Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Сезонна енергоефективність. SEER / SCOP - що це таке?



Можливо, ви чули про ErP директиві Європейського Союзу. ErP розшифровується як Energy related Products. Директива містить ряд енергетичних вимог, що спрямовані на досягнення цілей програми «20-20-20» до 2020 р.: скорочення споживання первинних енергоносіїв на 20%, збільшення виробництва енергії з відновлюваних джерел на 20% і зменшення викидів вуглекислого газу на 20%.

Energy related Products

Широковідомий приклад дії ErP директиви, якою була і наша країна — це скорочення використання ламп розжарювання і заміна їх люмінесцентними лампами і світлодіодними джерелами світла.

ErP директива блокує поширення на території Євросоюзу електрообладнання, яке не відповідає встановленим рівням енергетичної ефективності. Пристрої, що задовольняють вимогам стандарту, отримують перепустку на європейський ринок - «СЕ»-маркування. Якщо параметри виробу суттєво перевищують граничний рівень, екологічно грамотно організовано його виробництво і вжито заходів для ефективної утилізації відходів по закінченні терміну служби, то пристрій може маркуватися «екологічним знаком якості».

«СЕ»-маркування

Екомаркування

Привласнюється виробам за видатні технічні характеристики і екологічну безпеку на всіх етапах життєвого циклу: від виробництва до утилізації відходів.

Спектр електротехнічних виробів, що підпадають під дію екологічної директиви, постійно раширяется. 1 січня 2013 р. в Євросоюзі набув чинності блок вимог, що відносяться до систем кондиціонування повітря холодопродуктивністю до 12 кВт (або теплопродуктивністю до 12 кВт, якщо виріб має тільки режим нагріву повітря).

Компанія Mitsubishi Electric в останні роки інвестувала значні кошти в проектування нових приладів і оснащення виробництва сучасним технологічним обладнанням для реалізації корпоративної програми «Eco Changes»: Environmental Vision 2021. Це довгострокова політика Mitsubishi Electric, що сформульована на період до 2021 року - коли компанія відзначатиме своє сторіччя - спрямована на досягнення значущих результатів у галузі охорони навколишнього середовища. Завдяки використанню інновацій, компанія планує скоротити викиди вуглекислого газу на 30% як у процесі виробництва продукції, так і під час її експлуатації. Компанія Mitsubishi Electric націлена на 30% зниження обсягів ресурсів, що використовуються, за рахунок зменшення розмірів і ваги продуктів, а також просування технологій переробки пластмас від використаних виробів.

Mitsubishi Electric Eco Changes

Таким чином, корпорація Mitsubishi Electric готова до негайної участі в екологічних ініціативах Європейського Союзу. Прикладом тому служать багато кондиціонерів Mitsubishi Electric модельного ряду 2013 року, які отримали вищі класи енергетичної ефективності «А++» і «А+++».

«А++» і «А+++»

Розуміючи, що навіть європейські покупці звернуть увагу не тільки на економічність, але і захочуть оцінити споживчі якості виробів, компанія публікує додаткові відомості, наприклад, про рівень звукової потужності. Це об'єктивний акустичний параметр джерела шуму, який дозволяє розрахувати рівень звукового тиску у довільній точці, беручи до уваги особливості розповсюдження, відбиття та поглинання звукових хвиль. Покупець зможе порівняти різні кондиціонери за рівнем комфорту.

 
Рівень звукового тиску (дБ(А))
Рівень звукового тиску — це показник, який залежить від джерела звуку, відстані до точки вимірювання, а також від характеристик системи вимірювання. Зазвичай для цього використовується спеціальна безлунна камера.
 
Рівень звукової потужності (дБ(А))
Потужність звуку — це абсолютна акустична характеристика джерела звуку, яка не залежить від точки вимірювання.


Нові характеристики енергоефективності: SEER і SCOP

Раніше виробники використовували коефіцієнти енергетичної ефективності EER і COP. Для їх вимірювання були стандартизовані значення температури зовнішнього повітря: +35ºС — для режиму охолодження і +7ºС — для режиму нагріву, а вимірювання проводилися при максимальній потужності системи. Такий підхід мав кілька недоліків. По-перше, зазначені температурні точки не відображають реальні умови екслуатації систем в Європі. По-друге, переваги систем з інверторним приводом компресора, що здатні працювати з частковою продуктивністю, виділялися недостатньо яскраво, і тому іноді недооцінювалися покупцями.

Для компенсації наведених недоліків було прийнято рішення проводити вимірювання ефективності при 4 різних температурах зовнішнього повітря. Більш того, для режиму нагріву береться до уваги кліматична зона, у якій передбачається експлуатувати обладнання. З цією метою введені 3 зони, які мають різний розподіл градус-годин: тепла, середня і холодна. Додатково береться до уваги підвищення ефективності системи з інверторним приводом при роботі з частковим навантаженням, а також електроспоживання у неосновних режимах: «температура у приміщенні досягнута», «система вимкнена але знаходиться у режимі готовності» та інше.

Сезон охолодження

Сезон охолодження

Сезон опалення

Сезон опалення

Новий стікер-показник енергоефективності

Новий стікер введений в обіг в Європі 1 січня 2013 р. Він дає покупцям інформацію в уніфікованому вигляді для об'єктивного порівняння енергетичних і шумових характеристик систем охолодження та опалення.

Замість коефіцієнтів EER і COP на новому стікері виробник вказує сезонні значення енергоефективності: SEER і SCOP, що більш точно відображає реальну картину екплуатації кліматичного обладнання протягом року в умовах європейського клімату.

Стікер-показник енергоефективності

(1) Класи енергоефективності від A+++ до D. Значення SEER (режим охолодження).

(2) Клас енергоефективності.
Показник класу енергоефективності системи у режимі охолоджування і у режимі нагрівання.
Згідно ErP директиві вказівка сезонного коефіцієнта SCOP є обов'язковою для середньої кліматичної зони. На додаток компанія Mitsubishi Electric надає значення SCOP для теплої та холодної зон на спеціальному веб-ресурсі.

Значення SEER (режим охолодження)

(3) Номінальна холодопродуктивність.

(4) Значення SEER.

(5) Річне електроспоживання у режимі охолодження.

(6) Рівень шуму зовнішнього і внутрішнього приладів.
Рівень звукової потужності є об'єктивною характеристикою джерела шумового впливу і, на відміну від рівня звукового тиску, не залежить від точки вимірювання.
Максимально допустимими є наступні значення:

Холодопродуктивність
≤ 6 кВт
Холодопродуктивність
> 6 кВт і ≤ 12 кВт
Внутрішній блок
Зовнішній блок
Внутрішній блок
Зовнішній блок
60 дБ(А)
65 дБ(А)
65 дБ(А)
70 дБ(А)


(7) Назва або торговельна марка виробника.

(8) Назва або тип приладу.

(9) SEER і SCOP.

SEER — сезонний коефіцієнт енергоефективності системи у режимі охолодження.
SCOP — сезонний коефіцієнт продуктивності системи у режимі нагріву.

(10) Класи енергоефективності від A+++ до D. Значення SCOP (режим нагріву).

Значення SCOP (режим нагріву)

(11) Номінальна теплопродуктивність.

(12) Значення SCOP.

(13) Річне електроспоживання у режимі нагріву.

(14) Кліматичні зони.

При розрахунку сезонного коефіцієнта продуктивності системи у режимі нагріву SCOP приймається до уваги розподіл температур зовнішнього повітря. Для цього Європейський Союз розділений на 3 кліматичні зони.

(16) Дата.

3 кліматичні зони для розрахунку SCOP

Для розрахунку SCOP у режимі нагріву повітря в Європі виділено 3 кліматичні зони: тепла, середня і холодна. Згідно з європейським законодавством вказівка сезонного коефіцієнта ефективності SCOP є обов'язковою тільки для середньої кліматичної зони.

3 кліматичні зони для розрахунку SCOP

 

Тепла зона (Афіни)
Часткове
завантаження
Температурні умови
Ззовні
Всередині
сухий
мокрий
сухий
20°C
100%
2°C
1°C
20°C
64%
7°C
6°C
20°C
29%
12°C
11°C
20°C

 

Середня зона (Страсбург)
Часткове
завантаження
Температурні умови
Ззовні
Всередині
сухий
мокрий
сухий
88%
–7°C
–8°C
20°C
54%
2°C
1°C
20°C
35%
7°C
6°C
20°C
15%
12°C
11°C
20°C

 

Холодна зона (Гельсінкі)
Часткове
завантаження
Температурні умови
Ззовні
Всередині
сухий
мокрий
сухий
61%
–7°C
–8°C
20°C
37%
2°C
1°C
20°C
24%
7°C
6°C
20°C
11%
12°C
11°C
20°C

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10