Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



IHS: продажі внутрістієчних і внутрірядних систем охолодження ЦОД ростуть повільно

(17.06.2014)

Згідно з результатами дослідження, проведеного недавно фахівцями консалтингової компанії IHS, продажі внутрістієчних (In-Rack) і внутрірядних (In-Row) систем охолодження для дата-центрів ростуть так швидко, як очікувалося раніше.

Такі системи охолодження серверів зазвичай використовуються в машзалі з високою щільністю розміщення IT-інфраструктури всередині центрів обробки даних будь-яких розмірів. Вони також можуть застосовуватися для зниження навантаження на базову систему охолодження ЦОД при поступовому підвищенні щільності розміщення «заліза» в окремих стійках.

внутрірядні і внутрістієчні системи охолодження для ЦОД

Експерти відзначають, що після двозначного зростання за підсумками 2012 року сукупний обсяг виручки з продажі внутрістієчних і внутрірядних систем охолодження ЦОД по всьому світу знизився на шість відсотків в 2013 році. І це при тому, що минулого року також спостерігалося тривідсоткове збільшення виручки з продажу звичайних CRAC-блоків.

Щільність обчислювальних потужностей зростає не так вже й стрімко

Високі очікування аналітиків щодо зростання виручки з продажу внутрірядних і внутрістієчних систем охолодження серверів були обумовлені їх упевненістю в тому, що щільність розміщення обчислювальних потужностей в дата-центрах по всьому світу демонструватиме значне збільшення, що створить попит на вищеназване допоміжне обладнання.

«Що стосується динаміки ринку вузькоспеціалізованих систем охолодження для ЦОД, я думаю, що саме повільний перехід на високощільні обчислювальні потужності є основною причиною того, що внутрірядні і внутрістієчні системи охолодження серверів не продаються так активно, як раніше прогнозували експерти», - сказала старший аналітик IHS по ринку ЦОД і критично важливої ​​інфраструктури Елізабет Крус, яка брала участь у підготовці доповіді.

Слід зазначити, що внутрірядні і внутрістієчні системи охолодження для ЦОД дозволяють скоротити витрату електроенергії на запиткі інфраструктурного обладнання, як тільки щільність розміщення IT-обладнання всередині монтажних стійок доходить до 8-10 кВт і продовжує зростати. За словами Круз, фахівці компанії IHS виявили, що щільність розміщення IT-обладнання в дата-центрах по всьому світу в даний час складає в середньому близько 5 кВт з розрахунку на одну монтажну стійку. У подібних випадках для оптимізації температурного режиму серверів найчастіше використовуються стандартні потужні кондиціонери для машзалів (Computer Room Air Conditioner; CRAC).

Впровадження подібного обладнання передбачає значно більш низькі капітальні витрати, ніж у випадку внутрірядних і внутрістієчних систем, і якщо IT-навантаження невелика, їх використання є повністю виправданим.

Інші фактори також відіграють роль

Ще однією великою перешкодою для зростання даного сегменту ринку систем охолодження ЦОД виступає той факт, що все більше число компаній вдаються до послуг аутсорсингу: вони відмовляються від своїх власних невеликих і малопотужних корпоративних дата-центрів на користь послуг колокейшн-провайдерів або постачальників хмарних сервісів.

Як зазначила Круз, незважаючи на уповільнення динаміки розвитку даного сегменту, сукупний обсяг виручки з продажі внутрістієчних і внутрірядних систем охолодження ЦОД по всьому світу за підсумками 2013 року склав у цілому близько $ 350 млн. Это говорит о том, что данный сегмент по-прежнему остается довольно значимым.

За словами Круз в даний час найбільш високий попит на подібне допоміжне обладнання для ЦОД демонструють розробники систем для високопродуктивних обчислень (HTC). Крім того, попит на подібну продукцію демонструють і власники вже введених в експлуатацію малих і середніх дата-центрів, які бажають створити окремі машзалі з високощільним IT-обладнанням. Вони хочуть, щоб внутрістієчні і внутрірядні системи охолодження серверів виступали б як доповнення для базових систем охолодження.

Аналітики IHS також спостерігали загальне уповільнення динаміки на ринку IT-обладнання та допоміжної інфраструктури для дата-центрів. Подібні макро-тенденції також вельми негативно відбилися на динаміці продажів систем охолодження класів In-Rack і In-Row. Причому уповільнення динаміки ринку було обумовлено спадом попиту головним чином з боку власників корпоративних ЦОД, тоді як у випадку оптових постачальників серверних ферм і колокейшн-провайдерів ситуація скоріше протилежна.

«По-перше, потрібно враховувати ситуацію в світовій економіці: наслідки фінансової кризи і загальна невизначеність як і раніше виступають одними з основних чинників, які змушують корпоративних клієнтів відкладати на пізніший термін великі капітальні вкладення в інфраструктуру вже введених в експлуатацію дата-центрів і будівництво нових ЦОД. По-друге, слід враховувати і той факт, що компанії віддають бізнес-додатки на відкуп аутсорсингу (колокейшн або хмарні сервіси). Крім того, вони консолідують свої ЦОД, групуючи обчислювальні потужності з безлічі невеликих і малопотужних дата-центрів в одному великому централізованому об'єкті. Ця консолідація призводить до появи більш оптимізованих дата-центрів, творці яких прагнуть максимізувати ефективність і знизити потребу в електроживленні й охолодженні. По-третє, зростає популярність концепції віртуалізації, що призводить до збільшення продуктивності обчислень з розрахунку на один ват споживаної електроенергії. У результаті знижується навантаження на систему охолодження», - підсумувала Круз.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10