Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Світовий ринок компресорів у 2012 році



Обсяг світового ринку систем кондиціонування досяг значення 100 мільйонів пристроїв, збільшившись вдвічі за останні десять років. Однак 2012-й виявився не найкращим для галузі — темпи зростання впали на 3%. Це стало результатом зниження активності ринків країн з економікою, що розвивається (у першу чергу, Китай) через глобальну рецесію. Китайський ринок систем кондиціонування за рік скоротився на 8%, обсяг європейського ринку скоротився на 18%. Водночас ринок США зріс на 2%, а в Японії зростання склало 2,6%.

Роторні компресори

Обсяг ринку роторних компресорів в 2012 році зменшився на 3% і склав 114 мільйонів штук.

У Азіатсько-Тихоокеанському регіоні роторні компресори залишаються домінантною технологією, що використовується в побутових кондиціонерах. Найбільшим ринком роторних компресорів як і раніше вважається китайський, проте в 2012 році його обсяг скоротився на 6% і склав 97 мільйонів штук.

Саме в Азії зосереджені не тільки основні споживачі, а й виробники компресорів даного типу.

Провідний виробник роторних компресорів — Китай. У цій країні розташовані виробничі бази багатьох кліматичних компаній світу. Проте практично всі вони переглянули свої плани на 2012 рік у бік скорочення.

Щоб знизити транспортні витрати, компанії переносять виробництво компресорів з Китаю до країн, ринок яких має серйозний потенціал зростання, наприклад, до Бразилії та Індії.

Китай, у свою чергу, нещодавно ухвалив новий регламент, що стосується енергозбереження. Це викликало різке зростання попиту на інверторні кондиціонери. Прагнучи задовольнити цей попит, виробники роторних компресорів розширили асортимент продукції і представили компресори з інверторним керуванням, що розраховані на роботу з R410A. Окрім того, за сприяння Багатостороннього фонду з реалізації Монреальського протоколу вже розроблені компресори для роботи з холодоагентами наступного покоління — R32 і R290. Позаяк в продаж вони ще не надійшли.

Особливості кліматичного ринку США такі, що основним типом побутових кондиціонерів залишаються моноблоки. І майже в кожному з більш ніж 5 мільйонів кондиціонерів цього типу встановлені спіральні компресори. Однак у майбутньому роторні компресори теж можуть знайти застосування в моноблочних системах кондиціонування. Цьому може посприяти посилення вимог до енергоспоживання обладнання, так як роторні компресори вирізняються більш високою ефективністю при частковому навантаженні. Провідні азіатські виробники, що освоїли інверторну технологію, вже націлилися на американський ринок.

Розвиток технологій дозволяє застосовувати роторні компресори не тільки в побутовій, але й у напів­промисловій техніці середньої і високої холодопродуктивності: комерційних кондиціонерах, чилерах, холодильних системах.

Потужні здвоєні роторні компресори, що можна порівняти за продуктивністю з компресорами спірального типу, все частіше використовуються в комерційних кондиціонерах і невеликих чилерах. Окрім того, перспективною сферою застосування роторних компресорів є теплові насоси «повітря — вода». Нещодавно на ринку з'явилися двоступеневі роторні компресори, що дозволяють підвищити продуктивність теплових насосів, які використовуються в регіонах з холодним кліматом.

Спіральні компресори

У 2012 році потреба світового ринку в спіральних компресорах досягла 13,6 мільйона штук. У фінансовому еквіваленті обсяг ринку спіральних компресорів для систем кондиціонування оцінюється в 2,7 мільярди доларів США, а для холодильного обладнання — у 850 мільйонів доларів.

Потреба в горизонтальних спіральних компресорах, призначених для систем кондиціонування на транспорті, оцінюється в 350 000 штук. Надалі планується скорочення цього сегмента на 4% на рік.

Найбільшими ринками спіральних компресорів є США і КНР. На частку США припадає 39% світового виробництва компресорів цього типу. Там вони використовуються переважно в моноблочних системах кондиціонування. На відміну від Азії, у США інверторні технології не отримали широкого розповсюдження — частка інверторних моделей складає всього 3% від усіх проданих у країні побутових моноблоків. У комерційному (напівпромисловому) кліматичному обладнанні США інверторні компресори практично не представлені. Це означає, що ці сегменти ринку мають значний потенціал енергозбереження. Подорожчання енергоносіїв в сукупності із зростанням стурбованості через проблему глобального потепління здатне створити значний попит на інверторні компресори спірального типу.

Незважаючи на уповільнення зростання китайської економіки, саме Китай розглядається провідними виробниками спіральних компресорів як ключовий ринок. Це виражається у прагненні розмістити e цій країні власне виробництво, відкрити торгові мережі, а також підрозділи, що займаються дослідженнями і розробками.

Європейська холодильна індустрія має багату історію, і спіральні компресори знаходять тут широке застосування. Дуже перспективним є напрямок, пов'язаний з використанням спіральних компресорів в теплових насосах «повітря — вода», призначених не тільки для опалення, але і для гарячого водопостачання.

Спіральні компресори вирізняються широким діапазоном холодопродуктивності. Розробка компресорів потужністю 60 к. с. зробила цей діапазон ще ширшим. Застосування відразу декількох таких компресорів дозволяє домогтися сумарної потужності, еквівалентної продуктивності гвинтових компресорів. Цей фактор, безумовно, буде сприяти розширенню області застосування таких пристроїв.

Спіральний тип домінує в сегменті невеликих комерційних і напівпромислових систем кондиціонування, в той час як у сегменті обладнання потужністю вище 3 холодильних тон їх тіснять роторні компресори.

За останні роки більшість країн світу посилила законодавство у сфері охорони навколишнього середовища. Відповіддю на це стали розробка та поширення DC-інверторної технології, а також технології Digital Scroll («цифрових» спіральних компресорів), що використовується в VRF-системи, холодильному обладнанні та деяких моделях теплових насосів.

Потреба в обладнанні, що поєднує високу теплопродуктивність з максимальною енергоефективністю, стала причиною появи такоо типу пристроїв як двоступеневі спіральні компресори.

Гвинтові компресори

Обсяг ринку гвинтових компресорів у 2012 році склав 126 200 штук. Найбільшим споживачем пристроїв даного типу є КНР, далі йдуть США і країни Європи.

Гвинтові компресори відрізняються найвищою холодопродуктивністю — від 30 до 500 х. т.

Нещодавно на додачу до здвоєних були розроблені трироторні гвинтові компресори. Порівняно зі здвоєними трироторні пристрої, що мають аналогічну продуктивність, мають більш короткі ротори, більш ефективні і надійні.

Зростає число моделей гвинтових компресорів з інверторним приводом, що забезпечує більш високу ефективність при частковому завантаженні. Тепло від інвертора, інтегрованого безпосередньо в корпус компресора, відводиться холодоагентом. Окрім того, завдяки такій конструкції вироби виходять більш компактними.

Одна з основних областей застосування гвинтових компресорів — системи на основі чилерів, у тому числі з повітряним і водяним охолодженням, можливістю рекуперації тепла, а також льодоакумуляторами. У сегменті повітряного кондиціонування гвинтові компресори все частіше виступають як заміна поршневих пристроїв.

Стабільне зростання ринку систем охолодження для харчових продуктів в країнах з економікою, що розвивається, таких як Китай, Індія, країни Південно-Східної Азії, дозволяє очікувати зростання попиту на гвинтові компресори для холодильного обладнання.

Поршневі компресори

Компресори поршневого типу мають найдавнішу історію. Вони відрізняються широким діапазоном потужності і пристосовані для великої кількості областей застосування.

Незважаючи на те що в сегменті невеликої продуктивності їм доводиться конкурувати з роторними і спіральними пристроями, а в сегменті компресорів великої потужності — з гвинтовими, продажі напівгерметичних поршневих компресорів для систем охолодження продовжують стабільно зростати.

У секторі кондиціонування повітря поршневі компресори поступаються місцем пристроям роторного, спірального і гвинтового типів.

Новим джерелом попиту на напівгерметичні поршневі компресори в Європі, Китаї та Японії стали теплові насоси типу «повітря — вода», що використовують як холодоагент CO2.

У рамках програми SNAP, реалізованої американським Агентством з охорони навколишнього середовища (ЕРА), схвалено застосування пропану, ізобутану та хімікату, відомого як R441А, як холодоагентів для побутових холодильників і морозильників, а також для комерційних автономних установок. У Японії вже у продажу торгові автомати з поршневими компресорами, що використовують холодоагент HFO-1234yf.

Відцентрові компресори

Потреба у чилерах з компресорами відцентрового типу зросла на 4% і склала 12600 штук.

Основне споживання і виробництво таких пристроїв зосереджено в США і Китаї. Обсяг китайського ринку відцентрових чилерів в 2012 році склав 4800 штук, ринку США — 5050. Обсяг японського ринку — 450 чилерів, причому більшість проданих пристроїв — з інверторним управлінням компресором.

Розробка інверторних відцентрових компресорів, а також компресорів з магнітною підвіскою, що не потребують змазки, дозволила домогтися підвищення ефективності при частковому завантаженні. Особливо помітно збільшення попиту на компресори з магнітною підвіскою в США, де енергоефективність є пріоритетним напрямком.

Інверторна технологія стає стандартом

останнім часом багато країн посилили вимоги до енергоефективності різного обладнання, у тому числі і систем кондиціонування повітря. Впровадження інверторного управління компресором, що є основним споживачем енергії в кондиціонері — найбільш очевидний спосіб забезпечити виконання нових вимог.

Першими інверторне керування отримали роторні компресори, потім — компресори спірального типу. Сьогодні інверторними контролерами можуть оснащуватися також пристрої поршневого, гвинтового і відцентрового типів.

Як правило, компресор і контролер до нього поставляються окремо. Однак віднедавна на ринку зростає кількість компресорів із вбудованими контролерами.

Двигуни постійного струму, традиційно застосовуються в компресорах кондиціонерів невеликої продуктивності, тепер використовуються і в потужних компресорах відцентрового типу.

Зростає потреба в компресорах для VRF-систем

Попит на VRF-системи в країнах зростає навіть швидше, ніж на побутові кондиціонери. Головним чином, в VRF-системах використовуються спіральні компресори, хоча у певних випадках можуть застосовуватися і роторні пристрої. При цьому спіральні компресори можуть бути як інверторного типу, так і типу Digital Scroll. Незважаючи на те, що останній тип вирізняється простотою управління потоком холодоагенту, китайські і корейські компанії прагнуть зробити основний акцент на застосуванні інверторних моделей.

Відцентрові компресори з магнітною підвіскою

Не потребують змащення відцентрові компресори з магнітною підвіскою — інноваційне енергозберігаюче рішення, популярність якого зростає у всьому світі. Холодопродуктивність вже наявних на ринку пристроїв цього типу досягає 700 х. т. Основними їх споживачами поки є Північна Америка, Європа та Австралія. Очікується значне зростання попиту в КНР, Індії, Росії та Бразилії.

Теплові насоси породжують попит

Асортимент товарів, в яких використовуються компресори, здатні працювати в режимі теплового насоса, зростає. Сьогодні він включає в себе побутові та комерційні кондиціонери, VRF-системи і навіть чилери. Окрім того, такі компресори використовуються у сучасних водонагрівачах.

Ринок теплових насосів «повітря — вода» зростає в Європі, Японії, а віднедавна — і в Китаї. Так як ці пристрої використовують відновлювану енергію, у багатьох країнах вони оголошені продукцією, що сприяє енергозбереженню та захисту навколишнього середовища, і включені в державні природоохоронні програми.

Багато виробників розробляють компресори для теплових насосів «повітря — вода», розрахованих на використання в регіонах з холодним кліматом. Велику кількість таких розробок було представлено на спільному симпозіумі ASERCOM і EPEE в 2012 році. У Японії основна частка продажу теплових насосів «повітря — вода» припадає на пристрої Eco Cute, в яких як холодоагент застосовується CO2.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10