Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Огляд світового ринку компресорів

(26.05.2014)

У 2013 році світовий ринок обладнання для кондиціонування повітря продемонстрував збільшення обсягу на 7,2% порівняно з попереднім роком. При цьому китайський ринок систем кондиціонування більшився на 8,8%, індійський - на 5%. Разом з тим в Європі попит на кондиціонери впав на 11%. У США спостерігалося зростання на 1,3%, а в Латинській Америці - на 13,6%. Японський ринок збільшився на 5%.

Роторні компресори

З розвитком технологій роторні (роторно-пластинчасті) компресори стали застосовуватися не тільки в побутових кондиціонерах, але і в напівпромислових системах, в чиллерах, а також в холодильному обладнанні.

Високопродуктивні компресори з подвійним ротором, порівнянні за характеристиками зі спіральними компресорами, привертають увагу виробників напівпромислових систем кондиціонування і невеликих холодильних машин. Крім того, роторні компресори знаходять застосування в теплових насосах «повітря-вода». Двоступеневі компресори, які нещодавно з'явилися на ринку та розроблені для застосування в холодному кліматі, дозволяють істотно збільшити продуктивність теплових насосів.

Підхльоснутий тенденцією до відновлення світового ринку систем кондиціонування, попит на роторні компресори виріс в 2013 році на 10,7% в порівнянні з 2012 роком.

Найбільшим у світі споживачем роторних компресорів залишається Китай, де попит на цей вид продукції оцінювався в 2013 році в 100 мільйонів штук. Обсяги ринків Південно-Східної Азії, Японії, Бразилії, Індії, Близького Сходу, Європи та США склали 11,5 млн, 3,5 млн, 3 млн, 2,8 млн, 2,5 млн, 2 млн і 1,2 млн штук відповідно.

У Китаї та країнах Європи зростає попит на роторні компресори для водонагрівачів, що використовують технологію теплового насоса. Крім того, в Європі та США компресори цього типу все частіше використовуються в осушувачах. Ще однією популярною в США областю застосування роторних компресорів стала кліматизація трейлерів (будинків на колесах).

Якщо говорити про традиційні системи кондиціонування, то в США приблизно в 5,6 мільйона промислових кондиціонерів використовують спіральні компресори. Оскільки з часом роторні компресори зможуть замінити спіральні в цій сфері застосування, слід очікувати значного зростання попиту на цей вид продукції. Провідні азіатські виробники, озброївшись сучасними інверторними технологіями, вже націлилися на багатообіцяючий північноамериканський ринок. Однак не варто очікувати того, що спіральні компресори легко здадуть свої позиції.

Виробництво роторних компресорів сконцентровано в Азії, перш за все - в Китаї, а також у Таїланді, Японії та Малайзії. У КНР розташовані підприємства найбільших світових виробників, які активно вкладають гроші в розширення виробничих потужностей. Крім компаній, що спеціалізуються на виготовленні роторних компресорів, виробники кондиціонерів також збільшують виробництво компресорів для власних потреб. У 2012 році практично всі компанії, що працюють у цьому сегменті індустрії, були змушені переглянути виробничі плани у бік зменшення, однак відновлення ринку в 2013 році призвело до невеликого збільшення обсягів виробництва. Для скорочення транспортних і митних витрат компанії починають вкладати гроші в створення виробничих потужностей у таких країнах, як Бразилія та Індія, де очікується значне зростання кондиціонерного ринку.

Масовий випуск роторних компресорів в КНР привів до істотного падіння цін на цей вид продукції. Сегмент, що відрізняється найбільш жорсткою ціновою конкуренцією, - роторні компресори з постійною швидкістю обертання потужністю близько 1 к.с. Щоб не витрачати сили на «цінові війни», багато виробників скорочують частку компресорів з постійною швидкістю в своєму асортименті, збільшуючи в той же час пропозиція інверторних моделей. Ставка на інверторні технології - найбільш популярна стратегія конкурентної боротьби, особливо у японських компаній.

Виробництво і продаж інверторних роторних компресорів ростуть частково завдяки прийняттю в ключових країнах-споживачах стандартів мінімальної енергоефективності. За рахунок більш ефективної роботи при частковому навантаженні інверторні компресори найкращим чином задовольняють вимогам цих стандартів.

Крім того, зростає попит на роторні компресори для теплових насосів "повітря-вода», VRF-систем і чиллерів, де традиційно застосовувалися спіральні компресори. Тому виробники збільшують випуск виробів роторного типу потужністю понад 3 к.с. Цей сегмент може виявитися більш вигідним, ніж сегмент компресорів на 1 к.с.

Традиційний холодоагент роторних компресорів - R22. Китайські виробники збільшують випуск компресорів з інверторним приводом, розрахованих на R410A. В цілому кліматичний ринок переходить на холодоагенти з низьким потенціалом глобального потепління (ПГП), і, щоб отримати перевагу в конкурентній боротьбі, виробники змушені спішно розробляти роторні компресори для роботи з холодоагентами нового покоління. Так, за підтримки Багатостороннього фонду Монреальського протоколу в Китаї створені компресори, що працюють з R32 і R290, однак про запуск цих розробок в серію говорити поки зарано. У 2013 році кілька провідних виробників кліматичного обладнання з Японії презентували побутові кондиціонери на R32. Такі країни Південно-Східної Азії, як Індонезія, Малайзія і Таїланд, також розглядають R32 в якості найбільш прийнятної альтернативи для заміни екологічно небезпечних холодоагентів. Отже, варто очікувати збільшення обсягів виробництва роторних компресорів на R32.

Спіральні компресори

Зростання світового ринку спіральних компресорів в 2013 році забезпечили два найбільших споживача цього виду продукції - Китай і США. Обсяг ринку США склав 5,5 млн спіральних компресорів, Китаю - 3850000, Європи - 1,4 млн, Японії - 1,2 млн. Зростає попит на компресори цього типу в сегменті VRF-систем і напівпромислових кондиціонерів, а також в сегменті холодильних вітрин.

Спіральні компресори відрізняються великим діапазоном холодильної потужності, і інженери продовжують працювати над подальшим розширенням цього діапазону. Так, розроблений одиночний компресор потужністю 60 к.с., об'єднання декількох спіральних компресорів дозволяє конкурувати в плані продуктивності з гвинтовими компресорами.

Спіральна технологія продовжує домінувати в секторі комерційних систем кондиціонування, незважаючи на пряму конкуренцію з роторними компресорами, холодильна потужність яких останнім часом перевищила 3 х.т.

Ще один традиційний сектор, в якому застосовуються спіральні компресори, - це холодильне обладнання.

На частку США припадає 39% загальносвітового виробництва спіральних компресорів. Виготовлені в США вироби застосовуються в основному в промисловому обладнанні. На відміну від країн Азії на ринку США інверторні технології поки не знайшли широкого застосування в промислових системах кондиціонування - частка таких систем в 2013 році склала менше 3%. У сегменті комерційного кондиціонування в США інверторні технології сьогодні практично не використовуються. Це створює великий потенціал енергозбереження. З ростом цін на енергоносії слід очікувати підвищення попиту на енергоефективні інверторні спіральні компресори.

Незважаючи на уповільнення зростання китайського ринку, саме він зберігає першорядну важливість для провідних виробників спіральних компресорів. Компанії створюють на території КНР виробничі потужності, торговельні мережі, а також дослідницькі центри. Японські виробники розширюють виробництво інверторних спіральних компресорів на китайських фабриках. Однак цього все ще недостатньо для задоволення внутрішнього попиту, так що обсяги імпортних постачань теж ростуть.

За останні кілька років багато країн світу істотно посилили екологічне законодавство. Як наслідок всі японські виробники освоїли технологію інверторів постійного струму. Розпочали виробництво інверторних моделей компресорів і компанії з Європи та США. Компресори з «цифровими спіралями» (технологія Digital Scroll) стали застосовуватися не тільки в VRF-системах, але і в теплових насосах, і в холодильному обладнанні. Особливо широко спіральні компресори стали застосовуватися в теплових насосах «повітря-вода», які мають непогані перспективи в країнах з холодним кліматом.

У світі зростає попит на ефективні та продуктивні системи опалення. Зокрема, на теплові насоси на базі спіральних компресорів двоступеневого стиснення. В обладнанні цього типу все частіше застосовується R410A і використовується технологія вприскування рідкого холодоагенту.

За межами Європи, США та Японії більшість систем кондиціонування, що використовують спіральні компресори, розраховані на застосування R22. В холодильному обладнанні частіше застосовується R404A. У Японії основний холодоагент для спіральних компресорів в системах кондиціонування та охолодження - R410A, а в водонагрівачах на базі теплових насосів - CO2. На виставках в Європі та Китаї демонструвалися прототипи спіральних компресорів, що використовують R32 та вуглеводні, однак широкомасштабне виробництво такого обладнання ще не почалося.

Гвинтові компресори

Ринки країн, що розвиваються, залишаються основним двигуном попиту на гвинтові компресори, обсяг якого в 2013 році оцінювався в 137 860 штук, що на 2,4% більше показників попереднього року.

Найбільшим ринком гвинтових компресорів є Китай, за ним йдуть США і країни Європи.

Холодильна потужність окремого гвинтового компресора лежить в діапазоні від 30 до 500 х.т., що говорить про те, що стеля продуктивності для даного виду пристроїв, вочевідь, вже досягнуто. Розвиток технології рухається в напрямку підвищення ефективності та зменшення габаритів. З цією метою розроблені здвоєні гвинтові компресори, а також трироторні гвинтові компресори.

Основна область застосування гвинтових компресорів - холодильні машини, в тому числі з повітряним охолодженням, з водяним охолодженням, з рекуперацією тепла і льдоакумуляторами. У сфері кондиціонування компресори гвинтового типу приходять на зміну поршневим пристроям. Практично всі європейські, американські і японські компанії, що займаються виготовленням гвинтових компресорів, збільшили обсяги випуску продукції, призначеної для задоволення потреб виробників систем кондиціонування з Китаю.

У країнах, таких як Китай, Індія, держави Південно-Східної Азії, і інших стабільно зростає сегмент систем охолодження для харчових продуктів. Відтак, в найближчі роки варто очікувати збільшення попиту на гвинтові компресори для холодильного обладнання. Європейські компанії, що мають великий досвід виробництва компресорів гвинтового типу, вже освоюють холодильний сегмент. Окремі деталі ці виробники виготовляють у Європі, а остаточну збірку продукції здійснюють в країнах Азії, звідки продукція постачається по всьому світу.

Якщо в Європі є значна кількість компаній, для яких гвинтові компресори є кінцевим продуктом, то фірми з США та Японії виготовляють їх для застосування у власних холодильних машинах.

Кількість інверторних моделей гвинтових компресорів останнім часом зросла, з'явилися зразки, в яких холодоагент використовується для охолодження інвертора. Такі пристрої відрізняються підвищеною компактністю і надійністю.

У сегменті систем кондиціонування відбувся перехід від застосування R22 до таких холодоагентам, як R134a і R407C. Декілька європейських виробників випустив гвинтові компресори на HFO-1234ze.

Поршневі компресори

Діапазон продуктивності існуючих моделей компресорів найстарішого з усіх відомих типу - поршневого - просто величезний. За довгу історію свого існування поршневі компресори знайшли найширше застосування як в кліматичній, так і в холодильній галузях.

Попит на напівгерметичні поршневі компресори для кліматичних систем в 2013 році склав 167 440 штук, що на 9% менше, ніж у 2012 році. Попит на пристрої цього типу, призначені для холодильного обладнання, не змінився. У найближчі роки очікується зростання потреби в компресорах для холодильних систем в країнах, що розвиваються. Істотно зріс попит на поршневі компресори в сегменті водонагрівачів, що використовують технологію теплового насоса.

Китайські компанії, що раніше постачали до Європи герметичні поршневі компресори для комерційних систем охолодження під OEM-брендами, поступово почали поглинати місцевих (європейських) виробників.

Деякий час тому були розроблені герметичні поршневі компресори для холодильного обладнання для роботи з «зеленими» холодоагентами R290 і CO2. Крім того, з'явилося безліч моделей напівгерметичних пристроїв, що використовують гідрофторолефіни і CO2.

У Європі, Китаї та Японії нову хвилю попиту на напівгерметичні поршневі компресори породило поширення теплових насосів різного типу, в тому числі типу «повітря-вода», що використовують CO2.

Відцентрові компресори

Обсяг світового ринку холодильних машин з компресорами відцентрового типу в 2013 році оцінювався в 13000 штук, що на 7,6% більше показників 2012.

Найбільші споживачі відцентрових чиллерів - Китай і США, в цих же країнах сконцентровано і їх виробництво. У 2013 році обсяг китайського ринку відцентрових чиллерів склав 3710 штук, американського - 2900 штук, японської - 440 штук, значну частину яких склали пристрої інверторного типу.

Основну масу відцентрових компресорів і чилерів на їх базі виробляють компанії з США. В останні роки КНР і США збільшують експорт цього виду продукції до країн Близького Сходу і Південно-Східної Азії. Частина виробників чилерів виготовляє компресори самостійно, інші ж використовують продукцію азіатських компаній.

Зазвичай, відцентрові компресори застосовуються в холодильних машинах продуктивністю від 80 х.т. (280 кВт). Згідно зі звітом «Малі відцентрові компресори», опублікованому в ASHREA Journal у жовтні 2003 року, невеликі компресори відцентрового типу, що використовують високошвидкісні мотори, дозволяють зменшити нижню межу робочого діапазону холодильної потужності. Малі відцентрові компресори холодопродуктивністю 25-80 х.т. (88-280 кВт), призначені для чилерів і центральних кондиціонерів, можуть потіснити спіральні і поршневі компресори в традиційній для них ніші. Маркетингові дослідження показують, що при масштабі виробництва 25000 штук на рік вартість малих відцентрових чилерів зрівняється з ціною аналогічних за характеристиками холодильних машин з поршневими компресорами.

Прагнення підвищити ефективність роботи при частковому навантаженні служить стимулом для розробки і активного вдосконалення інверторних і безмасляних відцентрових компресорів. Збільшення попиту на компресори з підвісом, який не вимагає мастила, особливо помітно на США, де питання енергоефективності є першорядними.

Основний холодоагент у відцентровому сегменті - R134a. У США та Японії йдуть випробування HFO-1234ze в якості заміни ДФУ і ГХФУ в даному типі компресорів, ведуться розробки чилерів, що використовують в якості холодоагенту воду.

Проблеми і перспективи

У 2013 році провідні світові виробники компресорів презентували ряд перспективних новинок, створених з використанням технологій і рішень, які визначать майбутнє цього ринку на найближчі роки.

Інверторна технологія стає стандартом. За останній час в ряді країн були прийняті суворі вимоги до енергоефективності обладнання, що поширюються, в числі іншого, на системи кондиціонування і холодильну техніку. Найбільш вірний спосіб виконати ці вимоги - використовувати компресор (який є найбільш енергоємною частиною обладнання) з інверторним управлінням.

Першими інверторними стали роторні компресори, потім технологія стала застосовуватися в спіральних компресорах. Масове виробництво дозволило зменшити собівартість, проте інверторні пристрої все ще коштують дорожче компресорів з постійною швидкістю мотора. Тому подальше поширення инверторной технології залежить від того, наскільки її застосування дозволить знизити експлуатаційні витрати.

Зазвичай, компресори та інверторні контролери виробляються і продаються окремо. Проте останнім часом зростає частка компресорів з вбудованим контролером.

Ще одна деталь: якщо раніше електродвигуни постійного струму застосовувалися тільки в невеликих компресорах для кондиціонерів малої продуктивності, то зараз з'явилися моделі для відцентрових холодильних машин.

Зростає попит на компресори для VRF-систем. Світовий попит на VRF-системи зростає навіть швидше попиту на побутові кондиціонери в країнах, що розвиваються. Здебільше в VRF-системах використовуються спіральні компресори, як з інверторним керуванням, так і типу Digital Scroll - «цифрова спіраль», але зустрічаються моделі і з пристроями роторного типу.

Технологічне лідерство в даному сегменті ринку утримує Японія, де VRF-системи і були винайдені. Європейські та американські компанії намагаються не відставати, розширюючи асортимент компресорів для VRF. Нарощують власне виробництво даного виду продукції і провідні виробники систем кондиціонування з Китаю і Південної Кореї.

Безмасляна технологія. Відцентрові компресори, що не вимагають мастила, на магнітному підвісі запущені в серію і приваблюють все більше уваги як рішення, що сприяє економії енергоресурсів. Верхня межа діапазону продуктивності таких пристроїв в даний час піднята до 700 х.т.

Основними ринками для компресорів з магнітним підвісом є Північна Америка, Європа і Австралія. Також очікується збільшення продажів в Китаї, Індії, Росії і Бразилії.

Водночас новий сплеск інтересу викликали давно відомі керамічні підшипники. Очікується, що ця технологія в самий найближчий час також буде затребуваною ринком.

Теплові насоси. Асортимент обладнання, в якому використовуються компресори, здатні працювати в режимі теплового насоса, зростає. Сьогодні він включає побутові і напівпромислові системи кондиціонування, VRF-системи і навіть чілери. Крім того, такі компресори використовуються в водонагрівачах.

Розвиток технології веде до появи нових пристроїв, таких, наприклад, як осушувачі. Теплові насоси «повітря-вода» отримали статус обладнання, що використовує поновлюване джерело енергії, і попит на них неухильно зростає, особливо в Китаї. Незважаючи на скорочення або повне припинення програм з субсидування купівлі теплових насосів в Європі, цей вид устаткування продовжує набирати популярність. Багато виробників розробляють теплові насоси «повітря-вода», здатні працювати в холодному кліматі.

У Японії особливого поширення набули водонагрівачі Eco Cute, що використовують CO2 в якості холодоагенту. У жовтні 2013 загальний обсяг постачань Eco Cute досяг 4 мільйонів штук.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10