Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Сухий, як скельце!



Осушувачі повітря конденсаційного типу застосовують, коли традиційний спосіб боротьби з надлишковою вологістю повітря в приміщенні - провітрювання - не приносить бажаного результату або використовувати його неможливо. Техніка ця хоч і не з дешевих, але вельми ефективна. Останнім часом покупкою таких осушувачів цікавляться багато українців.

Принцип ранкової роси

Осушувачі повітря конденсаційного типу (на основі холодильної машини) використовують у житлових і допоміжних приміщеннях квартир і котеджів, в басейнах і на будмайданчику. Їм під силу швидко знижувати відносну вологість в приміщенні з 90-100% до найбільш комфортних та сприятливих для людського організму 40-60%. Неодмінна умова: осушення повинно проводитися в закритому приміщенні, температура якого відповідає діапазону робочих температур обраного приладу.

Побутовий осушувач Mitsubishi Electric MJ-E16VX

Мал. 1. Побутовий осушувач Mitsubishi Electric MJ-E16VX знизить відносну вологість повітря в кімнаті до комфортних 40-60%.

У процесі роботи вологе повітря з приміщення проходить через випарник осушувача, на холодних поверхнях якого конденсується волога, потім стікає у піддон і дренується. Осушене повітря подається вентилятором у конденсатор, де нагрівається, і повертається в приміщення.

Завдяки багаторазовому проходженню повітря через осушувач вологість повітря в приміщенні поступово знижується, в результаті чого посилюються процеси випаровування з мокрих поверхонь стін, меблів. Позбувшись від надлишків вологи, речі і конструкції підсихають, після чого вологість повітря в приміщенні вже не виходить за межі заданих користувачем значень. Тоді осушувач автоматично вимикається.

Принцип роботи побутового осушувача повітря

Мал. 2. Принцип роботи побутового осушувача повітря.

Якщо видалити всю вологу з приміщення неможливо, осушувач працює циклічно. Такий режим характерний для басейнів.

Вибір осушувача завжди здійснюється з урахуванням його продуктивності, що визначає, скільки літрів води в одиницю часу осушувач зможе «видалити» з повітря при певній температурі і вологості у приміщенні. Продуктивність вимірюється у «літрах на добу» і для моделей, що використовуються у квартирах і котеджах, становить від 12 до 300 л/добу (при температурі осушуваного повітря +30°C і відносній вологості 80%).

Що пропонує ринок?

Незамінний помічник

Побутові осушувачі можна використовувати в будь-якій кімнаті, де вологість вище норми. Ці прилади зможуть знизити вологість, виключивши можливість накопичення конденсату на поверхнях стелі і стін, тим самим зберігши їх від псування - потьмяніння тканини і шпалер, розтріскування фарби. Побутовому осушувачу під силу запобігти появі грибкової цвілі, що є частою гостею погано провітрюваних ванних кімнат, душових, пралень.

Боротися з грибком після його вростання в товщу матеріалу часто не так-то просто. Може знадобитися використання токсичних хімічних препаратів, а в деяких випадках - навіть перекладка плитки.

У дощову пору року домогосподарки нерідко нарікають, що білизна після прання у них не сохне. Якщо поставити осушувач поруч з сушкою білизни, вологий текстиль висохне всього за кілька годин.

Побутовий осушувач Mitsubishi Electric MJ-E16VX

Мал. 3. При використанні осушувача волога білизна висихає за лічені години навіть у дощову погоду!

Осушувачі ставлять всередині великих книжкових шаф і шаф для одягу у дощовий період. У коморі, де зберігаються запаси провіанту, осушувачі захистять від злежування сипучих продукти харчування - цукор, сіль, борошно. Логічно зберігати в «осушуваних» приміщеннях і пральні порошки, ліки, а також будівельні матеріали, для яких виробником визначено певний рівень відносної вологості повітря.

За видом побутовий осушувач повітря більш за все схожий на мобільний кондиціонер. За добу прилад може «відкачувати» з повітря до 30 літрів вологи. Досить поставити осушувач у потрібне місце (10–15 см від будь-якої суміжної з місцем установки стіни), підключити до розетки, встановити необхідну вологість, і він візьметься за справу.

У найпростіших моделей є електромеханічне управління: кнопки запуску-зупинки, регулятор вологості, що дозволяє задавати необхідну вологість в кімнаті (у межах від 30 до 80-100%).

Досконаліші осушувачі оснащуються багатофункціональною панеллю з кнопками вмикання/вимикання приладу і перемикання режимів роботи. Для візуального відображення поточної температури повітря в кімнаті, відносної вологості та інших параметрів роботи осушувача в панель управління може бути вмонтоване рідкокристалічне табло.

У більшості моделей передбачається захист від заморожування і захист компресора. Функція захисту від частих пусків включає компресор тільки через 3 хвилини після відключення.

Побутовий осушувач, що споживає від мережі не більше 300-700 Вт електричної потужності, як правило, не приносить незручностей під час експлуатації. Хіба що рівень шуму від увімкненого приладу може здатися надмірно високим (44-52 дБ), особливо якщо прилад осушує надмірно вологе приміщення і без відпочинку працює протягом усієї ночі.

Всередині осушувачів розміщується висувний бак для збору конденсату на 3–12 літрів, який по мірі заповнення (при підвищеній відносній вологості повітря всього через кілька годин роботи) користувачеві доведеться спорожняти. Інакше осушувач автоматично відключиться.

Побутовий мобільний осушувач Dantherm CD 400-18

Мал. 4. Побутовий мобільний осушувач Dantherm CD 400-18.

Однак, якщо переміщати осушувач з місця на місце не планується, можна облаштувати злив конденсату з осушувача у дренаж або прямо на вулицю через гнучку трубку. При цьому обслуговувати осушувач можна рідше. Наприклад, раз на тиждень, щоб перевірити і за необхідності очистити вбудований фільтр, почистити повітрозабірну решітку і повітровипускну решітку м'якою тканиною, змоченою в теплому мильному розчині.

Говорячи про конкретні моделях, треба зазначити, що вибір хороших осушувачів на ринку України є поки що невеликим. Позитивні відгуки користувачів має модель MJ-E16VX від компанії MITSUBISHI ELECTRIC, CD 400–18 від компанії DANTHERM. До того ж осушувач Mitsubishi Electric MJ-E16VX зараз є найтихішим у світі побутовим осушувачем.

Осушення водного царства

Більш продуктивне у порівнянні з побутовими осушувачами обладнання (осушувачі повітря для басейнів) використовують з метою створення комфортного мікроклімату для купальників і забезпечення збереження будівлі басейну. Адже відкрита водна поверхня навіть при порівняно невисокій температурі інтенсивно парує. Особливо осушувачі потрібні в басейні в літній період, при підвищеній вологості повітря на вулиці. Якщо відносна вологість повітря перевищує оптимальні 50% взимку і 65% влітку хоча б на 15-20%, то умови перебування в басейні стають нестерпними — виникає відчуття задухи, зі стелі постійно капає конденсат, запотіває скло. Волога на стінах та інших поверхнях викликає корозії, гниття матеріалів та утворення на поверхні і в товщі матеріалу грибкової цвілі. Як наслідок, приміщення басейну може стати непридатним лише за один сезон експлуатації.

Стаціонарний осушувач

Мал. 5. Стаціонарний канальний і настінний осушувачі забезпечують комфорт для купальників в будь-яку погоду.

Найбільше поширення в басейнах отримали стаціонарні осушувачі настінного і підлогового монтажу продуктивністю від 30 до 110 літрів на добу. Використовуються вони, головним чином на невеликих і середніх за розміром об'єктах із площею водного дзеркала до 20-40 квадратних метрів.Вони складаються з одного компактного блоку, що швидко монтується прямо в приміщенні і підключається до електромережі і дренажної системи будівлі.

Стаціонарні канальні осушувачі продуктивністю до 300 л/добу і більше використовують у плавальних басейнах з площею водного дзеркала від 15-20 до 100 і більше квадратних метрів. Вони можуть бути помітно більші за підлогові і настінні моделі, але Й функціональні можливості такої техніки, як правило, більші.p>

Стаціонарні осушувачі для плавальних басейнів Dantherm CDP

Мал. 6. Побутові стаціонарні осушувачі для плавальних басейнів Dantherm CDP.

Наприклад, канальні осушувачі можуть оснащуватися водоохолоджуваним конденсатором, який дозволяє використовувати теплоту конденсації водяної пари для нагрівання води в басейні або для попереднього нагрівання води, що використовується для побутових потреб. У деякі моделі (наприклад, DANTHERM CDP165) можна встановити додатковий одно- або двосекційний водяний нагрівач і повітряну заслінку для підмішування свіжого повітря (10-15% від продуктивності системи осушення). Це дозволить за допомогою однієї установки організувати в басейні припливну вентиляцію, осушення та повітряне опалення.

У найсучасніших моделях канальних осушувачів використовуються пластинчасті теплообмінники, а також спеціальні системи перепускних клапанів, що разом із просунутою системою автоматики дозволють підтримувати оптимальну вологість повітря у басейні і за екстремальних кліматичних умов «за бортом» (тропіки).

Монтуються канальні осушувачі, як правило, в окремому технічному приміщенні. Із басейном їх пов'язують два повітроводи, через один з яких забирається вологе повітря, а через інший у басейн подається осушене повітря.

Канальні моделі з низьконапірними вентиляторами застосовуються у тому випадку, коли встановлення настінного або підлогового апарату в басейні неможливе. Розташовувати такі пристрої можна тільки за стіною технічного приміщення, що межує з басейном (товщиною приблизно до 350 мм). Для підключення використовують короткі повітроводи з вентрешітками.

Канальний осушувач для басейну Dantherm CDP 75 W

Мал. 7. Побутовий канальний осушувач для басейну Dantherm CDP 75 W.

Моделі з високонапірними вентиляторами можна встановити від басейну подалі, статичний тиск їх вентиляторів - до 250 Па - дозволяє подолати аеродинамічний опір довгих повітропроводів.

Осушене повітря, в ідеалі, повинно досягати поверхонь всіх конструктивних елементів басейну, особливо панорамних вікон, зовнішніх стін і стелі, інакше на них можливе утворення конденсату. Якщо є скляна покрівля, то вона також має обов'язково обдуватися. Для доставки осушеного і підігрітого повітря від потужного канального осушувача до поверхонь, що обдуваються, у приміщенні басейну прокладається повітропровід-колектор з розподільними решітками. Останні формують повітряні струмені таким чином, щоб «притиснути» вологе повітря до водної поверхні, а вікна і елементи будівельних конструкцій обдувати осушеним нагрітим повітрям.

Відведення і транспортування зволоженого повітря в осушувач часто здійснюють через розташований за підшивною стелею повітропровід-колектор з повітрозабірними решітками. Конфігурація і розташування колекторів визначаються, виходячи з особливостей огороджувальних конструкцій будівлі басейну, форми чаші.

Автоматичне підтримання необхідного рівня вологості при використанні настінних, підлогових і канальних моделей, як правило, забезпечується за допомогою вбудованого гігростата (як правило, він налаштований на відносну вологість 60%). Однак, якщо передбачається часте перевстановлення заданого рівня вологості, рекомендується підключення до канального осушувача виносного кімнатного гігростата. У систему захисту осушувача входить пристрій захисту від обмерзання.

Слід зазначити, що система осушення функціонує не тільки під час користування басейном, але і в період бездіяльності, коли припливна установка не працює. Оскільки в безлюдному басейні випаровування вологи з нерухомої гладі води менше, ніж під час експлуатації, продуктивність осушувачів повітря логічно істотно знизити.

Вимикати осушення можна при використанні спеціальної плівки, що вкриває всю поверхню води під час бездіяльності споруди і скручується, автоматично або вручну, в рулон перед початком експлуатації басейну.

Визнаними лідерами за якістю продукції у сфері стаціонарних осушувачів є продукція фірм DANTHERM і CALOREX.

На будівельному майданчику, і не тільки

Під час ремонту і будівництва житла нерідко використовують промислові осушувачі. Ці прилади забезпечують значне підвищення якості оздоблювальних робіт за рахунок просушування покриттів стін (штукатурки, шпалер), підлоги (стяжки) і стелі без температурних деформацій. Вони дозволяють досягти низького вмісту вологи в будівельних матеріалах, зіпсованих водою. Особливо перед укладанням настилів підлоги і облицюванням стін, а, отже, запобігти скупченню вологи під ними.

Використання осушувача повітря є дуже економічним і ефективним. Витрата енергії в порівнянні з нагріванням і подальшим видаленням вологи вентиляцією (наприклад, за допомогою тепловентиляторів) — мінімальна.

Ще одна область застосування промислових осушувачів повітря - ліквідація наслідків повеней. За допомогою цих пристроїв після відкачування вологи насосом можна швидко просушити підвал або цокольний поверх затопленого будинку. Найпоширеніший спосіб використання осушувачів — просушування гаражів, підтоплених весняним паводком.

Промисловий осушувач повітря Kroll

Мал. 8. Промисловий осушувач повітря Kroll.

Застосовують на будмайданчику, як правило, промислові пересувні осушувачі. Продуктивність приладів цього класу зазвичай лежить в межах від 22 до 120 літрів на добу. Пристрої схожі на шафки на великих (для підвищення прохідності) колесах. Холодильні машини таких осушувачів, як правило, працюють на озонобезпечному холодоагенті. Вбудований гігрометр і автоматика відтавання успішно запобігають обмерзанню випарника. Це дозволяє використовувати апарати при низьких температурах повітря, аж до +3°C. А на будівництві така необхідність виникає часто.

У стандартну комплектацію входить повітряний фільтр, що легко очищується. Пристрої мають лічильник мотогодин, що дозволяє вимірювати тривалість експлуатації компресора. Можуть додатково оснащуватися виносним гігростатом для точного контролю вологості. У деяких моделях ємність для води оснащується вбудованим насосом для відкачування конденсату в дренаж.

На ринку промислових пересувних осушувачів представлені апарати KROLL, DANTHERM. У продажу можна зустріти моделі від VEAB, REMKO і деяких інших виробників.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10