переклад серверних ферм на рідинне охолодження, на думку Хоптона, може вплинути на ринок нерухомості і сегмент послуг з розміщення клієнтського серверного обладнання в комерційних ЦОД (колокейшн). Коли процесори занурені в рідину, вам не потрібно турбуватися про підтримку певних відстаней між окремими серверами, оскільки немає ймовірності перегріву машин, відсутні вентилятори, які викликають вібрацію, (до речі, без вентиляторів сервери шумлять не сильніше холодильника) і так далі. Все це означає, що Ви могли б створити дата-центр в будь-якому місці, зробивши його гранично компактним. Так що необхідність в спеціалізованих будівлях, придатних для розгортання машзалів, просто відпаде.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10