Логин:
Пароль:
Сохранить логин и пароль
Для получения логина и пароля пишите на почту do@planetaklimata.com.ua
Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Системи Daikin VRV IV: повний перехід на технології четвертого покоління



У 1982 році компанія Daikin представила перші у світі системи кондиціонування зі змінним об'ємом холодоагенту (VRV або VRF-системи) і з тих пір залишається одним з лідеров у розробці і вдосконаленні цього типу обладнання. Системи RXYQ-T з тепловим насосом, що відрізняються високою сезонної енергоефективністю, зручністю експлуатації, стабільністю і точністю підтримання заданих кліматичних параметрів, стали одними з перших представників четвертого покоління Daikin VRV. Новий рівень якості став можливий завдяки запатентованій технології управління температурою кипіння холодоагенту VRT (Variable Refrigerant Temperature) та іншим інноваціям. До 2016 року технологіями четвертого покоління були оснащені системи VRV усіх типів: пристрої c рекуперацією теплоти, компактні модифікації і VRVmini, системи з водяним контуром охолодження теплообмінника, з окремими блоками компресора та конденсатора (VRVi), а також системи для переходу з озоноруйнівного холодоагенту R‑22 на R‑410A.

Daikin VRV IV

Технологія VRT для підвищення комфорту та енергоефективності

Управління продуктивністю традиційних VRF-систем відбувається за рахунок зміни частоти обертання інверторного компресора при постійній температурі кипіння холодоагенту близько +6°C. При цьому повітря, що виходить з внутрішнього блоку кондиціонера в приміщення, може бути на 10°C нижче кімнатної температури, володіти високою швидкістю і, як наслідок, викликати у користувачів певний дискомфорт. Технологія VRT дозволила ефективно вирішити цю проблему (Таблиця 1).

Таблиця 1. Комфортна температура повітря
з внутрішнього блоку у системі з технологією VRT.

Кімнатна
температура
Температура повітря на виході з
внутрішнього блоку у звичайній VRF
Температура повітря на виході
з внутрішнього блоку з VRT
27°C
16,3°C
16,3°C
25°C
14,3°C
16,2°C
23°C
12,7°C
16,0°C


В українських умовах, коли денна температура у літній час тримається у діапазоні +25–30°C, теплопритоки до приміщення невеликі. Продуктивність системи з використанням VRT може бути знижена до необхідного рівня за рахунок підвищення температури холодоагенту у теплообміннику внутрішнього блоку. У залежності від обраного режиму VRT температура може бути підвищена на 5–10°C. У результаті повітря стане істотно комфортніше для користувача (мал. 2).

Daikin VRV IV
Daikin VRV IV

Мал. 2. Температура вихідного повітря
у звичайній VRF-системи і в системі з VRT.

При цьому компресор тривалий час працює в оптимальній області 45–60% номінальної частоти обертання, що забезпечує високу енергоефективність. Системи Daikin VRV IV успішно експлуатуються у багатьох країнах. На одному з об'єктів у Німеччині було проведено достовірне і коректне дослідження впливу технології VRT на енергоефективність. Порівняння показало, що після заміни системи VRV III HP на VRV IV HP з технологією VRT споживання електроенергії знизилося на 46%.

Інші дослідження, що проведені за останні два роки, показують, що ефективність при переході на технологію VRT зростає на 35–50%, залежно від місцевих кліматичних умов.

Комп'ютерний сервіс

Інша важлива особливість Daikin VRV IV — системний конфігуратор. Це вдосконалена комп'ютеризована методика швидкого пусконалагоджування та сервісного обслуговування системи.

Спеціальне програмне забезпечення дозволяє заздалегідь задати робочі параметри будь-якої системи об'єкта на комп'ютері в офісі, а потім швидко завантажити їх у зовнішні блоки через USB-підключення, протестувати і провести запуск обладнання. Переваги конфігуратора для VRV IV різних типів особливо очевидні на великих об'єктах, де параметри систем однакові (мал. 3).

Daikin VRV IV

Мал. 3. Конфігуратор VRV IV.

VRV IV HP «тепловий насос»
VRV IV HR з рекуперацією теплоти


Низки систем Daikin VRV IV з рекуперацією теплоти і тепловим насосом мають ідентичні модельні ряди. В них по сім базових модулів продуктивністю від 22,4 до 56 кВт. До трьох модулів можна об'єднати в одну систему. Завдяки технології VRT показник сезонної енергоефективності ESEER у систем VRV IV HP вперше в історії кліматичної галузі перевищив відмітку 7,5.

Тритрубна система з рекуперацією теплоти Daikin VRV IV HR може одночасно охолоджувати одні приміщення і обігрівати інші. Для цього використовуються спеціальні блоки-розподільники холодоагенту (BS-блоки). До одного BS-блоку з 16 портами можна підключити до 64 внутрішніх блоків сумарною продуктивністю до 75 кВт. Завдяки утилізації тепла показник ефективності системи може досягати 9.

Особливість систем Daikin VRV IV HR — наявність внутрішніх блоків, що здатні нагрівати воду до +80°C. Внутрішні блоки ГВП включають у себе автономну холодильну машину, яка передає тепло з фреонового контуру системи VRV IV до контура гарячого водопостачання (мал. 4).

Daikin VRV IV
Daikin VRV IV

Мал. 4. Внутрішній блоки ГВП та BS-блок.

«Невидима» система VRV IV-i

Міська влада все частіше прагне регулювати зовнішній вигляд фасадів будівель, особливо у місцях щільної та історичної забудови. «Невидима» система Daikin VRV IV-i, що запропонована у 2016 році, практично непомітна на фасаді: у стінах потрібно зробити лише вентиляційні отвори і закрити їх декоративними решітками. Зручна така система і в заміському будинку, так як дозволяє економити простір поруч з житлом.

«I» у назві VRV IV-i означає «invisible» — «невидима». Головна конструктивна особливість новинки — розміщення компресора і конденсатора в окремих корпусах. Обидва блоки завдяки малому рівню шуму 47 дБ(А), невеликим розмірам і вазі можуть розміщуватися усередині будівлі. Компресорний блок легко і непомітно встановлюється у підсобному приміщенні. Конденсаторний блок висотою всього 400 міліметрів, що схожий за конструкцєю на канальний кондиціонер, найдоцільніше монтувати за підшивною стелею. До блоку приєднуються повітропроводи, через які проводиться забір зовнішнього повітря і видалення повітря з приміщення. У системі використано безліч запатентованих технологій, у тому числі теплообмінник V-подібної форми.

Максимальна відстань між конденсаторним і компресорним блоками становить 30 метрів при перепаді висот до 10 метрів. Продуктивність двох моделей — 14 і 22,4 кіловата (мал. 5).

Daikin VRV IV

Daikin VRV IV

Мал. 5. Конденсаторний і компресорний блоки «невидимої» системи VRV-i.

Компактні зовнішні блоки Mini VRV IV — S Compact

Ще однією передової розробкою Daikin VRV IV стали серії S і Compact. На сьогоднішній день це найбільш компактні зовнішні блоки на ринку: площа їх основи на 40–60% менше, ніж у традиційних блоків VRV IV тієї ж продуктивності. Габарити зовнішніх блоків цих систем і фронтальний спосіб викиду повітря дозволяють розміщувати їх під козирком або невисоким навісом. Вперше у корпусі Mini представлені моделі великої холодопродуктивності — 22,4, 28 і 33,5 кВт (номінальна потужність 8, 10 і 12 к.с.).

Блоки Daikin VRV IV S Compact продуктивністю 11,2 і 14 кВт (мал. 6) дають ще більше свободи при монтажі. У них тільки один вентилятор, тому вони невисокі — всього 82 сантиметри — і важать на 30% менше, ніж блоки-попередники VRV III-S.

Daikin VRV IV

Мал. 6. Компактні блоки: VRV IV S Compact на 14 кВт.

До зовнішніх блоків Daikin VRV IV-S можна приєднати до 26 внутрішніх блоків. Рівень звукового тиску становить 55 дБ(А), тобто VRV IV-S вдвічі тихіше, ніж блок VRV IV HP такої ж продуктивності.

«Водяні» VRV IV: тихі і зручні

З 2016 року модельний ряд систем Daikin VRV IV-W c водяним контуром охолодження включає два базових зовнішніх блоку продуктивністю 22,4 і 28 кВт. Можливість об'єднання до трьох модулів дозволяє досягти продуктивності до 90 кВт. У 2017 році низка водоохолоджуваних систем оновиться, з'являться модулі продуктивністю 33,5 і 40 кВт, значно розширяться функціональні можливості.

Daikin VRV IV

Мал. 7. Зовнішній блок VRV IV-W, що встановлюється усередині.

Системи Daikin VRV IV-W (мал. 7) можуть цілий рік незалежно від зовнішньої температури використовуватися у режимі охолодження або нагрівання. Охолодження або нагрівання теплообмінника відбувається за рахунок води, що подається до нього. По причині відсутності вентиляторів зовнішні блоки працюють тихо, мають невеликі розміри, а блоки можна встановлювати один над іншим. Все це дозволяє монтувати їх у невеликих закритих приміщеннях усередині будівлі — навіть поблизу місць перебування людей. Так як гранично допустима довжина трубопроводу холодоагенту не «з'їдається» на вертикальній ділянці між зовнішнім і внутрішніми блоками, кондиціонуванням у підсумку можна охопити велику площу.

Проста модернізація з VRV IV

Система Daikin VRV IV-Q дозволяє власникам старих систем на холодоагенті R‑22 легко перейти на сучасний фреон R‑410A. При модернізації не потрібна перекладка трубопроводів, що пов'язана з витратами на демонтажні і монтажні роботи, а також з неможливістю використовувати приміщення за призначенням. VRV IV-Q використовує старі трубопроводи та комунікації, а заміну блоків можна провести за вихідні дні. Надалі при бажанні можна збільшити кількість внутрішніх блоків до величини продуктивності нової системи.

Крім зазначених переваг, при модернізації до серії VRV IV-Q енергоефективність системи кондиціонування підвищується на 50% і більше. У системі 7 базових модулів продуктивністю від 22,4 до 56 кВт, максимальна можлива продуктивність комбінації з декількох модулів — 118 кВт.

Унікальна система VRV IV з безперервним опаленням

Взимку при роботі всіх систем зі змінною витратою холодоагенту на обігрів доводиться періодично перериватися на розморожування теплообмінника зовнішнього блоку. У системі Daikin VRV IV HP RYYQ-T (одиночні блоки продуктивністю 22,4–56 кВт) надходження тепла у приміщення триває навіть у процесі відтавання зовнішнього блоку. Це стало можливим завдяки додатковому теплообміннику у зовнішньому блоці — секції з теплоакумулюючим матеріалом PCM (Phase Change Material). У режимі обігріву частина потоку гарячого холодоагенту проходить через секцію з комірками з PCM, де акумулюється теплова енергія. Накопичене тепло потім використовується для розморожування основного теплообмінника, у той час як у внутрішні блоки продовжує надходити гарячий холодоагент і обігрів приміщень не переривається (мал. 8).

Daikin VRV IV

Мал. 8. Безперервне опалення у системі VRV IV.

У системах-комбінаціях використовуються базові модулі RYMQ-T без секції з PCM, а відтавання теплообмінників проводиться по черзі, один модуль за іншим. У регіонах з м'якими зимами системи з безперервним обігрівом можуть успішно застосовуватися для опалення практично круглий рік.

За допомогою низки систем Daikin VRV четвертого покоління можна вирішити практично будь-яку задачу в області кондиціонування, причому з найвищим енергозбереженням, максимальною зручністю монтажу і високим рівнем наданого комфорту.

За додатковою інформацією звертайтеся в офіси компанії «Планета Клімату», офіційного дилера Daikin.

 

Правила використання матеріалів сайту

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10