Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Світовий ринок VRF-систем



Ринок VRF-систем у 2012 році продовжив зростати, незважаючи на невизначеність економічної ситуації. Обсяг світового ринку VRF-систем з електроприводом у 2012 році склав 856 600 штук (по кількості зовнішніх блоків).

Найбільше зростання продемонстрував китайський ринок VRF-систем. Його розмір досяг 420000 штук, що становить близько половини світового попиту. Лідерами на ринку є японські виробники, однак і місцеві компанії також активно освоюють цей сегмент. Південнокорейські виробники змінили стратегію і переходять від виробництва в Китаї побутових кондиціонерів до виготовлення напівпромислового обладнання і VRF-систем. Керуючись світовіою тенденцією, приходять на китайський ринок і американські виробники.

Загальний обсяг європейського ринку VRF-систем в 2012 році склав 116 000 штук. Із них 22 000 припадають на ринок Туреччини, на задоволенні потреб якого зосереджені японські та корейські виробники.

Обсяги ринку VRF-систем

Мал. Обсяги ринку VRF-систем по регіонах (за кількістю зовнішніх блоків).

У Росії з її суворими зимами популярні VRF-системи, що володіють високою продуктивністю в режимі теплового насоса. Обсяг російського ринку VRF склав у 2012 р. 12 600 штук.

Фінансова криза і скорочення капіталовкладень у Західній та Південній Європі призвели до того, що ринок VRF-систем у цих регіонах скоротився порівняно з попереднім роком.

У 2012 році в Японії попит на VRF-системи зріс, що частково викликано роботами з ліквідації наслідків землетрусу та цунамі 2011 року, а також необхідністю заміни застарілого обладнання. Постачання зовнішніх блоків в Японії в 2012 році сягнуло 130 000 штук. Зростає популярність GHP-систем, чому сприяють прийняті державою заходи щодо зменшення споживання електроенергії та зниження енергозалежності.

У США продажі VRF-систем у 2012 році зросли на 24 %. Технологія VRF отримала визнання як ключова технологія кондиціонування в країні. Американське товариство інженерів з опалення, холодильної техніки і кондиціонування повітря (ASHRAE) і Американський інститут з кондиціонування повітря, опалення та холодопостачання (AHRI) опублікували відповідні стандарти, керівництва з випробувань і програми сертифікації для VRF-систем.

Обсяг ринку VRF-систем Південної Кореї у 2012 році перевищив 63 000 штук (разом з GHP-системами).

Південно-Східна Азія продовжувала демонструвати неухильне зростання економіки, і в 2012 році обсяг регіонального ринку VRF-систем зріс до значення більш ніж 30 000 штук. У Індонезії, найбільшому в Південно-Східній Азії ринку VRF-систем, продажі склали 6000 штук.

На Близькому Сході VRF-системи розглядаються як нові енергозберігаючі рішення, і виробники з Південної Кореї, США і Японії активно розвивають продаж. Обсяг регіонального ринку тут у 2012 році перевищив 5100 штук.

Розширення областей застосування

Технологія змінної витрати холодоагенту (VRF), розроблена в Японії 30 років тому, здійснила переворот в індустрії кондиціонування будівель, дозволивши індивідуально керувати мікрокліматом у різних приміщеннях. Стає доступним все більше потужних і модульних систем, що розширили область застосування технології VRF до кондиціювання багатоповерхових висотних офісних будівель. Багато з таких будинків вже на стадії проектування передбачають місця для монтажу VRF-систем.

Продажі VRF-систем у багатьох країнах неухильно розширюються, чому сприяють посилення нормативів енергозбереження та зростання ринку «зеленого» будівництва. У деяких країнах і регіонах VRF-системи на державному рівні визнано екологічною технологією і на їх впровадження виділяються субсидії.

VRF-системи придатні для об'єктів різного масштабу: роздрібних магазинів, офісів і житлових будинків. У Китаї ринок міні-VRF-систем, створених спеціально для застосування в житловому секторі, зростає, випереджаючи всі очікування.

Нові технології і проблеми

Головним чином у VRF-системах використовуються спіральні компресори. При цьому інверторної технології дозволили поліпшити показники ефективності роторних компресорів великої потужності. Ціни цих компресорів також знижуються з початком масового виробництва. І ринок звернув на це увагу.

VRF-системи, наявні на ринку, можна розділити на дві великі групи: з інверторним керуванням швидкістю обертання компресора і ті, що використовують технологію Digital Scroll.

Технологія Digital Scroll розроблена компанією Copeland, що утворила технічний альянс з корейською компанією Samsung, у 1993 році. Пізніше в цей альянс вступили китайські виробники: Midea, Gree, McQuay і MHI-Haier. VRF-системи з компресорами Digital Scroll, вироблені в Китаї за OEM-контрактами, продавалися на китайському ринку, а також відвантажувалися у Південно-Східну Азію, Росію та Латинську Америку.

Останнім часом продажі систем Digital Scroll знизилися порівняно з інверторами. Але ця технологія все ще представляє інтерес для ринків, що розвиваються, де її цінують за простоту.

Продовжує підвищуватися енергоефективність VRF-систем. Зовнішні блоки стали більш компактними і в багатьох випадках можуть бути доставлені для монтажу на ліфті.

Застосування нових технологій дозволило урізноманітнити модельний ряд VRF-систем. Зараз доступні пристрої з високою потужністю нагрівання для регіонів з холодним кліматом, системи, здатні використовувати наявні трубопроводи, а також моделі, що забезпечують утилізацію непридатного тепла.

VRF-системи можуть ефективно використовувати тепло, що відводиться з охолоджуваних зон будівлі, для опалення, зменшуючи, таким чином, загальне споживання електроенергії. Популярність систем, що забезпечують одночасно нагрівання і охолодження, зростає.

Також розроблені VRF-системи з тепловим насосом «повітря — вода», що забезпечують опалення та охолодження приміщень, так і гаряче водопостачання. Світовим лідером з виробництва таких систем продовжує залишатися компанія Mitsubishi Electric.

Джерелом тепла для VRF-систем можуть бути як повітря, так і вода або грунт. Популярність набувають системи з водяним охолодженням. Вони ефективно поєднують функцію теплового насоса для нагрівання води і, традиційну для систем кондиціонування функцію, охолодження повітря.

Використання високоефективних пластинчастих теплообмінників дає можливість ефективно використовувати геотермальну енергію, енергію морської води та утилізувати тепло промислових виробництв. Серед інших нововведень, що знаходять застосування в VRF-системи, — використання сонячної енергії та акумулювання тепла.

Виробники намагаються об'єднати переваги чилерів і VRF-систем. На ринку вже з'явилися гібридні VRF-системи з водяним контуром (Mitsubishi Electric City Multi PURY-WP).

Виробники

Японські виробники домінують на світовому ринку VRF-систем. Слідом йдуть південнокорейські і китайські виробники, що займаються розвитком власних інверторних технологій. Усі основні виробники спрямовують зусилля на запуск нової продукції, намагаючись відхопити великі шматки від зростаючого ринку. Дедалі жорсткіша конкуренція провокує створення міжнародних стратегічних альянсів, в які вступають виробники як систем кондиціонування, так і компресорів.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10