Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Стандарти і рейтинги: максимізація надійності ДГУ для дата-центру



Центри обробки даних можуть споживати в сотні разів більше енергії, ніж стандартні офісні комплекси. Причому найчастіше ЦОД покладаються на надійні системи резервного електроживлення, необхідні для запобігання втрати даних і порушення безперервності бізнес-процесів у випадку НС. Вибір правильного дизельного електрогенератора (ДГУ) для потреб дата-центру вимагає знання ряду систем ранжування і стандартів.

Максимізація надійності ДГУ для дата-центру

У загальному випадку схема вибору ДГУ виглядає наступним чином. Для початку необхідно визначитися з ключовими характеристиками ДГУ, такими як повна потужність (кВт), максимальна тривалість роботи, коефіцієнт завантаження та відповідність діючим в Вашому регіоні регулюючим нормам стосовно викидів парникових газів. Потім потрібно оцінити - чи окупується пристрій на річ відповідності вимогам низки стандартів.

Тим не менш, незважаючи на прагнення переважної більшості виробників привести свої продукти у відповідність основним стандартам (це є необхідною умовою виходу на багато великих регіональних ринків), деякі з них оцінюють свої генераторні установки з допомогою унікальних методик, які вимагають додаткового і вельми ретельного вивчення. Так як же розібратися у всьому різноманітті показників та рейтингових систем? Нижче представлені основні документи й параметри, на які необхідно орієнтуватися:

Міжнародний стандарт ISO-8528-1:2005

Документ ISO 8528-1:2005 «Агрегати генераторні змінного струму з приводом від поршневих двигунів внутрішнього згоряння — Частина 1: Застосування, номінальні характеристики і режими роботи» був підготовлений фахівцями Міжнародної організації по стандартизації (International Organization for Standardization; ISO; ИСО).

Цей міжнародний добровільний стандарт на основі консенсусу визначає параметри продуктивності ДГУ, призначених для розміщення в ЦОД, грунтуючись на чотирьох експлуатаційних категоріях: аварійний резерв, потужність в основному режимі (основна потужність), обмежена за часом потужність і номінальна (тривала) потужність. Рейтинг генераторної установки визначається у відповідності з максимально допустимою потужністю в кожній категорії щодо тривалості роботи і передбачуваного погодинного профілю навантаження.

Рейтинги виробників

Використовуючи добровільний стандарт ISO-8528-1:2005 в якості джерела керівних принципів, виробники часто допрацьовують свої ДГУ, щоб ті найкращим чином відповідали конкретним потребам клієнтів з числа власників і операторів дата-центрів. У багатьох випадках на виході з'являються генераторні установки, характеристики яких можуть перевищувати рекомендовані галузевими стандартами. У зв'язку з цим розуміння використовуваної вендорами термінології може допомогти вам у прийнятті більш обґрунтованих рішень при виборі і придбанні ДГУ.

Тим не менше, у міру розвитку технологій розвивається і відповідна термінологія, що може призвести до плутанини. Ось кілька термінів, які часто потребують роз'яснення і можуть заплутати клієнта:

Корисна вихідна потужність, повна вихідна потужність: Думайте про це як про свою зарплату. Ваша нарахована зарплата, являє собою зароблені вами гроші, тоді як ваш чистий заробіток – це те, що ви поклали у банк після сплати податків та інших відрахувань. При порівнянні рейтингів генераторних установок, слід оцінювати їх на основі повної вихідної потужності, яка повинна включати споживану потужність внутрішньої системи охолодження, необхідної для роботи ДГУ.

Здатність працювати з перевантаженням: Здатність працювати з перевантаженням може варіюватися залежно від виробника. Критично важливі енергетичні системи, на які перекладається все навантаження при перебоях у роботі центральної електромережі, як правило, наділяються здатністю працювати з 10-відсотковим перевантаженням, але піддавати їх надмірному навантаженні не слід більше певної кількості годин на рік. Ця кількість годин варіюється в діапазоні від 25 до 87 годин в рік в залежності від виробника.

Коефіцієнт навантаження: При порівнянні продуктів з різними заявленими коефіцієнтами навантаження доцільно розглянути деякі переваги генераторних установок з більш високими коефіцієнтами навантаження. Інженери-електрики часто вважають за краще використовувати більш складний метод м'якого навантаження резервної системи електропостачання, який зводить до мінімуму вимоги до пускового струму, що дозволяє використовувати потужні генераторні установки і призводить до зниження витрат на подібні системи, але досягається це за рахунок більш високого коефіцієнта навантаження.

Максимальна тривалість роботи: Максимальна тривалість роботи є, мабуть, однією з найбільш важливих категорій ранжирування з числа розглянутих. Цей показник найчастіше визначається на основі реального досвіду використання ДГУ «у полі» і значно варіюється в залежності від виробника. Як правило, заявляються ліміти в діапазоні від 50 годин, до 200 годин на рік. Проте виробники, у розпорядженні яких є найбільш передові технології, здатні гарантувати максимальну тривалість роботи на рівні 500 годин на рік. Найчастіше питання, яке задають оператори дата-центрів представникам вендорів звучить наступним чином: «Що, якщо я не встигну укластися у відведений вами часовий ліміт у разі відключення подачі електроенергії через центральну мережу?» Відповіді на це питання також варіюється в залежності від виробника. Деякі ДГУ в подібній ситуації почнуть сповіщати операторів ЦОД про необхідність свого швидкого відключення за допомогою звукового сигналу тривоги або ж будуть вимикатися самостійно, тоді як інші блоки будуть без проблем продовжувати генерувати електроенергію.

Стандарти надійності Uptime Institute

Міжнародна некомерційна організація Uptime Institute була сформована в 1993 році з метою встановлення стандартів на допоміжне обладнання для ЦОД, необхідних для підвищення надійності та часу безвідмовної роботи дата-центрів. Виконують вимоги стандартів організації Uptime Institute серверні ферми можуть пройти відповідну сертифікацію з присвоєнням категорії «Tier» (від 1 до 4), і кожен з чотирьох сертифікатів вказує на той чи інший рівень безперебійної роботи.

Щоб допомогти операторам ЦОД орієнтуватися в різноманітті рейтингових систем і промислових стандартів, що лежать в основі системи сертифікації Tier, багато виробників допоміжного обладнання для ЦОД створили свої власні методики ранжування продукції. Яскравим прикладом може служити виробник дизельних електрогенераторів MTU Onsite Energy, який нещодавно запустив свою власну рейтингову систему Data Center Power. ДГУ, які увійшли в цю систему, відповідають вимогам Uptime Institute Tier III і IV, а також характеризуються підвищеною надійністю і корисною потужністю.

Надійність і безперервність безвідмовної роботи мають вирішальне значення для операторів будь яких дата-центрів. Власники великих платформ для інтернет-торгівлі, пошукових систем, соціальних мереж, а також софтверні компанії, які формують кістяк онлайн-економіки, потребують ЦОД, що функціонують в режимі 24/7/365.

Озброївшись знаннями, необхідними для вибору генераторної установки, що дозволяє впоратися з дорогими перебоями в системі електроживлення (короткі або тривалі перебої у роботі електромережі), ви зможете захистити свої критичні обчислювальні потужності. ДГУ допоможуть зберегти працездатність серверів, систем кондиціонування повітря, необхідних для відводу тепла від обчислювальних вузлів, а також систем безпеки серверної ферми.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10